Jag har fått en tibetansk svamp/kefirsvamp, men hur förvarar jag den om jag t ex skulle resa bort någon vecka eller så?
Dör den om man låter den stå i
mjölk i rumstemperatur i en vecka, eller ska man lägga den i vatten i kylskåp?
Det är bra att veta att den kan klara sig, men svamppensionat kanske inte skulle vara så dumt :o)
Nu när jag skulle vara borta, fick
jag åka med den till min kära mor för att låta henne hålla den vid liv. Olyckligtvis så tycker hon att den är så bra att hon inte vill ge den tillbaka till mig :o)
Hej!
Jag har Tibetansk svamp – tror jag.
Det är en svamp som liknar små blomkålshuvuden.
Min morgonrutin: Efter det jag silat ifrån den syrade mjölken till en skål så häller jag lite färsk mjölk på svampen och skakar om lätt och därefter silar jag denna mjölk till den övriga.
När jag sen har sköljt svampen i rent kranvatten, lägger jag tillbaka svampen i en plastburk och häller på färsk 3% mjölk så att svampen blir täckt med råge. Det skall stå i rumstemperat utrymme.
Svampen växer samt förökar sej så jag brukar dela med mej till dem som önskar prova på. För övrigt slänger jag eventuellt det som jag tycker är för stora svampar ”ca 2 cm i diametern” samt lite annat som är överflödigt.
Denna procedur sker varje morgon. Jag får en fin filmjölkssmak som passar till frukost eller som jag, sköljer ner min medicin med ett stort glas av denna ”syrade mjölk”. Den medicin som jag måste ta istället är både dyr och stark. Jag har magproblem. Men det lär även ha en positiv effekt mot andra svårigheter som eksem osv. Det kostar inget att pröva utan att för den skull skruva upp några förväntningar.
Många klagar på att den syrade mjölken blir sur/syrlig osv. Kan det bero på snålhet? Jag får en god ”filmjölk”. Den har både fin konsistens och smak. Jag har inte provat att smaksätta det men det skulle förmodligen inte vara fel för dem som känner för detta.
När jag t.ex. reser bort sköter andra om mina små svampvänner som har skapat ett mycket friskare liv åt mej. Jag vet inget annat sätt att spara svampen i ett levande skick.
PS. Jag låg på lasarettet och berättade då om mina svampvänner och samt beroende. Läkare och övriga bara skrattade åt mej utan ge mej magmedicin. Efter ca 2 dagar så kom de med syrgas osv. och därefter fick jag min starka magmedicin, DS.
Många gånger kan naturmediciner vara lika bra som de konstgjorda. Jag har fler ex.
Goa hälsningar
Sten-Åke Holgersson
Kan man använda vanlig pastöriserad mjölk? Den fermenterar väl inte i rumstemp, utan ruttnar istället? Men det kanske blir en annan process med den tibetanska lilla svampvännen :). Ett gulligt och vältalande uttryck, jag förstår att du kallar den så Sten-Åke, med tanke på vilken hjälp du har av den!
Man kan använda pastöriserad mjölk, och det blir jättegott. Förstås godast med den feta mjölken. Jag har även testat att göra det på Pucko, och det är ok, även om Pucko utan syrlighet är godast :o)
Med sojamjölk blir det riktigt äckligt.
Det är dessa jag testat svampen i. Den klarar sig även i vatten i kylskåp när man inte använder den. En vecka har den klarat sig hos mig.
Min procedur är att när det är som godast, efter 3 dagar, då den är rätt så tjock, så silar jag kefiren och lägger den i kylen ett tag. Sedan tar jag ut den och rör om ordentligt. Mycket gott.
Sedan kan man ta bort vätskan och få en ännu tjockare kefirpasta om man vill, och dricka själva vattnet som är näringsrikt.
En hörsägen!
För något år sen talade jag med en person vars bekant hade Krons sjukdom som är en “magsjukdom”. Ofta slutar det med påse på magen.
Den sjuka hade varit på Sahlgrenska sjukhuset. Där var det någon som tipsade om just Tibetansk svamp. Den sjuke blev symtomfri.
Man skall inte förakta naturmedel. Än mindre skratta åt det som en del inom vården gör.
Var inte rädda för att pröva även om ni liksom alla andra dör någon gång efter att man prövat på.
Goa hälsningar
Hej Sten-åke!
Sitter o googlar på denna lilla svamp,o hittade hit!En god vän har delat med sej av den till mej,o jag undrar så om du möjligtvis vet lite mer fakta om den Tibetanska svampen? eller kanske du vet nån stans man kan ta reda på mer om den?Skulle vara väldigt tacksam om du har lust att svara på mitt meddelande…
Hej Sten-Åke
Jag ser att det är ett tag sedan du var inne på sidan men frågar dig ändå om du fortfarande har Tibetansk svamp i din ägo? Om du i så fall skulle vilja dela med dig? Det vore i så fall väldigt vänligt av dig. Min mail adress är ojaaa@hotmail.com
Kerstin R.
Jag har Tibetansk svamp.Kostnad 40kr för frakt.du får svamp+instruktion hur man gör.Har själv använt svampen i ca 20 år.Är helnöjd.Jag finns i Vänersborg.Svampen har funnits i Sverige i ca 60 år.Det var en polsk läkare som tog hit den från Tibet.Det är sagt att man inte får ta betalt för själva svampen anledningen är att alla skall ha möjlighet till att pröva den.Nils-Olof tel nr 0723151523.Ha det bäst Nils-Olof.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.