Tyvärr är det tillåtet för butiker att sälja stenmurkla men den måste ha förvällts i flera steg. Livsmedelsverket avråder från konsumtion.
Finlands motsvarighet till Livsmedelsverket (Evira) har den med på listan över matsvampar men är tydliga med att den måste förvällas två gånger och att vattnet ska hällas bort.
Har ätit en hel del stenmurkla (förvälld två gånger) som barn men äter den inte längre.
Det fins et hysteri runt Stenmurklor som inte är sann. Jag känner flera titalls människor i pensionålderen som har ätit murklor hela livet utan att bli sjuka. Det gällar bara att vara försiktig och inte ta snarvägar som att torka murklot i svamtorkare och tro dom är ätbara nästa dag. Dom skal torkast i minst tre månader och inte ligga i tät burk, men ha luft. Alternativ är att man kokar minst tre gånger femton minuter i mycket vatten och byter vattnet varje gång man kokar dom. Det fins också andra svampar som man borde koka och byta vattnet på som kan ge magsjuka och andra problem om man inte går riktig åt. Skäggriska är en. Det är helt fel att inte upplysa om så här svampar. svampar
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.