0 263 visningar

8 svar

Vacker mussling

HLilja

29 dec 2018 kl. 12:48

Förslag? Var själv inne på stink- eller broskmussling, men det stämmer inte. Växte på en död, vad jag tror, alstam som låg tvärs över en bäck. Bredd 5 cm. Fanns tre ex som växte lite glest. Luktar likt kantarell. Vitpudrad på ovansidan.

0

HLilja

29 dec 2018 kl. 12:49

Undersidan

0

JanAUppsala

29 dec 2018 kl. 17:10

Tycker den “stinker” lång väg - trots kantarelldoften…
Inte alla stinkmusslingar luktar/stinker illa!

0

HLilja

29 dec 2018 kl. 17:22

Jaså gör de inte? Tack för svaret.

0

mumrik

29 dec 2018 kl. 19:10

Snygg bild och snygg färg. Som honung.

0

JanAUppsala

30 dec 2018 kl. 10:56

Många vedsvampar “tar smak/lukt” av värd/substrat. Stinkmusslingen har många olika värdar, dofter och smaker. Ett betydligt godare praktexempel på smakvariation är “skogskycklingen” som varierar mellan garvsyrebittert och mandelgott, allt beroende på aktuell värd. Prova den (och t.ex. ostronmussling) från olika värdar!

0

HLilja

30 dec 2018 kl. 13:26

Jo så kan det förvisso vara. Vad gäller svaveltickan har jag bara hittat den på ek, men den har smakat jättegott…fast då givetvis mycket unga exemplar. Skulle vara kul att hitta den på något annat träslag och jämföra.

0

JanAUppsala

30 dec 2018 kl. 15:04

När vi flyttade till U-a 1974 - och kanske 15-talet år framåt - fanns många gamla fågelbärsträd i betade åraviner o.d.  De drabbades svårt och nästan alla förlorade livet efter svåra svaveltickangrepp. Just fågelbärstickorna var x3mt goda! Många gamla sälgar i betesmarkerna var också värdar för välsmakande kycklingar.

0

HLilja

30 dec 2018 kl. 15:21

Intressant. Jo man kanske eg ska vara glad åt att inte hitta mer svavelticka än man gör… för trädens skull. Gamla stora träd är ju svåra att ersätta.

Svara på inlägget ovan (Vill du istället skapa ny fråga klicka här!)

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. Skapa nytt inlägg om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan (vill du istället skapa ny fråga klicka här!) ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Kontaktlinser är praktiskt i skog och mark. Svampguiden rekommenderar www.netlens.se, de har låga priser och levererar snabbt direkt hem i brevlådan
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Arkivera webbplats, intranät och sociala medier
Gillar du SvampGuiden?