Tack allihopa för “medkänslan”! Vi hoppas få torrväder i morgon; idag har det varit regnigt, såpass att jag var tvungen att avstå från nästan all planerad fotografering och ist stoppa kamerorna i plastpåsar.
Plockningen är “planerad” att ske med hjälp av barkspade och gårdsskyffel. Rapport kommer.
Kul Jan! Nu vet du hur det känns att springa på dessa träd med så mycket svamp på, tyvärr verkar det var ett “glapp” här i HBGtrakten men det kommer nog snart igen, jag har gått på många sådana träd det senaste året och denna svamp har lite högre torrsubstans så det blir mycket av den. Prova att hårdstega gräddstuva med mycket dill lägg på rostat bröd och njut. Antonio Carluccio har en hel del maffiga recept då ostronmussling ingår. Du har ju boken.
Så var det dags för skörd av ostronmussling, ffg fler än TVÅ st!
Ingen obehörig hade snott svamparna efter upptäckten i går. Chansen därtill var iofs minimal, då moderträdet visserligen står bara 13 m från skogsbilväg - men det krävs en skarpögd och van iakttagare för att se det…;)), men det hade inte varit ‘roligt’!
Så har (1) såg det ut när vi kom! Sen satte hustrun igång (2) att plocka - hon uppskattade min ÄDLA gest - att låta henne vara med och skörda! För svampar av högre klass kom min gamla EIA-barkspade från -54 till flitig användning (3)!
En liten hög hamnade snabbt på köksbordet (4). Sen hamnade dagens samlade skörd (5) där.
Den som känner för det kan ju kolla arterna, inte så många , men GODA!
Tillvaratagandet av ostronmusslingarna: En liten del har smälts ner i kastrull för infrysning, en ännu mindre stektes på mitt vanliga sätt; i het, riksmörig stekpanna, saltades med gott salt efter stekningen, lades på RIKTIGT knäckebröd och avnjöts tills. m. ett glas Periquita (från flaska!). Ljuvligt gott!
Återstoden av ostronmusslingarna, lejonparten, (borde heta ‘vargparten’ då vi i våra skogar har mera varg än jellon) ligger på förtorkning över natten. Sen ska den slitas i remsor och torkas på hh-papper - utan annat värmetillskott än solvärmen i ett söderfönster! Ska prova ditt dillstuvningsrecept JAS, utifallatt m-sniglarna sparat nog med dill… Annars blir det annan örtkrydda.
Det här var roligt!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.