0 224 visningar

5 svar

Kan man äta denna svamp?

MliErixon

9 nov 2018 kl. 12:03

Hittade den här svampen innuti en ganska nyfälld trästock av gran eller tall som var rötskadad innuti. På orust i bohuslän. Det ser ut som en svamp man kan köpa i affären. och undrar nu om jag kan använda den i matlagning utan att riskera något.

1

bra svar

TorbjornS

9 nov 2018 kl. 12:10

Ser onekligen ut som ostronmussling eller som dom heter i butik, ostronskivling. Lite skeptisk till det vita om det inte tydligt är sporer.
http://svampguiden.com/art/visa/pleurotus_ostreatus

0

MliErixon

9 nov 2018 kl. 12:13

Den hade inte det vita från början det har tillkommit när den legat i kylen. Men hur säker kan man vara på att den ej är giftig?

2

bra svar

HLilja

9 nov 2018 kl. 12:45

Man känner inte till någon giftig mussling (vilket inte innebär att alla arter är lämpliga att äta, de kan vara beska osv)
Jag kan inte heller få dessa till något annat än ostronmussling. De växer vanligtvis på lövträd men förekommer även på barrträd. Det vita borde vara sporer, tycker t.om man ser ränder i det vita på en av hattarna (avtryck av skivorna).

0

JanAUppsala

9 nov 2018 kl. 15:18

Vissa, bra år kan man hitta ganska mycket ostronmussling på gran, så det är troligt…

1

TorbjornS

9 nov 2018 kl. 18:53

Glömde skriva grattis!  Jättefin svamp som jag gärna skulle hittat själv ;-)

Svara på inlägget ovan (Vill du istället skapa ny fråga klicka här!)

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. Skapa nytt inlägg om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan (vill du istället skapa ny fråga klicka här!) ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Kontaktlinser är praktiskt i skog och mark. Svampguiden rekommenderar www.netlens.se, de har låga priser och levererar snabbt direkt hem i brevlådan
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Arkivera webbplats, intranät och sociala medier
Gillar du SvampGuiden?