Forum – Frågor och svar om svamp!

Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att någon fråga eller något svar är extra bra kan du rösta upp det. Förhoppningsvis stimulerar det alla att bidra med bra frågor och svar. Det hjälper också läsare att hitta de frågor och svar som vi gemensamt tycker är bra.

  1. Frågor och svar måste följa forumreglerna.
  2. Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
  3. De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är uppröstat av minst en verifierat svampkunnig medlem.
  4. Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
  5. Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
  6. Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
  7. Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
  8. Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.

Kan stolt fjällskivling växa i en sån här miljö, där det är väldigt öppet med gräs och sandig mark nära havet? Förknippar den här växtplatsen med stolt fjällskivling från en svampbok jag har. Har lånat en bild på det här stället. Vad tycker ni? Kan det vara lönt att spana lite här efter stolt fjällskivling långt senare när svampsäsongen börjar?

0 315 visningar
2 svar

Brandticka eller vad?

Martha Wägéus

17 feb 2018 kl. 16:36

Hittade den här svampen på en ganska gammal granlåga i juli förra året. Omgivande skog är lövdominerad blandskog. Tyvärr tog jag ingen bild av undersidan.

0 281 visningar
3 svar

Blodsopp i Hälsingland

Andreas Nilsson

22 feb 2018 kl. 11:01

Hej! Nu är det ju långt till svampsäsongen men jag vill fråga angående blodsopp. Den har enligt en användare på Artportalen hittats i Palmäng i Söderhamn i Hälsingland, Och då undrar jag: visst borde man kunna hitta blodsopp i Hälsingland men kanske den inte är vanlig hos oss? Det har också rapporterats två fynd tror jag norrut i Sundsvallstrakterna, och uppe i Västerbotten enligt svamp.se. Jag tror chansen inte är så stor att se en blodsopp men det skulle vara jätteroligt! ...mer…

0 281 visningar
3 svar

Vit hattmurkla giftig?!

Svampintresserad person

28 feb 2018 kl. 12:20

Hallå på er, har bläddrat lite smått i en svampbok kallad “Stora svampguiden” av Josefine Bacon. I boken skrev hon angående vit hattmurkla att den bör undvikas eftersom att den är misstänkt giftig, särskilt som rå och är inget att föredra. Jag har ju ätit vit, liksom svart hattmurkla många gånger och alltid sett den som en god matsvamp som det har stått i flera andra svampböcker. Har aldrig mått dåligt av den och har bara stekt den med salt och peppar. Även på appen Svampgui…mer…

0 436 visningar
5 svar

Hur bli av med honungsskivling?

Agneta öland

8 okt 2017 kl. 19:44

Överallt på tomten på norra Öland växer denna förmodade honungsskivling, runt stor askstubbe ja runt alla stubbar, runt levande hassel, lönn, ek, i rabatter i hundratal. Lite skuggig miljö med stora hasslar. Rädd för att den kommer att ta död på allt.

0 167 visningar
1 svar

Svamp på hästkastanj

JonasO

8 mar 2018 kl. 10:43

Växte på hästkastanj, Västra Götaland (Lerum). Finns det ngn möjlighet att utifrån bild säga ngt om släkte eller art?

mvh
Jonas

0 328 visningar
1 svar

Vad för man för lön som svampkonsulent?

Andreas Nilsson

16 feb 2018 kl. 10:45

Hej! Jag undrar om ni som är svampkonsulenter hur mycket man får i lön som svampkonsulent. Jag håller på med ett skolarbete och skulle vilja få svar. MVH Andreas Nilsson

0 250 visningar
0 svar

Skinnsvamp, taggsvamp, ticka ??

NisseJ

12 feb 2018 kl. 16:38

Växer på nedfallna lövträdsgrenar i strandsnårskog vid Mälarens södra strand, Västmanland.

0 339 visningar
1 svar

Vilken mussling?

