0 488 visningar

6 svar

Vad heter svampen?

Bo Berntsson

26 maj 2018 kl. 12:44

Hej! Hittade denna svampen utanför min tomt. Vad är det för någon svamp? Är den farlig att äta?

0

JanAUppsala

26 maj 2018 kl. 21:25

Någon bläcksvamp bör det vara.  Finns det ingen som ser ut som den ska göra? Det skulle aldrig falla mig in att äta en så “överårig” som den avbildade…….!

0

Jonet

28 maj 2018 kl. 10:35

Gissar på att det är en rutbläcksvamp (Coprinopsis picacea) men det går inte att säga säkert i det stadiet.

0

JanAUppsala

28 maj 2018 kl. 13:05

Om jag visste att den finns “nere i söder” skulle oxå jag kunna gissa på den rutiga….

2

SusanneH

30 maj 2018 kl. 22:30

En bläcksvamp i släktet Coprinopsis bör det vara ja men just rutbläcksvamp låter för mig osannolikt med tanke på växtmiljö samt tidpunkt på året. Släktet Coprinopsis har i Sverige ca 50 olika arter och en hel del av dem är väldigt lika, särsklilt i det stadie som visas på bilden så att säga något säkert om art enbart utifrån bilden är nog omöjligt. Inga arter i släktet räknas idag till matsvamparna, somliga innehåller Coprin vilket skapar obehagliga reaktioner i samband med alkohol. Men direkt farlig att äta är nog inte den på bilden men jag skulle verkligen inte rekommendera det.

0

Jonet

31 maj 2018 kl. 10:46

Håller med om att tidpunkten på året inte känns helt rätt, men det finns två rapporter på artportalen från maj månad så det är inte omöjligt…

0

SusanneH

2 jun 2018 kl. 22:07

Nej helt omöjligt är det inte. Det är det nästan aldrig när det gäller tidpunkt och även substrat när det är aktuellt. Men som sagt växtplatsen talar emot även om man aldrig kan vara på den säkra sidan där heller. Men de rutbläcksvampar jag sett har aldrig sett ut så där och jag har sett många i alla möjliga olika stadier. Hade det varit en brandplats så hade jag sagt brandbläcksvamp för den är väldigt lik de brandbläcksvampar jag hittat.  Men som sagt de här arterna kan vara väldigt lika…och de är många.

Svara på inlägget ovan (Vill du istället skapa ny fråga klicka här!)

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. Skapa nytt inlägg om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan (vill du istället skapa ny fråga klicka här!) ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Kontaktlinser är praktiskt i skog och mark. Svampguiden rekommenderar www.netlens.se, de har låga priser och levererar snabbt direkt hem i brevlådan
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Arkivera webbplats, intranät och sociala medier
Gillar du SvampGuiden?