0 6657 visningar
47 svar

Torkning av svamp

Lennart Johansson

18 aug 2010 kl. 23:36

Min erfarenhet av svamptorkning är följande. Det i särklass bästa sättet är att träda upp svampen på sytråd och sedan hänga denna på ett lämpligt ställe. De flesta svampar som t.ex stensopp och trattkantarell är emellertid mycket mjuka. Därför blir det lätt en korv som inte torkar utan ruttnar. Man undviker detta genom att ha en distans mellan varje svampbit. Den bästa distansen är som jag ser det en bit makaron. Detta sätt går både mycket fort och ger ett bra resultat. För hårda svampar som kantarell behöver man inga distansbitar.

0

Sarah K, Timrå

18 aug 2010 kl. 23:58

Låter krångligt. Jag torkar trattisar och rödgul trumpetsvamp delad, soppar och kremlor skivad på 2 lager tidningspapper på plåt som jag sätter ovanpå köksskåpen (nära taket så det blir varmt) det tar 1-2 dygn för svampen att torka sen förvarar jag den i täta glasburkar. På detta sätt går det snabbt och lätt att torka stora volymer svamp.

0

Arctic

19 aug 2010 kl. 00:10

Jag gör som så att jag lägger ut min svamp på hushållspapper på köksbordet och har en bordsfläkt blåsande på dom, efter ett dygn eller så när de är ganska torra men inte snustorra, torkar jag klart dom på lägsta tempen i ugnen med öppen lucka, då blir de verkligen knastertorra. Jag har upptäckt att om jag stoppar in dom i ugnen utan att för-torka dom, så släpper dom fukten för snabbt och ligger och simmar i 40C och då tar det inte lång tid innan de börjar ruttna…blä luktar det… Sen förvarar jag dom i lufttäta burkar tillsammans med en liten sån påse med silica gel i botten som man brukar få med när man köper skor eller väskor eller sånt som ska hållas torrt :P

0

klas jaederfeldt

19 aug 2010 kl. 00:16

gör en ram lika stor som din spis, sätt distansklossar i 4 hörm ca 10 cm höga, klä ramen med myggnät.
ställ den på spisen lägg på svampen som skall torkas, vid gammal spis 1-6, sätt alla plattorna på 1, vid nyare spis 1-12 sätt alla plattor på 3, rör om din svamp ibland

0

Lennart Johansson

19 aug 2010 kl. 00:28

I Alvesta där jag bor finns det i år mycket stora mängder karjohansvamp. Min metod för torkning att som jag ser det är inte bara den bästa, utan också kanske den snabbaste. Dvs att träda upp svampbitar på sytråd med distansbitar av makaron emellan, för att förhindra förruttnelse.
Med vänliga hälsningar
Lennart Johansson

0

Irene A

19 aug 2010 kl. 08:00

Ska man använda snabbmakaroner då..? Att trä bitar på tråd känns väldigt tidsödande, men naturligtvis platsbesparande.
Det är väl individuellt hur man kan och vill göra.

Jag har gjort ramar med myggnät till ett litet Elfa-ställ som jag lägger de skivade svamparna på. Sen beror det på vädret hur torkningen går till. Senare på hösten räcker det med värmen och cirkulationen från elementet intill, men nu har det varit extremt fuktig väderlek ett tag, så jag låter en fläkt gå framför ramarna tills svampen är torr.

0

Kerstin W

19 aug 2010 kl. 09:39

Jag tycker svamptork från OBH Nordica funkar jättebra! Dom torkar över natten

0

MariaW

19 aug 2010 kl. 09:44

Att trä upp svampen på tråd låter lite omständigt i mitt tycke. Jag byggde torkramar förra året som gett mig stor behållning, faktiskt har de funkat att torka annat på också som örtkryddor, nypon och liknande.

http://svampguiden.com/forum_visa.asp?inr=151969&fnr=1&sok=torkställning&Start=0&Offset=50&ipos=0

0

Katja

19 aug 2010 kl. 09:51

Jag torkar svamp i torkskåpet i mitt badrum :-) Det går fort: 1 timme på 70 grader, sen vilar svampar över natten, sen en timme till på morgonen - klart!
Jag försökte torka svamp på sytråd, men misslyckades. Svampbitarna blev sönderrivna av tråden. Vad gjorde jag för fel?

0

Katja

19 aug 2010 kl. 09:51

Jag torkar svamp i torkskåpet i mitt badrum :-) Det går fort: 1 timme på 70 grader, sen vilar svampar över natten, sen en timme till på morgonen - klart!
Jag försökte torka svamp på sytråd, men misslyckades. Svampbitarna blev sönderrivna av tråden. Vad gjorde jag för fel?

