0 4675 visningar

12 svar

Tegelsopp fortfarande ätlig?

B.Almlöf

1 jul 2014 kl. 18:43

När jag läste svaret på frågan om:sopp-ätlig (14-06-25) så svarar Irene A att det inträffat förgiftningsfall med tegelsoppar. Är det någon som vet hur förgiftningen gav sej till känna? Blev det skador? Jag har tidigare hört att alla strävsoppar betraktas som ätliga,bör det omvärderas?

0

Irene A

1 jul 2014 kl. 20:07

Jag har ingen egen erfarenhet av tegelsoppen, men så här beskrivs den i en norsk informationsfolder om giftiga svampar:

0

Hans v E

1 jul 2014 kl. 22:28

Här fick man dessutom lära sig att strävsopparnas “filttofsar”, som det heter i en del populärböcker, heter “scabers” på engelska. Jfr Leccinum scabrum!

0

B.Almlöf

1 jul 2014 kl. 23:33

Tack för informationen! :-) Det blir till att koka ordentligt.

0

Kurt

2 jul 2014 kl. 11:39

Beskrivningen låter ju som problem med trehalos, men samtidigt verkar det konstigt att det varierar så mycket:

http://www.dagensmedisin.no/nyheter/forgiftes-av-sikker-sopp/

0

Irene A

2 jul 2014 kl. 13:23

Ja, det är märkligt att problemet med tegelsoppen inte har uppmärksammats i Sverige. När jag först hörde talas om det, gällde det förgiftningsfall i Nordamerika.
Men det kändes ju inte så konstigt, för där kunde man ju räkna med att det fanns andra, men snarlika, arter som kunde vara giftiga.

Frågan är fortfarande om det rör sig om förväxlingaarter där och i Norge som ännu inte har påträffats hos oss?

DNA-analys av tegelsoppar som har gjorts, därav en från Norge och en från Sverige, har visat ganska stora genetiska skillnader, faktiskt tillräckligt stora för att de ska kunna vara olika arter…

0

Hans R.

3 jul 2014 kl. 09:59

Jag tror det beror på personliga allergier för ämnen kopplade till en viss svamp, möjligen mikroorganismer i svamp som inte tillvaratagits på rätt sätt. Om svampen skulle varit giftig skulle jag och hela min familj blivit sjuka åtskilliga gånger eftersom vi ofta ätit oss mätta på denna och andra Leccinum-arter.

0

bo e

3 jul 2014 kl. 15:07

instämmer med Hans R

men var det inte så att de som förgiftats i Norge till största delen levt på tveksamt tillagade tegelsoppar under längre tid ute i fält under kanske inte de bästa hygieniska omständigheter…?

och på vilket sätt blev de sjuka ?

Tror att de kan vara svårsmälta och behöver rejäl tillagningstid samt förtäras i måttliga mängder tillsammans med annan varierad kost

annars kan allt vara skadligt
även vanligt vatten går att överdosera och må dåligt av…

0

bo e

3 jul 2014 kl. 15:07

instämmer med Hans R

men var det inte så att de som förgiftats i Norge till största delen levt på tveksamt tillagade tegelsoppar under längre tid ute i fält under kanske inte de bästa hygieniska omständigheter…?

och på vilket sätt blev de sjuka ?

Tror att de kan vara svårsmälta och behöver rejäl tillagningstid samt förtäras i måttliga mängder tillsammans med annan varierad kost

annars kan allt vara skadligt
även vanligt vatten går att överdosera och må dåligt av…

0

Birgitta D

3 jul 2014 kl. 15:37

Första gången jag hörde talas om tegelsoppens “giftighet” var på mykologihelgen i Uppsala 2011. Sedan dess blir det inga smakprover på torkad tegelsopp längre, däremot äter vi den gärna efter lång tillagning som vi i och för sig gör med all svamp.

0

Tegelsopp fortfarande ätlig?

Sara Olsson

17 aug 2020 kl. 20:22

Jag åt Tegelsopp i Abisko, ganska nära Norge då med andra ord. Jag började må illa efter en timme och kräktes sen upp hela middagen. Hade inte kokat svampen utan bara stekt den.

0

Tegelsopp fortfarande ätlig?

Elle

19 aug 2021 kl. 21:45

Vad menar ni med att koka svampen och inte enbart steka den? Om man steker den i 20 minuter i sin egen vätska i stekpannan är det inte tillräcklig tillagning? Eller menar ni att tegelsopp ska koka i en kastrull med vätska dvs den bör främst ätas i sopp eller sås form eller dylikt?

0

Tegelsopp fortfarande ätlig?

Jan A Uppsala

20 aug 2021 kl. 09:48

Öm du “behandlar” något i sin egen vätska i stekpanna i 20 minuter så är det INTE att förvälla utan att koka.  Att välla - eller förvälla är att hastigt koka upp i vatten - man kan också välla metaller, men det är något helt annat - att sammanfoga! Läs i SAOL e.d.!

Tråden är stängd för ytterligare inlägg

Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad version för iPhone och iPad. Läs mer!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone
Gillar du SvampGuiden?