I morgon är det dags att göra årets syrensaft. Om någon vill ha receptet kan jag lägga ut det här, trots att det inte har så mycket med svamp att göra. Men man kan säkert tillsätta en vårmusseron, så att saften blir rumsren på forumet. Om någon datanörd läser detta får du gärna berätta hur man får till snedstrecket över e:et i ordet syrensaft.
Ja jag tycker att du ska lägga ut receptet här Bo :)
Och skulle du vilja ha en sådandär acksang eller vad det heter över bokstäverna så trycker du först på tangenten till höger om + (pluset)` sen trycker du på själva bokstaven så kommer den lilla krumeluren é.
Vill du ha den åt andra hållet så håller du ner shift tangenten klickar på sammma tangent (till höger om plus+) så blir det såhär è.
Hmmm får se om jag förklarat så att du förstår…
http://www.bloggportalen.se/BlogPortal/view/BlogDetails?id=6327
http://runeberg.org/guldregn/
http://www.viivilla.se/Tradgard/Vaxter/Tre-trotjanare-i-tradgarden-syren.aspx
Se här några exempel på “syrén”.
Accent över bokstaven e var ursprungligen avsedd för att skilja på uttalet där två eller flera ord stavas likadant och som får helt skilda betydelser beroende på hur bokstaven e betonas. Tyvärr har utarmningen av det svenska språket mer och mer lett till att missförstånd uppstår när man tar bort de gamla reglerna. Se bara på vad särskrivningen ställer till med.
Det är ändå en viss skillnad på “mörk hårig sjuk sköterska” och “mörkhårig sjuksköterska”. Förra året såg jag vid en otäck olycka under VM i speedway hur räddningspersonalen rusade in för att hjälpa föraren. På deras overaller stod det “sjuk skötare”. En sådan skulle i alla fall inte jag vilja bli omhändertagen av. Hellre en frisk än en sjuk skötare, den saken är klar.
När det gäller personnamn är accent över “e” helt avgörande för uttalet. Holmen eller Holmén, en viss skillnad eller hur?
Tyvärr blev jag kuggad vid min utbildning på språkpolishögskolan så min analys är nog lite passe (eller heter det “passé).
Här kommer rescheptet på syrénsaft. Tack Totte för hjälpen!
Ca 60 klasar blå bondsyrén
1,5 kg strösocker
50 g citronsyra
1 citron
1,5 liter vatten
Skaka blomklasarna från ev. rapsbaggar eller bred ut dem på ett ljust underlag, så kryper de flesta ur blommorna. (Om du inte är vegetarian kan du hoppa över detta steg). Lägg blommorna i ett djupt kärl. Koka upp vattnet. Rör ned sockret och rör tills det är helt löst. Lös upp citronsyran i lite sockerlag och blanda ner den i lagen. Dela citronen och pressa den. Häll ner saft och rivet skal i lagen. Täck över.
Låt stå på svalt ställe i 5 dygn. Rör om minst en gång varje dag. Sila saften och häll upp på rena flaskor. Saften är rätt så hållbar. Spädes som “vanlig” saft vid servering.
Lykca tilll!
Vassego;)
Jag undrar kan man ta vilka syrener som helst som är blåa, det finns ju ljusa o mörkare varianer?
Jag vet inte hur bondsyrener ser ut o sen får jag ut o skörda till natten i nåt buskage för det där lät ju gott:)
(jag bor ju mitt i stan liksom)
Jo man kan ta ditt recept och byta ut syrenen mot fläderblommor så får du flädersaft, den varianten har jag gjort innan :)
Googlade lite…
http://blenda.wordpress.com/2008/01/28/mild-syrensaft/
“Vanlig syrén” = syringa vulgaris= Bondsyrén ( Den gamla hederliga) Sedan finns det en massa andra, ex ungersk m.fl. de har i regel skirare blommor och växtsätt, sedan har vi de “ädla” med tätare klasar kraftigare blommor och i regel mer färgstarka men jag skulle tro att receptet duger att göra av dem alla.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.