I Garnweidner-boken jag köpte nyligen står att svavelriska minsann är ätlig efter avkokning och används som andra skarpa riskor i Finland och Östeuropa.
Kollar man på finska Wikipedia bekräftas detta. Googleöversatt är den bl.a. “krispigt del av en matsvamp”. :-P
https://translate.google.com/translate?sl=fi&tl=sv&js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Ffi.wikipedia.org%2Fwiki%2FIsovoirousku&edit-text=
Nu undrar jag vilka skarpa riskor som egentligen är OK att äta efter avkokning? Alla? Och varför står svavelriskan som oätlig i alla (andra) svampböcker trots att de oftast tar upp “finska riskor”?
Jag tycker det är kul att prova allt möjligt och är nu skitsur för jag hittade ett gäng fina svavelriskor förra gången jag var ute.
Hej igen…
Det verkar som om vi tänker på samma sätt när det gäller riskor, men jag håller mig själv till skäggriska, peppar och skogsriska.
Hittade en gång en jättelik, perfekt luden vitriska, stor nog att föda ett helt regemente, och jag tillbringade åtskillig tid med att försöka leta upp nåt ställe på nätet där det stod att den var ätlig efter avkokning… Tillslut hittade jag vad jag sökte, några gubbar i finland som tyckte det var en förträfflig matsvamp, förvälld förstås. Prövade dock inte, men har en känsla av att svampplockare österut, är mer liberala i sin syn på riskor…
Det vill jag också bli! Fånigt, enda kriteriet på att pepparriska o.s.v. är ätliga är säkert att de äter dem och överlever i Finland, så det borde ju funka för andra arter också.
Vet någon vad “avkokningsriskor” kallas på finska eller ännu hellre finlandssvenska? Kan själv inte finska, men har bekanta som jag kan be googla.
Har hittat en till, kokosriska. Står som ätlig efter avkokning i Garnweidner och förstår jag meningen “Mietona smaka den passar ruokasieneksi, men tillräckligt liten för att vara försumbar” så betyder det att den är ätlig men så liten att den inte är värd att plocka eller också smakar den så lite att den inte ger nåt.
https://translate.google.com/translate?sl=fi&tl=sv&js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Ffi.wikipedia.org%2Fwiki%2FViitapalsamirousku&edit-text=
Den här gången håller engelska Wikipedia delvis med och betecknar den som “halvätlig”.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lactarius_glyciosmus
Så nu har vi tre möjliga. Det här var ju riktigt kul! :-)
Buktriska. Berkräftar väl delvis kokosriska också.
http://skogensrst.vpsite.se/Hur-tillvarata-Matsvamp.html
(Under “Insaltning av svamp”.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.