Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej.Jag fick slänga alla mina torkade trattkantareller från 2023 efter en fasansfull upptäckt.Först märkte jag att det på insidan av glasburken började bildas brunt mycket fint mjöl.Efter en närmare titt senare ser man massor av vita småkryp i miljoner antal.Har aldrig haft detta problem innan.Har fortfarande svamp från 2022 som är oskadat.
Många känner ju till Västgötabergens svampklubb sen gammalt och nu har vi äntligen fått en egen hemsida. Här är en länk till vårat första nyhetsbrev!
http://www.vbsk.se/arkivet/nyhetsbrev/nyhetsbrev-110701-3274382
:)
Min brorson, som bor i Sydney, har med sig svampintresset hemifrån. Häromdagen hittade han en ung, nyuppkommen vit svamp av amanita-släktet (tror jag).
Det lär finnas en vit variant av Amanita muscaria, ibland kallad Amanita chrysoblema, i såväl Nordamerika som i Australien. Någon som vet om den också har observerats här i Europa?
För att undvika språkförbistring kan det vara bra att gå till källorna! I Svenska Akademins Ordbok http://g3.spraakdata.gu.se/saob/ står det så här:“Förvälla BETYDELSE: i sht kok. låta (ngt) hastigt koka upp, upphetta (fast ämne) till kokpunkten.” Min erfarenhet är också att man i svampsammanhang ofta lägger in betydelsen att vattnet hälls bort (t.ex. murklor) för att få bort om inte allt så i alla fall det mesta av giftet. För att vara tydlig när det gäller uppkok för at…mer…
Undrar om någon har några andra tips än Phellinus lundellii?
Sedd idag på Lidingö, i gräs, tall i närheten.
Hittade denna på gammal poppel i min trädgård. Den luktar gott och ser ut som det kan vara Ostronmussling. Finns det någon förväxling som skulle kunna vara farligt? Hur testa jag bäst?
Jag är osäker på vilken svamp som växer på vår gräsmatta. Påminner om Föränderlig Tofsskivling.
Doft mild. Ingen tydlig topp som på Toppig Giftspindling.
Det växer en pil och en fläder inom några meter. Rodnar inte vid delning. Skivorna går ner en aning mot foten. Kan inte se någon antydan till ring runt foten.
Platsen är Hässelby i nordvästra Stockholm.