Hej!
Plockade nåt kg blodriska idag för första gången, hur lagar jag till den på bästa sätt? Behöver man steka ur vätskan ur den i torr panna? Hur går jag tillväga om jag vill frysa den?
Finns det nån farlig förväxlingssvamp?
Lyckliga du! Fräs ur vätskan lite först, innan du tillsätter fett. Om du ska frysa svampen så ha inte på något fett utan frys direkt efter kylning. Stek den rätt hårt i smör/olja salta och peppra lätt. Gillar du lök så ha med det. Jag äter den gärna så rakt av på mackor.
Du kan titta på recept här på siten också.
Hej!
Jag tänkte aldrig att man kan steka blodriskor… Jag kommer från Ryssland - där har vi annorlunda attitud till riskor :-) Vi saltar och marinerar såna svampar.
Man kokar riskor i 20 minuter, sen blandar dom med salt, ekblad, vinbärsblad och dill, stoppar i en bred burk eller kastrul, pressar med en tallrik med ngt tung på så att saften kommer ut - och förvarar i kylskopet. De är färdiga om 30 dagar. Kan ätas med kokt potatis, solrosolja och hackad lök.
Men verkligen, stek inte riskor! De är inte giftiga, men det är jätte svårt får mage att bearbeta dom.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.