0 4488 visningar

4 svar

Judasöra

gunhild

16 mar 2007 kl. 07:19

En förklaring till namnet.
Växer inte denna svamp på fläder även på andra ställen än i Skåne?
Judas i flädern
Fläderkulten var så utbredd i Norden att kyrkan fick utfärda förbud mot den. Istället uppstod en kristen myt som många författare hjälpt till att föra vidare, bland dem Shakespeare: I ångern över vad han gjort hängde sig Judas i ett fläderträd. Svampen Judasöra (Auricularia auricula Judae) som ibland växer på fläderns stam sades vara ett avtryck av Judas öra som bildats när kroppen svängde mot den. Flädern växer inte i Palestina och inget annat i Bibeln talar heller för historien. Enligt Apostlagärningarna köpte sig Judas en åker för silverpenningarna och om hans död berättas endast att “han störtade framstupa ned, och hans kropp brast mitt itu, så att alla hans inälvor gav sig ut”. En nordisk verson av detta blev att Judas snubblade på en fläderrot på åkern, en annan att fläderns grenar brast vid hängningen - mycket troligare; fläderns sköra grenar håller knappast för en hängning.

0

Joachim Krumlinde

16 mar 2007 kl. 10:53

Vad jag vet så har judasöra inte rapporterats från andra svenska landskap än Skåne och den var före 1970-talet mycket sällsynt men har sedan dess varit på frammarsch. I Danmark har den funnits länge men inte varit vanlig, Den finns också kustnära i Västeuropa och Sydeuropa.

Det svenska namnet judasöra är en översättning av tyska Judasohr. På eneglska heter den Jew’s ear och på franska oreille-de-Judas. Den franska svampboken “Larousse des champignons” återger legenden att Judas Iskariot hängde sig i en fläder. Dessutom får man veta att Rabelais omtalar den i boken om Gargantua och Pantagruel, och att Pantagruel åt sallad på judasöra. Det sägs att ungrarna äter judasöra marinerad i vinäger och att man i Frankrike på 1500-talet försökte bota tumörer genom att dricka vin och äta judasöra.

Det har också föreslagits att det inte är den bibliske Judas som ingår i namnet utan att det bara ska tolkas som “judeöra”, alltså en nedsättande benämning från en tid då rasistiska uttryck var mer allmänt tolererade än idag.

0

klas jaederfeldt

16 mar 2007 kl. 22:31

något som är roligt me svampen är att den inte går att steka, den beter sig som popkorn

0

Bo E

17 mar 2007 kl. 13:23

nej, jag rekommenderade i en annan diskussion om detta att den nog bör användas på samma sätt som de kinesiska svamparna.

Skulle testa i wok med andra grönsaker eller i gryträtter, inte steka som kantareller precis…

0

Jarl Henrysson Kaparegatan 2 26977 Torekov

10 jun 2017 kl. 22:00

Foto från växtplatsen i Torekov, nordvästra Skåne. Växer på fläder. Förutom fläder finns inom växtplatsen några biggaråträd, rosa rougosa buskar (vresros).

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad version för iPhone och iPad. Läs mer!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone
Gillar du SvampGuiden?