0 2401 visningar

4 svar

Vilka skarpa riskor är egentligen ätliga?

mumrik

18 sep 2014 kl. 02:40

I Garnweidner-boken jag köpte nyligen står att svavelriska minsann är ätlig efter avkokning och används som andra skarpa riskor i Finland och Östeuropa.

Kollar man på finska Wikipedia bekräftas detta. Googleöversatt är den bl.a. “krispigt del av en matsvamp”. :-P
https://translate.google.com/translate?sl=fi&tl=sv&js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Ffi.wikipedia.org%2Fwiki%2FIsovoirousku&edit-text=

Nu undrar jag vilka skarpa riskor som egentligen är OK att äta efter avkokning? Alla? Och varför står svavelriskan som oätlig i alla (andra) svampböcker trots att de oftast tar upp “finska riskor”?

Jag tycker det är kul att prova allt möjligt och är nu skitsur för jag hittade ett gäng fina svavelriskor förra gången jag var ute.

0

Helene

18 sep 2014 kl. 08:22

Hej igen…
Det verkar som om vi tänker på samma sätt när det gäller riskor, men jag håller mig själv till skäggriska, peppar och skogsriska.
Hittade en gång en jättelik, perfekt luden vitriska, stor nog att föda ett helt regemente, och jag tillbringade åtskillig tid med att försöka leta upp nåt ställe på nätet där det stod att den var ätlig efter avkokning… Tillslut hittade jag vad jag sökte, några gubbar i finland som tyckte det var en förträfflig matsvamp, förvälld förstås. Prövade dock inte, men har en känsla av att svampplockare österut, är mer liberala i sin syn på riskor…

0

mumrik

18 sep 2014 kl. 11:18

Det vill jag också bli! Fånigt, enda kriteriet på att pepparriska o.s.v. är ätliga är säkert att de äter dem och överlever i Finland, så det borde ju funka för andra arter också.

Vet någon vad “avkokningsriskor” kallas på finska eller ännu hellre finlandssvenska? Kan själv inte finska, men har bekanta som jag kan be googla.

0

mumrik

18 sep 2014 kl. 20:31

Har hittat en till, kokosriska. Står som ätlig efter avkokning i Garnweidner och förstår jag meningen “Mietona smaka den passar ruokasieneksi, men tillräckligt liten för att vara försumbar” så betyder det att den är ätlig men så liten att den inte är värd att plocka eller också smakar den så lite att den inte ger nåt.
https://translate.google.com/translate?sl=fi&tl=sv&js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Ffi.wikipedia.org%2Fwiki%2FViitapalsamirousku&edit-text=

Den här gången håller engelska Wikipedia delvis med och betecknar den som “halvätlig”.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lactarius_glyciosmus

Så nu har vi tre möjliga. Det här var ju riktigt kul! :-)

0

mumrik

19 sep 2014 kl. 15:19

Buktriska. Berkräftar väl delvis kokosriska också.

http://skogensrst.vpsite.se/Hur-tillvarata-Matsvamp.html
(Under “Insaltning av svamp”.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad version för iPhone och iPad. Läs mer!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone
Gillar du SvampGuiden?