Hej
tänkte bara, om någon är intresserad, delge er några bilder från min nyligen påbörjade amatörodling av ostronskivling på toarullar. Så här såg som ut igår efter 17 dagars “inkubationstid”. Nu är dom placerad i kylen i 2 dagar för att stimulera fruktkroppsbildning.
To be continued….
Hej SkåneLotta! Jag har plockat en hel del i Hbg - skogarna i höst och bjudet vänner och bekanta på denna och alla och då menar jag alla har blivigt mycket positiva till denna svamp som de inte hade smakat innan. De gav den 3*** både i smak och konsistens. Jag provade den själv bara för några år sedan och satte samma betyg men det verkar som om den inte är så uppskattat av svampboksskribenter där den ofta bara sägs vara ätlig ?? Så en fråga var har du fått tag på “startpaketet” ?? Ska åxå bli kul att se resultatet, hoppas det går bra.
Hej JAS! Jag håller med, jag tycker också väldigt mycket om denna svamp. Och då helst den ”vilda”, den odlade man köper i affären har inte lika mycket smak tycker jag. Därför ska det bli intressant att se hur mina smakar när dom blir klara. Jag köpte mycelet av Bengt Wiklund på Tynderö Svamp i Söråker http://www.tynderosvamp.se. Men minsta mängd är 2,2 kg (det räcker till 22 toarulleodlingar) bara så du vet. Men det håller sig i ca 6 månader i kylen.
Hej Alla!
Tyvärr har jag inte haft tillgång till nätet på ett par dar. Svar på några av era frågor. Jag betalade 480:- inklusive moms och frakt för 2,2 kg mycel. Jag har använt 100 g mycel per toarulle till min odling och info om hur man gör har jag hittat här (http://www.ingmos.se). För 3 dagar sen tog jag ut toarullarna från kylen och nu väntar jag bara på att fruktkropparna ska börja synas. Det bör ta minst en vecka i alla fall. Jag lovar att lägga upp bilder så fort jag ser att det händer något.
Hej alla. Efter tålmodig väntan har jag äntligen blivit med ostronskivling. Det tog 2 veckor från att jag tog ut dom från kylen innan dom första knappnålarna visade sig. Men jag tror att dom stått lite för kallt. De största ”knopparna” är 5 mm i diameter och dom minsta som knappnålar. Lovar att återkomma med fler bilder efterhand. Det här är jättekul och spännande tycker jag.
Så utomordentligt spännande! Jag har dock en fråga. Kan man stoppa mycelet i något lite mera ekologiskt än toarullar? De innehåller kanske limrester och dyl. Måste mycelet liksom vara omslutet för att börja växa? Med tanke på det Irene säger, så kanske man ska ställa odlingen på altanen, eller kommer det börja växa svamp i altanstolparna???
Ha! Nu kom jag ihåg något som har legat långt ner i de djupa vindlingarna och knackat på rätt länge nu. Vi har en täckt släpkärra som vi bytte väggar på förra året för de började bli lite porösa och nu kom jag ihåg att det växte just en hel drös Ostronskivling inne i vagnen, det var så som vi upptäckte hur dålig den var. Det var åxå på några sorts spånskivor. 3 bilder en där släpet är med fast utan musslingar, jag och kollegan ser till att en av våra stora hinderbanor kommer iväg till Flygets Dag i Luleå.
Hej alla nyfikna. Ja nu är det snart dags för skörd. Men det har inte gått så smärtfritt som jag trodde. Det är svårt att hitta de optimala förutsättningarna för att det ska växa lagom fort. Dom växte jättefint i vardagsrummet i början, men trots att jag ”vattnade” dom varje dag så torkade dom ut. Sen flyttade jag ut dom i uterummet igen och då växte dom knappt alls. Men några blir det allt som ni ser av bilden. 2 av toarullarna ser ut ungefär så här, dom andra 2 är det lite mindre på.
Nu ska jag snart sätta nya toarullar och så får vi se om jag lyckas bättre med dom.
Ett tips till nån som vill försöka, ej för varmt, ej för kallt, ej för torrt och ej för fuktigt. Med andra ord man får prova sig fram med dom förutsättningar man har.
Men roligt har det varit, och spännande att följa från dag till dag hur det förändras.
Tack Tina, jag lovar att jag ska berätta hur dom smakade också. Det blir förmodligen till helgen. Jättekul att min odling har väckt så stort intresse på forumet. Jag rekommenderar verkligen er alla att prova.
Vi får hoppas att Elisabeth Bååth kan sälja mindre doser av mycel som hon flaggat för här i tråden.
Helt fantastiskt! Jag funderar på att man kanske skulle ha odlingen i vardagsrummet, men ändå delvis övertäckt för att öka luftfuktigheten kring fruktkropparna, men bara delvis så att inte allt möglar. Vad tror du om det Skånelotta? Berätta gärna om hur de smakar och hur du tillreder dem!
Hej!
Jag läser med stort intresse denna tråd. Tänkte göra detta med barnen på mitt fritids. De bara skrek när jag sa att vi skulle odla svamp på toarullar. Jag har inte visat bilderna. Men jag väntar på Elisabeths priser på mycel som hon skulle återkomma med.
Förresten spelar det någon roll om det är 36 eller 100 m på rullen?
Hej Ann-Britt!
Jag vet inte om det spelar någon roll hur stora rullarna är. Jag har använt små. Men det är klart, det finns ju mer mat till svampen om toarullen är större. Man ska ju kunna få mer än en omgång svamp om man har tur, och har man större rulle så kanske man får mer svamp.
Det låter som en jättekul idé att göra detta på fritids. Barn gillar ju att se när det växer. Hur stor odling hade du tänkt dig?
Hej alla!
Nu är första skörden uppäten. Använde dom till en pizza utan att steka dom innan. Det blev väldigt gott. Jag tycker dom smakade mer än de torrisar man brukar hitta i affären, men det är klart hemmaodlat brukar ju göra det.
En annan kul sak är att på en av toarullarna har det börjat växa en ny omgång.
Tack för allt intresse och trevligt prat runt min odling.
Hej på er toarulleodlare.
Det verkar vara ett stort intresse för ostronskivlingsodling så jag tänkte ta fram en mindre förpackning mycel på 1 liter, den kan man skicka med posten som brev om intresse finns,kostar 150:- inkl frakt
Det tar 4-5 veckor att odla fram det men den som väntar på nåt gott….
Bengt Tynderö Svamp
Det är inte mögel, det är svampens mycel. Det är det som bryter ner substratet och bildar svampens fruktkroppar.
Går det inte att använda/återanvända mycelet? Borde väl bara vara att inte odla i allt, ge det lagom mängd fukt/vatten (helst destillerat utan klor) och att göda det med rismjöl eller liknande? Antar att det bör ske i en steril och mörk miljö (växer ju naturligt under jord)... Då behöver man ju bara beställa EN gång liksom… Eller?
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.