Nu har vi gotlänningar fått stifta bekantskap med norrlänningarnas omtalade svamp.
Vill ni veta mer om detta så titta i länken. http://www.helagotland.se/%5CGEN_UtmatningGA.asp?CategoryID=353&ArticleID=978701&ArticleOutputTemplateID=63&ArticleStateID=2a
Var det det där med “vin” som lät spännande? Det har inget med smaken att göra, utan den färg som mjölksaften ger där svampen skadas..
Har inte provat att äta den, men den borde smaka ungefär som tallblodriska, som den är mest lik i storlek och konsistens, fast med dystrare färger.
Vinriskan är ganska vanlig på Gotland, och hittills bara hittad där, vad jag vet (fast den borde inte vara omöjlig att hitta t.ex. i Norduppland, Skåne, eller på Öland).
Nu blev den här tråden missvisande eftersom vi pratar om vinriskor. Jag har stuga vid Kvarnåkershamn (kusten som vetter mot stora Karlsö) och där finns det massor av vinriska i september så gott som varje år. De ser väldigt trista ut med sina grönblå fläckar, och själv tröttnade jag snabbt både på smak och konsistens.
Om du Googlar på “Gotland, goliatmusseron” så hittar du “något”!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.