0

Lennart Johansson

20 aug 2010 kl. 05:22

Metoden med markaronbitar som distans mellan svampbitarna på sytåd tar inte längre tid. Man kan torka stora svampbitar på detta vis. Makoronbitarna bör vara minst ca 1 cm långa. Använd inte minimakaroner.

0

LJ

21 aug 2010 kl. 21:37

Om svampbitarna går sönder när man hänger dem på en sytråd, beror detta helt enkelt på att bitarna är för stora. Prova med lite mindre bitar.

0

Lennart Johansson

22 aug 2010 kl. 17:18

Om man har stora mängder svamp att torka är givetvis ramar med myggnät att föredra. Men om man som jag bara plockat 5-10kg går det fortare att träda upp svampbitarna på sytråd med makronbitar emellan, än att skaffa ramar med myggnät.

0

Lennart Johansson

22 aug 2010 kl. 21:16

Jag behöver väl inte påpeka att man skall ha en synål på tråden när man träder varannan svampbit och makaronbit. Jag bifogar några bilder från min balkong.

0

Lennart Johansson

22 aug 2010 kl. 21:44

Jag behöver väl inte påpeka att man skall ha en synål på tråden när man träder varannan svampbit och makaronbit.
Jag bifogar några bilder från min balkong.

Torkning av svamp med makaronbitar mellan

0

Helena

23 aug 2010 kl. 14:23

Jag har en luftavfuktare som jag ställer under ett myggfönster fungerar superbra att torka svamp,och avfuktaren är även bra till att torka tvätt.

0

Lill, Skellefteå

23 aug 2010 kl. 17:56

Får du verkligen så stora och övermogna svampar att torka utomhus utan att de hinner börja ruttna?
Svampar kan ha på sig bakterier som producerar ett gift när de förökar sig som inte går att koka bort. Hoppas du är försiktig!
De flesta svampförgiftningar beror inte på att folk äter giftig svamp utan på att de äter svamp som inte har behandlats rätt.

0

Lennart

Helena i Lund

23 aug 2010 kl. 17:57

Svampen du har på tork ser faktiskt inte så god ut, verkar som den inte torkat snabbt nog, kanske beroende på bitarnas storlek, eller hög luftfuktighet?

Har faktiskt också suttit med nål och tråd, och trätt kilovis med svarta trumpeter och hängt upp, och resultatet blev bra,(tunn svamp, torkar snabbt) men guuuud vilken tid det tog!! Även jag har ramar och fläkt numera.

0

Irene A

24 aug 2010 kl. 11:22

Det var bilder som hette duga!
Sparar ner dem som avskräckande exempel…urrk

0

Bo E

24 aug 2010 kl. 12:34

har en kompis som torkade svamp på tråd som han hängde upp i kökstaket

där fick de hänga i flera år - han tyckte det var snyggt

sen smakade han på dem och sa att det smakade damm så han slängde alltihop

tror att det var små kuber av rök- och äggsvamp han torkade för det var små fyrkantiga vita bitar som såg ut som fårost

0

buffy

24 aug 2010 kl. 13:54

Man skall förvara torkad svamp torrt och mörkt.

Det är helt värdo att trä upp svamp på trådar för torkning. Man ser ofta detta idiotiska tips, undrar varför. Här ser man ju tydligt illustrerat varför det är en fullst olämplig metod. Jag skall använda inlägget som varnande exempel.

0

gunhild Nordås

24 aug 2010 kl. 14:02

Den här tråden var intressant!!!
Undrar vad min familj skulle säga om det hängde trådar med svamp????
Håller med Irene och Buffy.

0

Jan A, Uppsala

24 aug 2010 kl. 14:04

Tack Lennart! Du har förgyllt Svampguiden med den här tråden. Och Buffy, jag sparar tråden för att njuta av under vintern, och lägger till alla nytillkomna inlägg. man vet aldrig när Micke rycker in för att rädda gänget!

0

Bo E

24 aug 2010 kl. 14:30

märkligt att torkad svamp behöver
förvaras mörkt

jag har alltid förvarat torkad karl-johan i glasburkar ute i köket och inte märkt att den blivit påverkad av ljus
däremot hade jag glömt en burk inne i ett mörkt skåp och när jag tog fram den var svampen mörkt brunfärgad - dock var smaken helt ok så det påverkade inte dess användbarhet

kan det vara mörkret som gjort svampen brun eller nåt annat fenomen?

0

buffy

24 aug 2010 kl. 14:43

Varför är det märkligt att svamp påverkas av ljus? Textilier påverkas av ljus t ex. De bleks eller gulnar och blir skörare, men det tänker man ju inte på medan det sker. På gardiner kan man ofta se det tydligt när man tar ned dem för tvätt, i fåtöljer ser man det när man dammsuger i sömmarna.

Man kan förvara torkad svamp ljust, men den försämras snabbare då. Om man inte märker det så spelar det kanske ingen roll. Jag märker det, så jag avstår från sådan förvaring.

