0 10047 visningar
11 svar

Förvällning av kantareller

Anne Nyholm

24 jul 2009 kl. 21:02

Varför skall man förvälla kantareller? De är ju ätliga som de är efter rensning varför jag tycker att det skulle vara ok att frysa in dom som dom är. Är hållbarheten längre i frysen om man förväller dom?
Är en nybörjare på det här med svamp varför jag är lite osäker på vissa saker som just detta med förvällning.

0

buffy

24 jul 2009 kl. 21:13

En del kantareller blir beska av att direktinfrysas. Kanske beror på jordmånen de vuxit i eller på hur de tinas upp/tillagas, men det är pga risken för beskhet som man brukar rekommendera förvällning först.

0

Peter, Linköping

25 jul 2009 kl. 08:40

Blöt svamp har en tendens att frysa sönder och bli mosig. Förväller man den så får man ut den ur frysen mer eller mindre i det skick som man stoppade in den i.

Svart trumpet fryser jag in direkt. Har gjort lite mer experiment med direktinfryst svamp som jag får återkomma om.

Använd inget fett vid förvällningen. Låg medeltemp och något drag med saltkvarnen så att vätskandet kommer igång.

0

Boman

25 jul 2009 kl. 09:52

Jag för min del, utan att ha vetenskapliga belägg för det, fryser in små fina exemplar som de är, steker dem sedan i smör på rätt hög värme direkt ur frysen. Blir jättefina! De större och inte så vackra får koka ned i sin egen vätska,alltså inte förvällas som ju är att koka av i vatten, så tar de mindre plats i en överfylld frys. Packar dem i mostråg(avsedda för korvmojjen) och sedan i fryspåse. Det blir finfina block, lätta att stapla.

Inte för att vara messersmith utan för att undvika missförstånd, se nedan.
Ur Matordlistan:
Blanchera - förvälla. Att koka upp exempelvis grönsaker i lättsaltat vatten och därefter spola dem med kallt vatten. Uttrycket används också när man enbart häller kokande vatten över råvaror. När det gäller svamp talar man ofta om att förvälla. Då är det viktigt att vattnet slås bort, eftersom det kan innehålla starka smaker och gifter.

0

Rauli

25 jul 2009 kl. 10:40

Kantareller kan som sagt bli lite beska,har direkt fryst Karl Johan med framgån!!
Styckfrysit dom små kallarna samt skivat dom större på en bakplåt under några timmar sen lagt dom i burkar och det blir kanongott

0

Boman

Peter, Linköping

25 jul 2009 kl. 15:58

Jag skall göra som du, testa att styckefrysa kantareller på plåt först. Anledningen till att jag inte gjorde det förra året var att jag knappt hittade några, de gick åt innan jag ens kom på tanken att frysa in dem.

KJ funkar bra att frysa in direkt, men konsistensen bevaras inte.

0

Boman

Peter, Linköping

26 jul 2009 kl. 18:24

Nu är det gjort. Små, friska exemplar fick ligga i kylskåpet några dagar för att torka ut lite, sedan styckefrös jag dem på plåt några timmar innan de åkte ner i frysförpackning.

Det skall bli spännande att se hur det blir framöver.

Kanske skulle de tjäna på glasering med vatten innan infrysning? Så som man gör med grönsaker.

0

Ida

27 jul 2009 kl. 15:21

Jag har fryst in både gula och trattkantareller i flera år utan att förvälla innan och det har inte varit något fel på smaken.

0

Anette

2 nov 2009 kl. 14:03

Alla pratar om att förvälla, men hur gör man.??
Ska man koka upp vatten så det täcker svampen och koka,,,,hur länge ???
Sitter här med en kasse nyplockad e och rensade trattisar som jag vill stoppa i frysen.

0

Kerstin, Lindome

2 nov 2009 kl. 14:33

Man lägger svampen i en kastrull, slår i en bottenskyla vatten (så att det inte bränns), och låter sedan svampen “koka ner” i sitt eget spad som bildas vid upphettningen.
Ta gärna en slev och ta av skummet som bildas i början, då får Du med det skräp som eventuellt finns.
Lycka till!

0

Anette

2 nov 2009 kl. 16:27

Tack snälla Kerstin, ska genast sätta igång :)

0

Draken

2 nov 2009 kl. 17:22

Trattkantareller går fint att bara stoppa in i frysen i plastpåse dvs om man har plats.

Svara på inlägg

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. Skapa nytt inlägg om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägg ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Kontaktlinser är praktiskt i skog och mark. Svampguiden rekommenderar www.netlens.se, de har låga priser och levererar snabbt direkt hem i brevlådan
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Bli medlem i Sveriges Mykologiska Förening
Gillar du SvampGuiden?