Detta har inte så mycket med svamp att göra förutom att jag vill minnas att det skulle tillsättas natriumbensoat för att förhindra svampangrepp.
Har tappat bort mitt gamla beprövade recept. Finns det någon på forumet som har ett bra recept? Tack på förhand och ha en så trevlig midsommar som ni kan i regnet i midsommar. Men det finns inget ont som inte har något gott med sig! (Tänker på de annalkande fruktkropparna).
Gjorde en sats fläderblomssaft igår efter receptet:
30-40 blomklasar fläder (den äkta)
3-4 tvättade citroner
1,5 liter vatten
2 kg socker
50g citronsyra
ev 2-3 kryddmått natriumbensoat
Varva fläderblommor och citronskivor.
Koka upp vatten,socker och citronsyra under omrörning. Häll över blommorna. Låt stå kallt 3-5 dagar. Rör om varje dag. Häll på flaskor, som sedan bör stä kallt.
Natriumbensoatet kan lösas i litet av den heta vätskan och hällas i efteråt, eller också kan flaskorna sköljas med bensoatlösning.
Lycka till med “saftandet”!
Här är mitt bidrag o jag brukar frysa min saft.
Flädblomssaft med vanilj och kanel.
25-30 klasar fläderblommor
2 kg socker
2 liter vatten
2 citroner skivade
80 g citronsyra
1 vaniljstång kluven och delad
3 hela kanelstänger som du bryter
Koka upp vattnet.
Skölj blomklasarna.
Blanda socker med citronsyran. Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem.
Klyv vaniljstången och bryt kanelen i mindre bitar.
Börja med att lägga hälften av blomklasarna i botten av en hink. Lägg sedan på citronskivor och ovanpå det blandningen av socker och citronsyra och kanel och vaniljstångsbitarna.
Varva allt en gång till med resten av ingredienserna.
Häll nu över det upp kokta vattnet och sätt en plåt över hinken med en tyngd på.
Låt stå tills nästa dag.
Nu ska du röra två gånger om dagen i 8 till 10 dagar. Låt saften stå svalt om det går.
Sila saften häll den på rengjorda flaskor eller frys in saften i ett tomt glasspaket av plast.
Saften går utmärkt att skeda upp när den är frusen för den är mjuk i och med sockret.
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=526&a=131519
i danmark ær det vanligt att man tar ett par blomklasar och klipper det yttersta av blommorna och lægger på en pannkaka innan den vænds på stekpannan. smakar fantastiskt, nån som provat det hær ??
i går provade jag att hacka ner några blomklasar i køttførsen till køttfærsbiffarna, och det blev de INTE sæmre av.
Det finns de som påståe att de fryser blommorna, jag tyckte de blev så bruna o fula. Till siphinken for de. Jag gjorde säkert något fel.Te på torkade fläderblommor är svett o urindrivande. Bra som varmt te vid förkylning o reumatiska besvär.
OBS!! Att det doftar inte gott när blommorna ligger o torkar, nästan som kattpiss.Teet blir bra.
Bären är lätt laxerande.
Ja.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.