0 2359 visningar

16 svar

En stilla undran

Lena M

21 okt 2005 kl. 18:47

Jag har många gånger funderat , varför är mossan uppsparkad ? År det älgarna som gör det och varför ?
Likaså har jag sett ” gryt ” med tre nergångar eller upp, beroende hur man ser det. Vem bor i dem ?
Tiden har bara räckt till att diskutera svamp, men nu kanske jag kan få svar på mina spörsmål.
Vi , här i Gästrikland har haft en underbar höstvecka och jag har suttit på farstubron på em. och druckit kaffe.
Beundrat det fina höstlöven, som skiftat i guld, orange och rött
Nu väntas regn, lite försent men istället får jag njuta av goda svamprätter. Lena

0

bo e

21 okt 2005 kl. 19:17

Bor i Närke, men har varit i Gästrikland och beskådat den vackra naturen längs Dalälven för nåt år sedan.
Tror inte det är så stor skillnad i faunan i alla fall.
Här har vi väldigt gott om grävling i skogarna och de bökar i mossan, äter svamp och bor i gryt.
Så bor ju även räven, och jag har inte lärt mig skilja på deras boningar annat än om man träffar på dem i upp-nedgången.
Vid ett tillfälle har jag mött en räv vid grytet, det var en fin upplevelse.
Grävlingen är nog mest ute och bökar om nätterna, men avslöjar sig genom träckhögar och ibland spår efter tassarna vid gryten.

Sen skrapar nog älg och rådjur en del mossa också. Grävlingen bor dock oftare nära människoboningar och odlad mark, så det beror lite på var man ser spåren.

0

Lena

21 okt 2005 kl. 21:20

Har oxå funderat över den uppsparkade/uppbökade marken. Grävling är väl mest troligt, vildsin ställer väl till mer oreda? Vissa platser är väl sovplatser för älgar och rådjur? 
Jag har funderat på en annan sak om uppsparkad/uppbökad mark. Jag hade ifjol ofta sällskap i skogen av en rutinerad svampplockare och skogsgåare. Han sa att man skulle undvika söndersparkade ställen. De kunde vara jordgetingbon. Älgarna sparkade upp bona. Kan det stämma?

0

Bo Reyer

21 okt 2005 kl. 21:32

-Det är rådjur, samt på vissa platser dovhjortar! Jag har sett detta med egna ögon vid flera tillfällen de senaste åren i bergslagsskogarna.

Ha det bra Lena M

0

Lena M

22 okt 2005 kl. 11:40

Ha det bra själv !
Här regnar och blåser det idag, som gjort för innearbete. Så jag roar mig med silversmide.
Ja, det är mycket vackert efter dalälven. Och Lena, det är ingen höjdare att trampa i jordgetingbo.Har gjort det ett par gånger och trodde inte att jag kunde springa så fort Lena

0

Theresa WQ

22 okt 2005 kl. 22:53

Jag har också en stilla undran. Träffade på en stor myrstack som var uppbyggd runt ett dött trä. Stacken var runtom uppgrävt med gånger, där min knytnäve lätt fann plats. Bara trädstammen höll myrstacken fortfarande upprätt. Var det också en grävling? Ibland hittar jag i denna skog enorma bajskorvar - ursäkta ämnet. 2-3 gånger bredare än en människa kan åstadkomma. Är det också från en grävling?
Älgen och rådjuret har ju sina pluttar.
Jag vill inte stöta på björn, har respekt för detta djur.

0

Theresa WQ

22 okt 2005 kl. 22:59

Obs. Jag skrev för mycket tysksvenska. Jag vill förstås inte möta en björn. :)

0

Susann

23 okt 2005 kl. 12:21

Det kan vara vargspillning.

0

Birgitta

23 okt 2005 kl. 20:19

Hur gör vildsvinen? Uppspark kring träd brukar ju ofta vara råbockar. De står och skaver mot barken. Uppsparken däremot i det fria kan inte det vara vildsvin?

0

Evus

23 okt 2005 kl. 22:48

Birgitta.
Vi har massor av vildvin i “våra” skogar. Det är ingen tvekan, man ser när dom varit framme. Det ser ut som om det varit en bulldozer där.
Det är inga uppspark, dom skövlar.

0

Johnny

24 okt 2005 kl. 10:07

Är vildvinet gott ;-)

0

Evus

24 okt 2005 kl. 10:10

Jaha, ja…så har vi en liten språkpolis här
;-)))
Jag såg stavfelet, men jag bjussade på´t ;-)

0

Affe

24 okt 2005 kl. 13:11

Instämmer med Evus, man ser när vildsvinen har varit där….

0

Lena M

24 okt 2005 kl. 18:18

Hej alla !
Det var många olika teorier. jag tror, att det varierar var i landet man bor.
Älg, rådjur kan jag tänka mig här i Gästrikland, även om en och anan björn finns runt knutarna. Liksom lodjur, tänk, att få se dem.
Fortsätt att maila om erA terorier.
Lena

0

Affe

24 okt 2005 kl. 19:00

I mina skogar kan man om man har lite tur och tålamod få se spår efter homo sapiens och ibland även träffa på dom, gäller att vara försiktig för vissa av dom har ett fruktat lynne som varken tåler det ena eller det andra.
Många gånger kan man följa dom genom att leta efter söndersparkade svampar vilket verkar vara något som dom sysslar mycket med och har utvecklat en otroligt effektiv metod för.
Populärnamnet för homo sapiens varierar lite olika beroende på i vilket område dom rör sig. Finns även dom som inte verkar ha någon större hjärna och dom kallas för lortgrisar och svin. Till skillnad från vildsvinet som bökar runt gör lortgrisen/svinet ännu större skada när denna är ute i skog och mark och kastar allsköns skit som plast och metall m.m föremål omkring sig.

0

Lena M

25 okt 2005 kl. 07:07

Jag håller med dig. Förra veckan såg jag att någon hade dumpat en massa bråte efter en skogsväg. Stolar, dammsugare, krukor, plast m.m. Visst är det bedrövligt !  Lena

0

Kurt

25 okt 2005 kl. 08:18

Myrstackar som det är hål i har haft besök av gröngölingen. Den är specialist just på myrstackar och i bland kan man överraska den inne i myrstacken, den har dålig uppmärksamhet när den befinner sig långt inne i en tunnel.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone