Söker med ljus och lykta register över svamp som är ätlig utöver dess smak, dvs svamp som skulle kunna användas i överlevnadssituationer och eventuellt processeras till tjänlig föda.
Finns det ett sådan lista eller kunnande någonstans?
Med vänliga häslningar
/Robert
Ganska uttömmande listor på svampar som går att äta finns i Bengt Cortins böcker, till exempel Svampar i färg. Cortin hade provat sig igenom ett par hundra arter som han ansåg ätliga. Kolla dock med moderna svampböcker, en del av de arter Cortin påstod sig ha ätit, har visat sig vara giftiga.
Till exempel “dadelbrun hjälmskivling” = gifthätting.
Annars menar jag nog att man ska hålla sig till beprövade matsvampar, det kan fortfarande dölja sig obehagliga överraskningar bland Cortins ätliga.
Den här tyska sidan påstås innehålla ätliga svampar enligt en fransk mykologisk förening:
http://www.pilzepilze.de/essbar.html
Jag skulle dock ta uppgifterna med en stor nypa salt och undvika framförallt Amanita-, Cortinarius-, Lepiota- och Galerina-arterna, släkten där det finns flera cellskadande och potentiellt dödliga arter (Amatoxiner, Orellanin).
Kaloriinnehållet i svamp är ju tämligen försumbart också så det är nog inte den bästa överlevnadsmaten.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.