0 673 visningar

5 svar

Hur bli av med honungsskivling?

Agneta öland

8 okt 2017 kl. 19:44

Överallt på tomten på norra Öland växer denna förmodade honungsskivling, runt stor askstubbe ja runt alla stubbar, runt levande hassel, lönn, ek, i rabatter i hundratal. Lite skuggig miljö med stora hasslar. Rädd för att den kommer att ta död på allt.

0

JanAUppsala

9 okt 2017 kl. 10:42

Inte lätt!  Risken finns - att den tar död på “all” vedartad godis….;(

0

mumrik

9 okt 2017 kl. 14:11

Och inte bara det om nedanstående stämmer. Bara att beklaga.

“Den anses och med full rätt som en av våra allra farligaste parasitsvampar, som dödar inte bara vedartade växter. Det finns exempel på trädgårdar, där den fått riktigt fotfäste och faktiskt gått fram som en mordängel bland fruktträd, bärbuskar och prydnadsväxter, ja inte ens potatislandet har skonats.
[...]
Honungsskivlingen har en mycket vid värdkrets. Den angriper barr- och lövträd, bland de senare ofta fruktträd, såsom körsbär och äpple, bär- och prydnadsbuskar av alla slag, potatis, morötter, jordgubbar, rabarber, narcisser m.fl.”

http://www.vaxteko.nu/html/sll/slu/vaxtskyddsnotiser/VSN67-5/VSN67-5D.HTM

0

My Saxin

2 mar 2018 kl. 13:05

Hej

Jag tycker inte du behöver vara orolig. Du har inte honungsskivling. Du har bara en svamp som räknas till honungsskivlingarna. Jag tror att det är vanlig honungsskivling (borealis). Förvirrande lika namn.

Resten av svamparna i släktet är inte alls lika agressiva.  Läs mer på SLUs faktablad från 1995.
http://www.vaxteko.nu/html/sll/slu/faktablad_tradgard/FVT085/FVT085.HTM

0

mumrik

3 mar 2018 kl. 12:39

Intressant!

Svara på inlägget ovan (Vill du istället skapa ny fråga klicka här!)

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. Skapa nytt inlägg om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan (vill du istället skapa ny fråga klicka här!) ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Kontaktlinser är praktiskt i skog och mark. Svampguiden rekommenderar www.netlens.se, de har låga priser och levererar snabbt direkt hem i brevlådan
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Arkivera webbplats, intranät och sociala medier
Gillar du SvampGuiden?