0 1821 visningar

15 svar

Granblodriska - vad göra med dem?

H-G

24 sep 2014 kl. 19:28

har fått en rejäl skörd av granblodriska.. och har redan tröttnat på att steka dem..de blir rätt beska och grädde hjälper inte. Finns det månne någon annan lösning?

0

Irene A

24 sep 2014 kl. 20:07

Inte mycket att göra!
Jag har också problem med den beska smaken, fast de går väl an om man äter dem nystekta, medan de fortfarande är riktigt varma.
Själv slutade jag plocka dem för länge sen, inte minst för att de så ofta är maskätna… För det finns så många andra goda svampar att välja på :-)

0

H-G

24 sep 2014 kl. 20:57

På något sätt är de svåremotståndeliga att plocka, vackra, och röda i granplanteringarna. Och nu i år var de ovanligt nog helt friska, inte en mask. Ska prova fritera dem, annars går hela kassen ner i soprummet.

0

mumrik

24 sep 2014 kl. 21:34

Åh nej! Undrar om man inte uppfattar smakar olika helt enkelt. Jag skulle säkert glatt mumsa i mig dina riskor. Kan du inte frysa in dem och ge till någon med mindre känslig gom?

0

H-G

24 sep 2014 kl. 22:11

Visst är det trist, men jag kan inte förlika mig med beskan. Det finns mycket i matvägen som är bittert och beskt, men ändå har något förlåtande.
Grannriskan har en beska som inte släpper och inget ger (låter säkert som någon ex-fru) och jag har försökt lura i vänskapskretsen dem men inte lyckats. Synd att det är avstånd annars hade du fått mina riskor Mumrik, nu blir de kompost.

0

mumrik

24 sep 2014 kl. 22:26

Menar du att du alltid känner beska hos granblodriska? Jag har aldrig känt det. Tycker de är supergoda. Ge dem till mig! :-D

0

mumrik

24 sep 2014 kl. 22:28

Nu vet jag. Torka dem. Jag vet att det inte ska vara så lyckat, men allt kan torkad och mixas till mjöl som kan användas i sås sen (av någon annan än dig, då). Nån måste du väl känna som gillar blodriskor.

0

mumrik

24 sep 2014 kl. 22:29

Vem vet, torkning kan ju förändra smaken. Du kanske gillar blodriskemjöl! Testa!

0

Greger

25 sep 2014 kl. 03:54

Tycker Granblodriska är god på alla sätt. Råkost? Inläggning sallad med olivolja havssalt mm. Soppor med ost?

Själv hittarjag aldrig så mycket av denna svamp. (Kanske därför den fortfarande är så god?).

0

mumrik

25 sep 2014 kl. 11:35

Har inte jag heller gjort förrän i år. Som H-Gs så var den maskfri också. Mycket mums i frysen.

Men då är det kanske så? Att bara en del uppfattar den där beska smaken?

Plockade en massa fjällig taggsvamp för ett tag sedan för jag ville göra mjöl. Den ska ju också smaka beskt, särkilt äldre ex. Jag tuggade lite på de största - och det var riktigt stora - och kände ingenting där heller.

0

Jonas

25 sep 2014 kl. 15:32

Tänk på hur du blandar smaker! (rekommenderar varmt “the flavor bible”)

Beskhet balanseras med söthet, exempelvis karamelliserad lök.. Dock kanske inte i detta fall då detta även kan höja beskan om det inte är perfekt.. Gör en stuvning? grädden borde balansera ut en del av beskan..

0

mumrik

25 sep 2014 kl. 18:09

Han har redan provat grädde. Jag håller fortfarande på att du ska torka och ge bort mjölet i julklapp. Det blir säkert super att förstärka svampsåsen med!

De får inte slängas i alla fall! ;-)

0

H-G

26 sep 2014 kl. 13:39

Den saknar karaktär, något som den tar igen på kärvhet. Blodriskor är ju väldigt poppis i Spanien vet jag, men tror det är den mildare och i mitt tycke betydligt godare tallblodriskan, eller vinriskan.

Jag provade att fritera mina exemplar, och visst gott blev det, men någon utpräglad arom var det inte. När jag sedan panerade lite stuvad sopp, då rann det minsann till i gomvattnet, mums.

Hädanefter får dessa misantroper stå kvar i granplanteringarna.

0

mumrik

26 sep 2014 kl. 16:20

Så olika det kan vara. Jag tycker den har en lika karaktäristisk smak som t.ex. kantarell. Är själaglad för att jag fick ihop relativt mycket i år.

Du slängde dem va? :-(

0

H-G

26 sep 2014 kl. 17:18

Jag och g-riska hade kommit till vägs ände,
och ja, jag får erkänna de åkte i soporna.
Inte en mask hade de heller.

0

mumrik

26 sep 2014 kl. 17:38

BUHUÄÄÄÄÄ!!!

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad version för iPhone och iPad. Läs mer!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone
Gillar du SvampGuiden?