0

Lennart

buffy

24 aug 2010 kl. 23:05

Ber om ursäkt för att jag uttryckte mig så bryskt. Det var snällt av dig att dela med dig av dina svamptorkningserf.

0

Lennart Johansson

7 sep 2010 kl. 02:27

Min metod för torkning av svamp på sytråd med distansbitar av makaron mellan svampbitarna, är exakt samma metod som man använder för att torka sågat trävirke. Istället för strö använder man makaronbitar som distanser.

0

Boman

7 sep 2010 kl. 06:57

Nu äter man ju inte virke, så det bör kanske skilja sig lite i torkproceduren. Svamp blir dålig rätt snabbt, så torkandet bör gå fort, vilket det inte gör på tråd, på balkongen dessutom. Du gör som du vill men var medveten om riskerna.Matförgiftning är inte att leka med.

0

den danske svampe

7 sep 2010 kl. 07:19

he he, skulle bli lie hårt at torka de cirka 100 kg k j på tråd med makaroner som jeg samlet de senaste ugerna. nej , det findes 2 sætt att torka dem på. ude i solen på stora badhandukar eller inomhus på golvet på badhandukar. svamptorkar og værmeflæktar borde førbjudas dådet ær helt onødigt og energieslukande geschæft og intet som en miljøbevist svampsamlere bruger !

0

Stefan hbg

7 sep 2010 kl. 11:01

Tycker mest det liknar några “drömfångare”. Att torka hela KJ har jag aldrig dristat mig till, tunna skivor på handukar tycker jag brukar funka helt OK. Tidningar går oxå men inbillar mig att svampen tar åt sig av trycksvärtan. Men vad är det för svamp som hänger på tork längst ned på mittentråden egentligen??

0

buffy

7 sep 2010 kl. 11:14

Virke skall torka mkt långsamt för att inte slå sig. Det är knappast vad man eftersträvar när det handlar om svamp.

Jag skulle gärna vilja se ngra efter-bilder på makaron- och trådsvamparna. Hur ser de ut nu?

0

den danske svampe

7 sep 2010 kl. 16:36

he har først sett bilderna nu. det verkar ju helt vansinnigt att torka svamp som lennart gør. slæng ut skiten lennart och gør som vi som kan svampar. ser också at du tror man kan æta torkade sporer…...........ss

0

Micke G

7 sep 2010 kl. 17:20

Den där Lennart är väl förhoppningsvis någon som vill skämta….???

Annars blir jag mycket bekymrad!

0

Irene A

7 sep 2010 kl. 19:52

Micke G, jag tror som du.
Makaroner istället för ströläkt - det låter som en primitiv variant av råttfälla..

0

hur länge?

nhp

9 sep 2010 kl. 01:01

hur länge behöver svart trumpet,trattar och KJ torka? Hur känns svampen när den är klar? Har skivat KJ i tunna skivor och de andra bara som de är på en stor ram av nät. Luft även underifrån. De står på golvet i vanlig temp

0

Äggkläckare

Peter i Bonäset

9 sep 2010 kl. 01:12

Har byggt en äggkläckare av en frys. Den här årstiden står den tom så nu undrar jag om det kan vara en lämplig svamptork? God ventilation men bara 37-38 grader.

0

Svampnörden

9 sep 2010 kl. 03:15

Det bästa tycker jag är kupévärmaren och smörpapper. Lånar barnens tre meter långa skrivbord och fyller den med skivad K-J och kupévärmaren på kortsidan. Ett par dagar senare så har man proffstorkad svamp.

0

Kurt

9 sep 2010 kl. 06:26

Brödbackar eller blå champinjonlådor som man båda kan stapla på varandra, med en kupévärmaren under tar lite plats och man kan lägga ganska tjockt med svamp som ändå torkar mycket fort, man behöver bara flytta om backarna regelbundet.

0

Peter från Skåne

10 sep 2010 kl. 16:47

Vet inte om man vågar sig in i den här debatten. Det finns många åsikter om hur man torkar svamp och alla har sina metoder. Tycker man fel så blir man sågad jäms med fotknölarna. Risken att bli sjuk förefaller större till följd av de kommentarer som man får om man tycker fel än om man äter felaktigt torkad svamp. Hoppas Du står pall Lennar J och inte ligger med svår ångest efter alla kommentarer.

Det jag funderar kring är vad som egentligen händer om man tillför värme. Jag har torkat soppar, främst Stensopp, i torkskåp, och det är ju effektivt och går undan. En ytterligare fördel är att eventuella larv-ägg inte hinner utvecklas. Men nackdelen, och den tycker jag är ganska allvarlig, är att strukturen i svampen förstörs! Den blir liksom blötare än om man lufttorkar den. Om man kört med värme måste man fullfölja med värme och slutresultatet, när svampen väl torkat blir ganska hårt, kompakt och lite hopsjunket. Och det värsta är att jag tycker att de smakar sämre!