HLilja

4 feb 2018 kl. 14:25

Hittad på dött lövträd, troligtvis sälg, 2/2 i bohuslän. Torr på hatten, god svamplukt och mild smak. Foten är så gott som obefintlig.

0 332 visningar
1 svar

Ostronmussling?

Mona Norrman

27 jan 2018 kl. 09:36

Kan detta vara Ostronmussling? Hittades i december på ved i en park i Gbg i regnigt väder!

0 318 visningar
1 svar

Vilken ticka?

HLilja

3 feb 2018 kl. 17:26

Någon som kan säga vad detta skulle kunna vara för ticka? Växte på vad jag tror död sälg. Kändes korkartad. Bohuslän 3 feb.

0 4131 visningar
15 svar

graviditet och svampätande

elsa

24 jun 2013 kl. 10:59

Har ni plockat och ätit svamp som vanligt när ni varit gravida eller har ni varit försiktiga med det? Jag tänker nu på att svamp kanske kan ta upp för mycket skadliga ämnen, att man ju kan få individuella reaktioner på även säkra svampsorter, och att svampguider hela tiden revideras så att tidigare ätliga sorter ses som oätliga, och därför kanske det skulle kunna finnas sånt som barnet i magen inte mår bra av, även om man själv äter och är glad. Känns lite vanskligt, samti…mer…

0 491 visningar
7 svar

Vi har svamp på tomten, men vad är det?

Evanders

25 jan 2018 kl. 11:29

Hej.
Kan någon av er som känner ingen denna svamp berätta för mig vad det är?
Tack.

0 439 visningar
5 svar

Vinterskivling?

HLilja

28 jan 2018 kl. 13:55

Har plockat en hel del vinterskivling i vinter, alla har vuxit på sälg. Idag hittade jag dessa som ser likadana ut som de tidigare förutom att de är ljusa på foten, förutom lite mörka längst ner. Det verkar i och för sig vara normalt med den färgvariationen. Vad jag reagerar på är att lukten är en helt annan än de tidigare jag plockat. De förra har luktat (och smakat) lite sötaktigt som av torkad aprikos. Dessa har en svagt kemisk lukt. Vet inte träslaget dessa växte på, kansk…mer…

0 301 visningar
1 svar

Vilken Svamp?

ConnyE

28 jan 2018 kl. 11:21

Den här svampen växer på en kastanj i Malmötrakten. Kan nån se vilken det är?

0 468 visningar
2 svar

I högen av malda grenar - vad är detta ?

KristinaP

7 jan 2018 kl. 07:29

I Blekinge, nov -17. Hög av kompostkvarnsmalda grenar.

0 212 visningar
0 svar

Trattkantareller + Karl- Johan

Christina T

27 jan 2018 kl. 17:56

Vad är kg priset på trattkantareller och Karl- Johan nu i Januari- Februari
Hoppas på svar

Tack på förhandTrattkantareller

0 351 visningar
12 svar

SvampSkåne

Natalia

25 apr 2007 kl. 08:36

Hej!

I live in Malmö just for 1 year and would like to know if there is any places here is Skåne where I could find Föränderlig tofsskivling (Pholiota mutabilis) and Karljohan (Boletus edulis). As I understood theer is no such mushroom here in Sweden as Armillariella mellea (honey mushroom på engelska)..
Maybe there is someone who could make a company to me one day?:)  Nata

0 319 visningar
10 svar

Vad ska jag begära för pris på Trattisar per kilo?

Lisa

28 sep 2004 kl. 22:03

Vad tar man för pris för guldet?

0 380 visningar
3 svar

Vaxskivlingar

Dag Ekholm

30 dec 2017 kl. 15:36

Vackra röda vaxskivlingar - men vilken art? Norra Småland 2017-10-08, gammal tomtmark.

Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Kontaktlinser är praktiskt i skog och mark. Svampguiden rekommenderar www.netlens.se, de har låga priser och levererar snabbt direkt hem i brevlådan
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Bli medlem i Sveriges Mykologiska Förening
Gillar du SvampGuiden?