Jag är hyfsat säker på att jag idag hittade ramslök. Den växte tillsammans med blåstjärnor, till synes förvildad vid vad jag tror är en torpruin.
Dock är jag inte 100% säker, den hade inte börjat blomma än, och bladen är fasligt lika liljekonvalj.
Hur skiljer man dem åt på ett bra sätt, utan blommor? Sitter inte liljekonvaljens blad endast parvis?
Den smakar rejält lökigt, jag kan inte minnas att liljekonvaljen smakar nånting.
Löktrav är supergott. Det finns mängder av dem utanför mig, men jag har läst att man inte ska äta för mycket av dem, för de var skadliga då, om det var för levern eller njurarna eller om man fick cancer eller vad det nu var. Sedan vet man aldrig vad “stora mängder” är. Men lite som krydda kan nog aldrig vara fel, precis som med svampen pepparriska som jag torkat och haft som krydda.
Jag har aldrig hört att löktrav skulle vara skadligt på nåt sätt. Någon annan som vet något?
Hur använder du löktraven, smurfen? Jag har gjort pesto på den. Smaken är svag, men delikat. Till kryddsmör borde den vara perfekt.
Pepparriskan har jag kokat ur och saltat in. Smakar finfint.
Men Peter då, ramslöken behövde inte jagas! Det som ‘möjligen’ behövde jagas, då på 60-talet, fanns vid seminariet och BSS…
Men här har du ALLA rapporter till Artportalen: Ramslök Allium ursinum Högtorp, Tinnerö eklandskap, Slaka f:s Ög 2007-06-27 Claes Svedlindh 75 m² Överblommad
Ramslök Allium ursinum Landeryds hembygdsgård, Landeryd f:s Ög 2007-05-26 Allan Ranius - Blomning
Ramslök Allium ursinum NV Äbbalyckan, Slaka f:s Ög 2005-06-22 Lars Erik Norbäck
Ramslök Allium ursinum Äbbelyckan,Högstorpet, Slaka f:s Ög 1999-07-03 Hans Thulin
Om du googlar hittar du tillräckligt bra bilder och beskrivningar…
Löktraven är GOD - men fanns inte här ute i obygderna, däremot inne i U-a; den är nu utochinplanterad.
Det där med pesto på löktrav låter otroligt gott! Berätta gärna hur du gör!
Jag har bara använt löktraven på mackor med skivade, hårdkokta ägg på, vilket jag tycker är jättegott, men i andra sammanhang har jag inte använt den.
Jag ska se om jag hittar några giftiga fakta om den.
Mitt fynd var ute i Tinnerö, det kan möjligen vara en redan känd lokal jag trampat runt i.
Löktraven, ja hur gjorde jag…sötmandel och parmesanost, salt och peppar, i några proportioner. Traven är svag i smaken, och bör inte hettas upp så en pesto är nog det ultimata.
Finns att köpa på tradera
http://www.tradera.com/Ramslok-Alium-Ursinum-auktion_90797814
I ett av mina inlägg i tråden finns alla 2009-rapporter till Artportalen. Kolla de lokalerna.
Och numera finns frö till ramslök att köpa både “här och där”... Googla! (Peter kan du nog hitta på ett annat forum - om du är duktig…)
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.