Har nu varit en vecka i Ungern och till min förvåning blev vi bjudna på nyplockade, smörstekta kantareller. Det vi reagerade på var att de smakade inte alls lika mkt som våra svenska kantareller och de luktade inte lika starkt heller! Är det fler som märkt skillnad på svenska vs utländska kantareller när det gäller smaken?
Ikväll kommer det iaf bli smörstekta svenska kantareller till kvällsmaten:)
om det nu finns något som heter blek kantarell, så kan det nog vara det som importeras från de forna kommunistlænderna. salling og andra supermarkets i danmark sæljer just nu bulgariska halvruttna bleka kantareller till 175 dkr per kg under beteckningen 1 klass…......ss
Visst finns det blek kantarell
http://svampguiden.com/databasen.asp
Tack för alla svar:)
Av konsistensen att döma kan det ha varit både och som stektes tillsammans. Tyckte att det smakade och luktade mindre än både blek och “vanlig” kantarell, därför skrev jag bara kantarell.
Om det inte brukar vara smakskillnad beroende på land man är i så kan det ha varit smöret som gjorde skillnaden. Om man sätter styrkan på lukt och smak i skala 1-10 och svensk blek är en 8, “vanlig” är 10 så var dessa en 6:a. Kan smöret göra så stor skillnad?
Hej Madde.
Tror inte det har med smöret att göra utan snarare logistiken. Det skall plockas, ligga hos grossister och väntas på uppköpare sedan transporteras och packas upp i butikshyllor o.s.v.
Hemma hos mig finns Bulgariska å Ungerska att tillgå för ett rimligt pris och visst är det så att kvaliten skiljer sig betydligt från dom svenska(a 299kr kg).
Men som alltid man får vad man betalar för / och alla svampar vinner inte i smak På att förlora sin sin fukt!!
Eller är det som så att svenska jordgubbar smakar alltid bäst, märkligt men konstaterat faktum vilket jag är helt överens om :)
Mvh Stefan.