Forum – Frågor och svar om svamp!

Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det

OBS! Ät aldrig en svamp som du själv inte 100% säkert vet är en matsvamp!

Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:

  • Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
  • De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är godkänt av en verifierat svampkunnig medlem, vilket ger dig en extra säkerhet i bedömningen av svaret.
  1. Frågor och svar måste följa forumreglerna.
  2. Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
  3. De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
  4. Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
  5. Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
  6. Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
  7. Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
  8. Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
0 56 visningar
3 svar

Violgubbe?

Åsa

kl. 09:10 –

Den här vackra svampen stötte vi på i en uppländsk skog nu i början av september. Den växte i äldre blandskog med närhet till ett par stora granar. Vi har tidigare stött på Violgubbe i Uppland, men den var betydligt större och lila även på hatten.

0 29 visningar
1 svar

Vad är det här för svamp

Jeannie

kl. 12:42 –

Jag hittade den i Västmanland växte i granskog

Hälsningar

0 64 visningar
4 svar

Föränderlig tofsskivling?

CarlB

Igår kl. 19:14 –

Plocka dessa idag. Stubben och trädet är björk. Växte i ett område med blandskog. Angenäm svampdoft.

0 79 visningar
1 svar

Albino-kantarell?

Katarinan

Igår kl. 22:32 –

Dessa kompisar växte precis intill varandra i Hälsingland i grön mossig blandskog. Nog för jag ser variationer på dessa kantareller, men aldrig så här bleka /gråa har jag sett förut. Varför är de så? Annan sort? Ändå goda?

0 68 visningar
5 svar

Kan det vara fläckkantarell?

Tolvansson

Igår kl. 23:31 –

Är detta fläckkantarell?  Platsen är på Gotland,  mellan två branta klintar i gammal barrskog. Minns inte var på området jag fann den. Så det är ju svårt att beskriva växtplatsen och naturen är omväxlande där. Finns både ett sumpigt stråk i mitten med höga grästuvor och tall . Intill, närmare klinten går det mossiga stråk och där är det även gran. Varvat mellan de mossiga stråken i klinkkanten finns även torra, steniga, barriga områden… Fanns mycket rödgul trumpets…mer…

0 42 visningar
1 svar

Som en eldsflamma

Tolvansson

Igår kl. 22:54 –

I mossig barrskog på Gotland fann jag denna och nu undrar jag om det här kan vara en saffransfingersvamp. Några cm hög.

0 54 visningar
3 svar

Ingen höjdrädd svamp

Tolvansson

kl. 00:06 –

Vet någon vad dessa fetingar kan heta? Imponerande svamp i vilket fall. Växte nära på rakt ut från en död gran och jag borde ha måttat den men jag blev alldeles förstummad och glömde mig. Tror ca 10 cm över hatten.

0 39 visningar
1 svar

Gyllenskivling

Nuska

Igår kl. 17:46 –

Jag undrar om gyllenskivling räknas som matsvamp, eller ej…
Tack: Anna

0 33 visningar
1 svar

Karl Johan

KarinC

kl. 09:42 –

Norra Halland. Trots lång torka kom det Karl Johans svamp. Nu har det gått ca två veckor sedan jag hittade en kalle och det harregnat bra och jag undrar om jag kan förvänta mig att det kommer fler av dessa läckra svampar.
Hur ser svampens växtcykel ut?

0 39 visningar
2 svar

musseron?

nicke64

kl. 08:22 –

under ormbunkar vid
skogsväg, gran o björk
luktar mjöl

0 133 visningar
5 svar

Blodsopp eller Eldsopp?

piobsson

16 sep 2021 kl. 10:51 –

andra bilden till frågan

PS: det lär funka att bifoga 3 bilder, men hur står det ingenting att läsa över….därför det här konstiga sättet tills jag får veta.

0 9 visningar
0 svar

Ingen höjdrädd svamp

Tolvansson

kl. 00:06 –

Vet någon vad dessa fetingar kan heta? Imponerande svamp i vilket fall. Växte nära på rakt ut från en död gran och jag borde ha måttat den men jag blev alldeles förstummad och glömde mig. Tror ca 10 cm över hatten.

0 10 visningar
0 svar

Ingen höjdrädd svamp

Tolvansson

kl. 00:06 –

Vet någon vad dessa fetingar kan heta? Imponerande svamp i vilket fall. Växte nära på rakt ut från en död gran och jag borde ha måttat den men jag blev alldeles förstummad och glömde mig. Tror ca 10 cm över hatten.

0 77 visningar
3 svar

Vilken kremla?

-Chris-

Igår kl. 13:13 –

Hej!
Kremlor från blandskog i Västra Götaland. Mörkröd/lila hatt, röda inslag på stammen, krämvita skivor.
Vi tycker att den till färgen mest liknar en sillkremla, men vid smaktest ger den en skarpt brännande känsla, vilket torde placera den i det oätliga facket.
Ställer därför frågan här, hoppas ni kan hjälpa!

0 64 visningar
3 svar

Vilken riska

Vandrafjall

Igår kl. 17:36 –

Växtplats mossig blandskog i Uppsala.
Jag känner mig ganska säker på att det är en riska, trotts att jag nästan inte hittar någon saft vid brytning av hattkanterna. Men det lilla jag hittar är genomskinlig och smakar just inget. De stora är som mina händer, ganska stora alltså.

0 92 visningar
3 svar

Grå kantarell?

Hasse Lönnqvist

Igår kl. 14:33 –

Hej!
Tänkte höra om det via bild går att artbestämma den här svampen. Jag/ vi tror att det kan vara grå kantarel/trumpetsvamp? Den växte på precis samma sätt som gul trumpetsvamp i “klasar”. Vi såg nog ca 50 st. Dom växte i närheten och tillsammans med gul trumpetsvamp som var väldigt stor. Dom växer i trakten kring Enköping

0 64 visningar
1 svar

Artbestämning

Tina Carty

Igår kl. 15:42 –

Kan detta vara en Storkremla?
Plockad i barrskog på en ö i Sthlms skärgård.

0 84 visningar
2 svar

Karl Johan

Julius o

18 sep 2021 kl. 21:46 –

Jag undrar när säsongen för alla soppar och Karl Johan tar slut. Juli har varit väldigt tort ,kan svamparna stana kvar längre

0 124 visningar
2 svar

Mandelriska?

platon1980

18 sep 2021 kl. 21:28 –

Blandskog Norrköping, mest barr, 5-7 cm i hattdiameter, ingen särskild lukt. Vit saft vid snitt, brunt när saften torkat.

0 81 visningar
1 svar

Syllsvamp?

Kurt,-

18 sep 2021 kl. 19:14 –

Hej! Kan detta vara för något? Idag. Hälsingland, Hudiksvall. Växte på vägkanten (grusig skogsbilväg) under grov tall och björk k närheten.

Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Kontaktlinser är praktiskt i skog och mark. Svampguiden rekommenderar www.netlens.se, de har låga priser och levererar snabbt direkt hem i brevlådan
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad version för iPhone och iPad. Läs mer!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Arkivera webbplats, intranät och sociala medier
Gillar du SvampGuiden?