När jag läste svaret på frågan om:sopp-ätlig (14-06-25) så svarar Irene A att det inträffat förgiftningsfall med tegelsoppar. Är det någon som vet hur förgiftningen gav sej till känna? Blev det skador? Jag har tidigare hört att alla strävsoppar betraktas som ätliga,bör det omvärderas?
Beskrivningen låter ju som problem med trehalos, men samtidigt verkar det konstigt att det varierar så mycket:
http://www.dagensmedisin.no/nyheter/forgiftes-av-sikker-sopp/
Ja, det är märkligt att problemet med tegelsoppen inte har uppmärksammats i Sverige. När jag först hörde talas om det, gällde det förgiftningsfall i Nordamerika.
Men det kändes ju inte så konstigt, för där kunde man ju räkna med att det fanns andra, men snarlika, arter som kunde vara giftiga.
Frågan är fortfarande om det rör sig om förväxlingaarter där och i Norge som ännu inte har påträffats hos oss?
DNA-analys av tegelsoppar som har gjorts, därav en från Norge och en från Sverige, har visat ganska stora genetiska skillnader, faktiskt tillräckligt stora för att de ska kunna vara olika arter…
Jag tror det beror på personliga allergier för ämnen kopplade till en viss svamp, möjligen mikroorganismer i svamp som inte tillvaratagits på rätt sätt. Om svampen skulle varit giftig skulle jag och hela min familj blivit sjuka åtskilliga gånger eftersom vi ofta ätit oss mätta på denna och andra Leccinum-arter.
instämmer med Hans R
men var det inte så att de som förgiftats i Norge till största delen levt på tveksamt tillagade tegelsoppar under längre tid ute i fält under kanske inte de bästa hygieniska omständigheter…?
och på vilket sätt blev de sjuka ?
Tror att de kan vara svårsmälta och behöver rejäl tillagningstid samt förtäras i måttliga mängder tillsammans med annan varierad kost
annars kan allt vara skadligt
även vanligt vatten går att överdosera och må dåligt av…
instämmer med Hans R
men var det inte så att de som förgiftats i Norge till största delen levt på tveksamt tillagade tegelsoppar under längre tid ute i fält under kanske inte de bästa hygieniska omständigheter…?
och på vilket sätt blev de sjuka ?
Tror att de kan vara svårsmälta och behöver rejäl tillagningstid samt förtäras i måttliga mängder tillsammans med annan varierad kost
annars kan allt vara skadligt
även vanligt vatten går att överdosera och må dåligt av…
Vad menar ni med att koka svampen och inte enbart steka den? Om man steker den i 20 minuter i sin egen vätska i stekpannan är det inte tillräcklig tillagning? Eller menar ni att tegelsopp ska koka i en kastrull med vätska dvs den bör främst ätas i sopp eller sås form eller dylikt?
Öm du “behandlar” något i sin egen vätska i stekpanna i 20 minuter så är det INTE att förvälla utan att koka. Att välla - eller förvälla är att hastigt koka upp i vatten - man kan också välla metaller, men det är något helt annat - att sammanfoga! Läs i SAOL e.d.!