0 546 visningar

0 svar

Nytt forum för svampplockare? (På skoj naturligtvis)

Christer

9 jan 2016 kl. 13:31

Här ska alla som är intresserade av svamp kunna ställa alla möjliga och omöjliga frågor i ämnet. Forumet bygger på utdrag ur min mycket populära och omtalade bok “Svampar som plockas” och här följer några utdrag.

Vem som helst är välkommen att komma med frågor som kommer att besvaras och besväras om de blir besvärliga.

Handboken bygger på FFF, det vill säga Frekvent Frågade Frågor. Detta är en motsvarighet till FAQ men på svenska.

Fråga: Var kan man plocka svamp?
Svar: Där det växer svamp, t.ex. i kohagar, i lövskog, blandskog, storskog, småskog, på gräsmattor, i gödselstackar, i ekskog samt på marken.

Fråga: Hur vet man att man inte har plockat en giftig svamp?
Svar: Här gäller det s.k. skorpiontricket. Detta har utövats sedan urminnes tider i länder där skorpioner kan tänkas utdela dödliga stick på människor. När man blir stungen ska man springa c:a 100 meter så fort man orkar. Om man lever efter detta så kommer man att klara sig. Därmed menas alltså att man ska smaka på alla svampar och, om man är osäker på om det är en giftsvamp, sedan springa minst 100 meter åt alla håll. Har man överlevt detta så har man lärt sig vilken sorts svamp det handlade om.

Fråga: Jag har inte någon svampkorg. Behöver man en sådan?
Svar: Nej, nej och åter nej! Svampkorgar är bara till för högfärdiga, självbelåtna, förnäma, höginkomstutbildade, finklädda akademiker samt advokater, läkarfruar, adliga och präster.

Det duger bra med att ta med sig en gammal byrålåda som man har tömt på sitt innehåll eller så kan man ta med sig en svart hundbajspåse i den storlek som passar till stor eller liten hund. Du kan också bära hem svampen i rockfickan, i en vit soppåse om svampen väger lätt, i en svart soppåse om svampen är lite småtung eller i en tiolitershink av plast i olika färger såsom röd, blå eller grön. En gul hink kan också accepteras i förekommande fall. Den förutseende har alltid med sig en skottkärra i bilen, gärna hopfällbar. Den kan man sedan rulla över stock, sten, tuvor, gropar, diken och i förekommande fall även över mindre bäckar.

Om man inte har tillgång till en skottkärra så kan man ta med sin soptunna med hjul. Den ska naturligtvis vara tömd på sopor i god tid innan svampexekutitosionen.

Fråga: Behöver man ha med sig en svampkniv och i så fall varför inte?

Svar: Nej, då är man kriminell enligt Svea Rikes Lag och därför är det bättre att ta med en lie eller en liten nagelsax i rosa med vilken man kan klippa av de små liven. Det finns också s.k. plockhandskar att köpa eller att låna av någon gammal avdankad ishockeymålvakt.

Fråga: Kan man stöta på älgar, grävlingar, rådjur, björnar, vargar, rävar och höns i skogen som man ska försöka att undvika? Vad ska man säga om det dyker upp sådana? Ska man säga ”schas” eller ska man helt enkel lägga fötterna på ryggen och springa bakut?

Svar: Sjung för dem! Testa t.ex. Björnen sover, Räven överraskar grisen, Varg-Olles visa, Grävlingen Greta Gryt kommer till sta’n eller Kycklingpolka.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad version för iPhone och iPad. Läs mer!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone
Gillar du SvampGuiden?