0 16787 visningar

6 svar

Hur laga till blodriska?

Erik HP

3 sep 2008 kl. 17:02

Hej!
Plockade nåt kg blodriska idag för första gången, hur lagar jag till den på bästa sätt? Behöver man steka ur vätskan ur den i torr panna? Hur går jag tillväga om jag vill frysa den?
Finns det nån farlig förväxlingssvamp?

0

Boman

3 sep 2008 kl. 17:24

Lyckliga du!  Fräs ur vätskan lite först, innan du tillsätter fett.  Om du ska frysa svampen så ha inte på något fett utan frys direkt efter kylning. Stek den rätt hårt i smör/olja salta och peppra lätt. Gillar du lök så ha med det. Jag äter den gärna så rakt av på mackor.
Du kan titta på recept här på siten också.

0

Boman

3 sep 2008 kl. 17:25

Glömde, nej, för blodriskan finns ingen farlig förväxlings svamp. Det finns lite olika färgvarianter av den men alla har morotsfärgad vätska i brytsåret.

0

Peter, Linköping

3 sep 2008 kl. 18:18

Största risken är väl att man är oaktsam och råkar riva med en skäggriska också. De är lite lika ovanifrån. Men den har inte den röda, klara saften och den smakar skarpt.

Farligt är det inte, men inte så smakligt!

0

Boman

3 sep 2008 kl. 23:00

Om man blandar de arterna, så märks ju skillnaden så snart man vänder svampen. Blodriskor är orange under med orangefärgad “mjölk” och skäggriskor vita med vit mjölk.
De växter faktisk rätt ofta på samma ställe, såg det senast nu i em.

0

Katja

4 sep 2008 kl. 10:54

Hej!
Jag tänkte aldrig att man kan steka blodriskor… Jag kommer från Ryssland - där har vi annorlunda attitud till riskor :-) Vi saltar och marinerar såna svampar.
Man kokar riskor i 20 minuter, sen blandar dom med salt, ekblad, vinbärsblad och dill, stoppar i en bred burk eller kastrul, pressar med en tallrik med ngt tung på så att saften kommer ut - och förvarar i kylskopet. De är färdiga om 30 dagar. Kan ätas med kokt potatis, solrosolja och hackad lök.
Men verkligen, stek inte riskor! De är inte giftiga, men det är jätte svårt får mage att bearbeta dom.

0

Ulla H

18 sep 2019 kl. 10:51

Blodriskan behöver inte kokas av i vatten, den är inte skarp i smaken och inte heller giftig. Stek hårt i smör, salta och njut på en smörgås.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone