0 2171 visningar

5 svar

Svampangrepp inne i husbil

Vera

4 apr 2022 kl. 10:04

Hittade dessa 3 “luktfri” svampar vid taklisten i vår 30 år gamla husbil.
Haft den i 3 år och inte varit några problem tidigare.
Den har stått mörkt under vintern i en plåtada på fuktig sand.
Haft ventilation det som går och massa muggar med salt som sugit fukt.
Gjort likadant tidigare år och i övrigt såg den ut som tidigare. Inget annat anmärkningsvärt.
Står uppställt i Västerlanda nära Lilla Edet, men vi har ju åkt runt en del på somrarna från Dalarna och söderut om denna info har betydelse.

Vad kan det vara för sort? Vad gör man

0

Joachim Krumlinde

5 apr 2022 kl. 16:34

Det är väldigt svårt att avgöra vad detta är. Svampar som växer i mörker antar ofta helt annat utseende och andra former än de vanliga, när de vuxit ljust. Enda möjligheten, som jag ser det, är om du kan mikroskopera dem och hitta något fertilt skikt, så kan man nog åtminstone avgöra vilken klass eller ordning det är. Men något fuktproblem har du nog i bilen och bör åtgärda.

0

Michael Krikorev

6 apr 2022 kl. 17:26

Troligen ostronmussling, som kan dyka upp på papp- och trämaterial i fuktiga utrymmen i äldre husbilar och lastbilar m.m. Den rötar trä och är svår att bli av med då den lever inuti trämaterialet som måste bytas ut. Du bör snabbt åtgärda fuktproblemen och torka upp med god lufttillströmning (stor värmefläkt) och sedan hålla den torr.

0

Christer Werklund

19 mar 2023 kl. 17:02

Vi upptäckte idag svamp i överkant på dörrkarmen bakom gummilisten. Bilen har stått utomhus hela vintern, och här i Malmö har det regnat kopiöst hela december och januari. Bilen känns torr invändigt och vi kan inte känns någon lukt. Vilket medel ska man använda för att tvätta upp fyndplatsen?

0

Michael Krikorev

20 mar 2023 kl. 20:33

Det går tyvärr inte att “tvätta” bort svampen. Den har angripit och lever inuti den trä- eller spånplatta som den växer ifrån. Bara att byta ut de delarna, annars riskerar svampen att äta upp mer av trä/flis-spånskivor etc. som finns i bilen. Viktigast att hålla nere fuktigheten i bilen för att hålla dem borta.

0

Christer Werklund

23 apr 2023 kl. 15:55

Den 20 mars fick jag svar från Michael Krikorev angående svamp i husbilen, men såg svaret först idag 23 april. Så tack för ditt svar. Har ett par ytterligare frågor på ämnet: 1. Är det farligt att vistas i husbilen? 2. Vi köpte husbilen i april 22 – kan svampen ha funnits redan?

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad version för iPhone och iPad. Läs mer!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone
Gillar du SvampGuiden?