Forum – Frågor och svar om svamp!

Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att någon fråga eller något svar är extra bra kan du rösta upp det. Förhoppningsvis stimulerar det alla att bidra med bra frågor och svar. Det hjälper också läsare att hitta de frågor och svar som vi gemensamt tycker är bra.

  1. Frågor och svar måste följa forumreglerna.
  2. Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
  3. De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är uppröstat av minst en verifierat svampkunnig medlem.
  4. Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
  5. Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
  6. Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
  7. Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
  8. Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
0 112 visningar
0 svar

Beska kantareller

Kerstin Ahnfeldt

10 jan 2019 kl. 17:55

Köpta kantareller som jag förvällde och frös in i höstas smakar nu väldigt beskt när jag stekt dem och gjort soppa på dem. Undrar om någon vet varför?

0 191 visningar
6 svar

Torr liten ticka...

HLilja

4 jan 2019 kl. 14:01

Denna plus ett par till växte på en liggande stam av sälg, klyvblad växte på samma stam. Tickan verkar gammal och torr så den kanske ser annorlunda ut som fräsch… Några förslag? Bohuslän 4/1.

0 206 visningar
7 svar

Vilken ticka?

HLilja

1 jan 2019 kl. 16:32

Denna tickan växer i massor på många riktigt gamla och mycket stora stubbar. Gissar att det är ek med tanke på dess storlek plus att stubbarna ännu är så intakta. I omgivningen växer numera endast hassel. En del av tickorna , som dessa på bilden, växer liksom liggandes och fastvuxna med hela porsidan mot stubben, andra växer “vanligt” utstående. Luktar svagt men gott, svårt att beskriva lukten men lite friskt och kanske lite tvål.. Kortet taget idag 1 jan i Bohuslän.

0 181 visningar
2 svar

Narrkantarell?

SvenD

2 jan 2019 kl. 10:33

De här små gula svamparna (fotot är inte det bästa, jag vet!) växer på mulljord under parkhäck.
Jag tror att det är narrkantareller - de kan ju se ganska olika ut - men jag är inte helt säker. De är trattformade men inte navlade. Foten är mörk/svart vilket stämmer på vissa former av narrkantareller.
Någon som kan bekräfta eller dementera mitt antagande?

0 171 visningar
2 svar

Klibbticka?

HLilja

1 jan 2019 kl. 16:42

Försöker lära mig tickor bättre. Är detta klibbticka? Växer på gran. Finns i alla storlekar, en del över 30 cm breda. Har aldrig förstått var det klibbiga sitter… Tyvärr blev bilden lite suddig. Bohuslän 1 januari.

0 144 visningar
7 svar

Ny tickfråga

HLilja

2 jan 2019 kl. 10:57

Denna är hittat runt nyår i Bohuslän. Alldeles hårig på ovansidan. Tyvärr har jag glömt träslaget, men det var en mindre gren av lövträd. Ca 7 cm.

0 183 visningar
8 svar

Svamp och färgpigment

HLilja

30 dec 2018 kl. 19:15

Jag vet ju att många svamparter är bra till växtfärgning. Men nu, när jag sitter och kollar när min man målar akvarell, undrar jag om man skulle kunna tillverka någon slags färg av svamp… Någon som hört talas om ifall det gjorts försök med det?

0 195 visningar
8 svar

Vacker mussling

HLilja

29 dec 2018 kl. 12:48

Förslag? Var själv inne på stink- eller broskmussling, men det stämmer inte. Växte på en död, vad jag tror, alstam som låg tvärs över en bäck. Bredd 5 cm. Fanns tre ex som växte lite glest. Luktar likt kantarell. Vitpudrad på ovansidan.

0 152 visningar
1 svar

Vilken svamp kan detta vara?

Annette Dünkelberg

29 dec 2018 kl. 15:48

Fotograferade denna trädsvamp på fällda träd (kan ha varit ek) på Djurgården, hösten 2016 men har inte kunnat klura ut vilken sort det är.

0 158 visningar
2 svar

vintersvamp på aspstock

Gina Kylin

28 dec 2018 kl. 16:22

Vid vårt sommarhus i nordöstra Skåne, på gränsen mot Blekinge, hittade jag denna svamp på en ca 5 år gammal aspstock. Hatten är 5-12 cm bred, köttig, gråbrun och slät. Skivorna täta, gråvita och något nedlöpande. Foten är kort 1,5 cm och sidoställd, täckt med borstiga hår. Har letat igenom en äldre upplaga av Ryman från pärm till pärm utan napp. Tacksam för tips.