Jag tycker sopparna blir absolut bäst i rumstemperatur. De får en lätt och luftig konsistens. Men det gäller att skära TUNNA skivor! Och så måste man hålla koll på eventuella larvangrepp och rensa undan. Jag har gjort i ordning ramar med myggnät som fungerar bra. Men om det då är Karl-Johan-år, som i år räcker ju inte ramarna till, då nödgas jag använda tidningspapper vilket funkar skapligt också.

Är det någon som vet vad som händer med svampen när man tillför värme? Blir det för mycket värme i torkskåp? Blir det samma resultat om man använder svamptork?

Att hänga upp på tråd kanske funkar med murklor och andra tunnväggiga svampar, men jag tycker inte det funkar när man kommit hem med 15 kg Stensopp!

Tacksam för synpunkter, jag letar fortfarande efter det optimala sättet.

0

Peter i Bonäset

10 sep 2010 kl. 22:31

På den svamptork jag hade stod det att 40 grader var bästa för svamp. Men det var ju tillverkarens och kanske inte expertens ord. Om nu en del svamp försämras vid värmetillförsel vore det ju intressant att få veta det. Jag är fortfarande inne på att använda äggkläckaren vid torkning. Men den är bara ställbar mellan 37-38 grader. Jag kan alltså inte bara nyttja fläkten som kanske skulle vara det bästa. Luftgenomströmningen är väl ändå viktigare än den förhöjda temperaturen. Så är det i allafal på jobbet mitt som målare. Vilket var ett ganska dåligt jämförelse, inser jag…
Jag tar och provar med äggkläckaren och återkommer med resultatet.

0

Thomas i södertälje

10 sep 2010 kl. 23:55

tycker det verkar vara en intressant o bra lösning Peter i bonästet. Vore kul med en rapport om resulatatet :)

0

Lill, Skellefteå

11 sep 2010 kl. 07:26

Problemet med ett torkskåp kan väl vara att det blir för varmt och för lite lufttillströmmning. Svampen hinner då börja vätska av sig i stället för att torka. Kan då tänka mig att smaken inte blir den samma. För enkelhetens skull använder jag oftast svamptorken, annars använder jag myggnät i pannrummet. Har perfekt temperatur där, svampen är torr inom ett dygn. T.ex. Karljohan är lika vit färdigtorkad som när jag la den på tork.
Vill inte såga någon vid fotknölarna, men jag vill ju gärna varna någon när jag tror det är risk för deras hälsa. Fel behandlat svamp kan man bli sjuk av. Kan även varna för risken att drabbas av allergi när man torkar svamp inomhus. Själv torkar jag endast svampar utan rör/skivlager inomhus. Annars ställer jag torken på balkongen.

0

buffy

11 sep 2010 kl. 11:47

Jag har min svamptork i köket och under pågående torkning har jag balkongdörren stängd, annars blir svampen inte torr. Om inte svampen är riktigt torr blir den sakta men säkert fördärvad i förvaringsburkarna.

Jag tycker att svamp måste vara knastertorr innan man förpackar den. Vad tycker ni andra?

0

viveka

11 sep 2010 kl. 13:27

lennart, menar du att man ska sätta mackaroner på tråden på allvar, eller är det bara någon sorts längdmått? om man faktiskt ska det, vad gör mackaronerna för nytta?

0

buffy

11 sep 2010 kl. 15:24

De är distansbitar, att de är makaroner är bara för att makaroner är lagom långa och ihåliga. Om de vore gjorda av plast hade de funkat likadant.

Jag vill dock varna lite för Lennarts metod, den bör tillämpas med stor försiktighet och passar nog bäst för den som inte har tänkt använda den torkade svampen i livsmedelssammanhang.

0

Urten

26 apr 2016 kl. 23:42

Myggnät framför braskaminen riktigt bra och fort

0

Sonja

7 sep 2017 kl. 14:24 –

Hur länge kan spara torkad svamp?

0

ML

7 sep 2017 kl. 15:04 –

En del uppger att de håller sig 1 år eller 5 år.
Men, jag tror inte att det finns någon bortre gräns om svampen är 100% torkad, förvaras i helt lufttäta burkar och gärna mörkt.
Kanske att den förlorar något i smak, vet inte.
Det finns säkert andra åsikter än mina.
(Jag har 15 år gammal torkad Svart trumpet som är helt ok.)

Svara på inlägg

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. Skapa nytt inlägg om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägg ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Kontaktlinser är praktiskt i skog och mark. Svampguiden rekommenderar www.netlens.se, de har låga priser och levererar snabbt direkt hem i brevlådan
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Bli medlem i Sveriges Mykologiska Förening
Gillar du SvampGuiden?