0 100 visningar
17 svar

Trattisar i Skåne!

"JAS" Helsingborg

18 sep 2008 kl. 12:07

Jag har en fundering när det gäller vissa svampar bl.a. Trattkantarellen. Det verkar som om den alltid är senare här nere i Skåne, den verkar komma först i de områden där medeltemperaturen per dygn ligger som lägst = alltså där det är höst. Småländska höglandet och sedan ett hopp upp mot södra norrland och uppåt. Har jag fel som tror mig ha sett de första rapporterna från dessa områden? Här i Skåne brukar jag inte hitta några större mängder fören fram i mitten på nästa månad och långt in i november. Jag tror att jag har rätt om detta, så ha förtröstan Skåningar de kommer så småningom men då behöver vi lite regn oxå. Lycka till där ute. PS. Svarttrumpetsvamp däremot finns det redan, se min tråd från igår, ” Svamp i stället för svamputställning”

0

AEN

18 sep 2008 kl. 12:45

Eller hur! Kantarellerna kom också senare än övriga landet. Blev ordentligt avis när alla började lägga upp bilder och vara lyriska i augusti…

0

"JAS" Helsingborg

18 sep 2008 kl. 12:57

Hej AEN!  Men vänta bara när snön och frosten ligger tung över stora delar av landet, Då kan Vi gå ut och plocka svamp, Jag har själv plockat konstant i över ett år nu utan uppehåll för någon vinter. Gissa vilka som blir avis då :))

0

AEN

18 sep 2008 kl. 13:03

Det är det jag hoppas på... Skördar fortfarande stoooora kantareller varje vecka! Däremot inga svarta trumpeter :-(

0

Helena i Lund

18 sep 2008 kl. 13:16

Som jag skrev i en annan tråd, jag hittade 5 små trattar på mitt bästa ställe förra helgen… väntar spänt på större skördar! Nu har ju temperaturen sjunkit drastiskt den senaste veckan, så kanske väntan inte blir så lång! När det gäller svart trumpet måste jag hitta ett nytt ställe, klarar inte en höst utan att få plocka! Vill plötsligt upptäcka att jag står i ett hav av dem, bli lite febrig och glömma tid och rum, mygg och fästingar… Känna det där poppet i ögonen!

0

AEN

18 sep 2008 kl. 13:19

Suck. Har aldrig upplevt det men slutar inte att hoppas…

0

Sofia, Skåne

18 sep 2008 kl. 15:06

Jag vill skicka ett varningens ord till alla skåningar inför veckoslutet. Svampen håller på att skrumpna pga torka. Vi var ute igår och trattarna var helt skrumpna och soppen gick knappt att skiva, så torr var den. Kantarellerna, strävsoppen och ngn kremla var i lite bättre skick. Men det är knappt värt bensinpengarna. Och enligt väderprognosen ska det inte regna på flera dagar. Det är kris!

0

Svamp i Skåne!

Tanja i Gagnef

18 sep 2008 kl. 15:25

Aha - så svampsäsongen är så lång hos er alltså?! Kanske jag ska besöka mina vänner i Oxie i November och gå ut och leta då ;-) Vart går man? Bokskog eller annan lövskog? Är det inte svårt att hitta nåt i bokskogen med alla löv på marken? (Som ni märker är jag en typisk barrskogsmulle…)

0

Svamp i Skåne!

Helena i Lund

18 sep 2008 kl. 15:45

Tanja!
I sydvästra skåne är det lövskog mestadels, bok eller bland… men det kan absolut vara värt ett besök om inte vi får tidig vargavinter villsäja, och det får jag innerligt hoppar att vi inte får! (Man har ju valt att bo söderöver av en anledning… ;)) Och det gäller verkligen att spetsa ögonen när man letar tratt ibland löven.. jag brukar sätta mej på “kissehuk”, fast med byxorna på, och spana efter gula små kycklingben… det funkar ibland! Vill du ha sällskap så hör av dej!

0

Svamp i Skåne!

Tanja i Gagnef

18 sep 2008 kl. 16:25

Tack Helena! Om jag kommer iväg till Skåne under hösten så “ropar” jag på dig här på forumet innan! ;-)

0

GretheF Skåne

18 sep 2008 kl. 16:47

Det är mycket tort ute nu kom hem presis och där stod mängder med borttorkade trattiser jag ver på söderåsen.

0

buffy

18 sep 2008 kl. 17:08

Jag var på Söderåsen igår, det var verkl. torrt som fnöske i “lövbackarna”. Trattkantareller såg jag bara 2 st, på de flesta ställena verkade de inte ha kommit upp alls (än), annars skulle det väl funnits ihjältorkade ex.

0

Susan

18 sep 2008 kl. 17:22

Nordöstra skåne är det inte riktigt så torrt.Isöndags plockade jag gott om svamp även ett par liter trattisar.

0

Susan

Tanja i Gagnef

18 sep 2008 kl. 17:40

Oj, oj, oj!!! Vilken härlig “fångst”! Jag som blev överlycklig av 2 liter svart trumpetsvamp i går… (Förresten - vilket snyggt kök du verkar ha! Skitsnyggt med tegelväggen!)

0

GretheF Skåne

18 sep 2008 kl. 19:33

Jag har sett dom torkade små några halt svarta

0

GretheF Skåne

18 sep 2008 kl. 19:34

Nordöstra skåne var är det jag är hoplös till orientering

0

Trattisar i Skåne Grethe

Susan

18 sep 2008 kl. 19:58

Trattisarna plockade jag i Sporrakulla - Kullaskogen i Östra göinge.Snapphanebygden.Vet du nu Grethe?

0

Trattisar i Skåne Grethe

GretheF Skåne

18 sep 2008 kl. 20:23

Ja och det ser ut som om ni har fått mere regn från hvad jag har set på tv men vi får väl här nån gång igen tack ska du ha

Svara på inlägg

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. Skapa nytt inlägg om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägg ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Kontaktlinser är praktiskt i skog och mark. Svampguiden rekommenderar www.netlens.se, de har låga priser och levererar snabbt direkt hem i brevlådan
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Bli medlem i Sveriges Mykologiska Förening
Gillar du SvampGuiden?