0 4831 visningar

1 svar

Recept på fårticka?

Rolf W

29 sep 2008 kl. 16:31

Jag har hittat massor av fårticka i helgen. Kunde bara ta hand om en mindre del - men det blev ändå ganska mycket.
Hur använder jag den lämpligast? Jag brukar använda den i pytt-i-panna. Vad mer?

0

Anita

29 sep 2008 kl. 16:47

Gryta på Fårticka:
Ger 4 Portioner

2 1/2 liter Färsk fårticka
3 Stora lökar
25 g Smör
1 tsk Salt
1 msk Mjöl
2 msk Tomatpuré 
5 dl Vatten eller spad
4 tsk Stött torkad trumpetsvamp
Eller kantarell
1 dl Finklippt persilja

Du börjar med att förkoka fårtickorna i cirka 5 minuter. Vattnet skall
knappt täcka svampen. Nu är det dags att dela löken i fyra klyftor
som Du bryner på svag värme i smör under 10 minuter. Sedan skivar Du
fårtickorna grovt, tre till fem skivor per hatt. Det är hattarna Du
skall använda. Lägg dem sedan i en järngryta och tillsätt salt, mjöl,
tomatpuré och späd med svampspadet. Dags att tillsätta den torkade
stötta svampen. Låt det hela småputtra i 20 minuter och strö sedan
över persilja och servera med nykokt potatis och färska tomater.

Schnitzel på fårticka

Antal portioner
4 port

Ingredienser
4- 10 fårtickor
Rågmjöl
Ägg
Ströbröd
Olja eller smör

Gör så här:
Tag unga fårtickor ca 10- 15 cm i diameter och skär dem i skivor ca 1/2 cm tjocka. Vänd dem i rågmjöl, därefter i ett uppvispat ägg och sen i ströbröd.
Stek sedan i olja eller smör tills “schnitzlarna” blivit genomstekta (är de då orangerosa i köttet har du tagit fel och fått med brödticka som är besk och otrevlig). De ska vara gröngula i köttet.
Serveras med stuvade grönsaker.

Panerad fårticka med gremolata
Portioner: 3 (som förrätt)
Tid: 20 minuter

Ingredienser:
3 “biffar” av fårticka eller annan stor svamp, t ex portabello
1 ägg
1 dl vetemjöl
salt och peppar
gremolata:
½ msk rivet citronskal
½ dl hackad persilja
1 fin hackad vitlöksklyfta
salladsblad Skär bort foten på svamparna, dela eventuellt svamparna om de är mycket stora.

Vänd svampen först i vetemjöl sedan i uppvispat ägg och så ytterligare en gång i vetemjölet.
Stek ”svampbiffarna” i smör till fin färg på bägge sidor. Salta och peppra.

Sänk sedan värmen och låt steka på mycket låg värme under lock cirka 10 minuter.

Blanda citronriv, persilja och vitlök till gremolata.

Lägg upp varje svamp på ett stort salladsblad och strö gremolata över.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad version för iPhone och iPad. Läs mer!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone
Gillar du SvampGuiden?