0 187 visningar
2 svar

Går det importera gpx filer till en Android telefon

AA

20 dec 2018 kl. 02:13

Går det importera gpx filer till en Android telefon

0 172 visningar
2 svar

Vilken vintersvamp?

HLilja

27 dec 2018 kl. 10:24

Har flera gånger i år under senhösten och vintern stött på denna när jag kollat efter vinterskivling. Idag hittade jag den vid samma fotbas som vinterskivlingen på en gammal, kanske, ek. Annars har den vuxit på pinnar på marken, gärna på fuktiga/blöta ställen. Färgerna är lite missvisande i morgonljuset. Den skiftar inte i grönt i verkligheten utan är ljust laxfärgad. Samma färg på hela svampen. Kände ingen särskild lukt. Har ej smakat. En liten svamp, de största ca 3 cm h…mer…

0 188 visningar
3 svar

Geléig, gul svamp växer på ekar?

Assa

26 dec 2018 kl. 12:46

Såg åtskilliga vid Skrylle, Lund, Skåne 26/12. Många hade ramlat ned.

1 8114 visningar
15 svar

orange kantarell??

Natalia

22 aug 2008 kl. 10:19

Hej! Jag är inte så hajj på det här med kantereller (håller mig mest till soppar) men när jag var ute o gick i en blandskog i västra skåne igår hittade jag något som liknade kantarell men var jämna hela vägen upp o riktigt orange:a!!
(kantarellen går ju mer i gult)
vad är det? hittade ingen som såg ut så på denna sidan!
Tacksam för svar

0 253 visningar
3 svar

Frostvaxskivling?

Lisianthus

15 dec 2018 kl. 12:49

Hej! Har jag hittat frostvaxskivling på landet i Sörmland nära några tallträd? Mild angenam doft…

Tack för hjälpen!

0 236 visningar
3 svar

Märklig svamp

Mikael Västernorrland

18 dec 2018 kl. 00:01

Hej! Jag hittade en mycket märklig svamp när jag var ute och fiskade i slutet av oktober. Nu har jag frågat runt i två månader utan lycka och hoppas att någon här vet vad det är för något.
Svampen växte på en moss fylld udde full med lingon ris och några enstaka tallar. Udden låg vid en liten sjö omringad av gran och björk skog.
Det växte även mindre lika dana svampar runt om med ca 3-4 decimeters avstånd.
Platsen ligger i Västernorrland.

0 148 visningar
1 svar

Vad är det för svamp?

Anna86

18 dec 2018 kl. 16:53

Hej! Jag undrar om någon kan hjälpa mig att identifiera/artbestämma dessa vita svampar. Tack på förhand!

0 272 visningar
6 svar

Ribbgrynna, klyvblad och okänd ticka...?

Kalaskristin

30 nov 2018 kl. 11:49

Hej! Jag skulle behöva hjälp med identifiering av tre svampar. Min gissning är att den orangea är ribbgrynna, läste dock att ribbgrynna är sällsynt på tall och gran, denna växte på tall i tallskog med lite inslag av gran. Den vita, luddiga tror jag är klyvblad (tyvärr ingen bild på undersida). Den växte i ett bokbestånd på en låga av bok (troligtvis).Tickan har jag ingen gissning på, växte på klibbal i en alsumpskog. Tyvärr är vissa bilder lite dåliga, men kanske går att ...mer…

0 241 visningar
3 svar

Hjälp mig artbestämma dagens svampskörd

LT

1 dec 2018 kl. 06:23

Var ute en tur här på Öland, och plockade lite svamp. Nr 1 och 2 känns väldigt lika, (båda plockade i tallskog på Öland), med den skillnaden att nr 2 har en fot som är mer avsmalnande nedåt, medan nr 1 i stället är mer avsmalnande upptill. Nr 2 har även mer trattliknande form, medan nr 1 är platt, med endast en liten antydan till navel i mitten. Nr 1 doftar väldigt starkt av parfym/tvål och har en starkare orange färg. Nr 2 luktar inget särskilt, och är mer gråbrun.

Nr 3 har…mer…

0 163 visningar
2 svar

Vad kan detta vara?

B

11 dec 2018 kl. 00:16

Hittad på en stubbe mitt i Västerås. Omgiven av olika lövträd mest lönn, och ngn enstaka tall. Oklart om stubben kanske var lönn?

Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Kontaktlinser är praktiskt i skog och mark. Svampguiden rekommenderar www.netlens.se, de har låga priser och levererar snabbt direkt hem i brevlådan
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Arkivera webbplats, intranät och sociala medier
Gillar du SvampGuiden?