Nej, det håller jag med om. Förmodligen är det ingen fara om du tänkt bara äta lite av dem, faran med denna typ av miljögifter och även tungmetallerna är väl om man konsumerar mycket/under en lång period. Men sen har ju upptag av gifter att göra med hur mycket gift som finns i marken där svampen växer, i luften osv.
Jag har hört att man bygger upp “tolerans”, mot arsenik om man får det i små doser, och att det lämnar kroppen så småningom. Det ska vara på det viset Johan III överlevde den berömda ärtsoppan, till skilnad från brodern, Erik XIV!
Detta kan förstås vara alldeles galet! =)
Det finns iaf minst 1 berömd deckare av Dorothy Sayers som bygger på just det som RasBohlin skriver, att man kan vänja kroppen vid att tolerera vad som i annat fall vore dödligt höga doser arsenik, om man bara gör det gradvis, under ngt år eller så. Mkt små mängder arsenik är i af livsnödvändiga för människor.
Jan: Det kanske man ska ta som ett varningstecken istället
saxat från wikipedia:
“On Sunday, September 7th, TV chef Antonio Carluccio stabbed himself in the chest1. Doctors feared the blade may have punctured his lung. It is not clear whether Carluccio, 71, was trying to kill himself. He was rushed to Chelsea and Westminster Hospital and later discharged and allowed to go home.
Carluccio has since admitted himself in to The Priory clinic, North london. The Priory is a private hospital that treats people with mental disorders.
Och om man äter den mycket i Belgien kan detta också vara ett varningstecken - där har man ju som bekant även dioxinspäckad transformatorolja i djurfodret, hormoner i läsk och godis, och nu senast radioaktiv mat. :D :D
I båda mina böcker står det att ametistskivlingen är ätlig, men för ett par år sedan “snubblade” jag över denna artikel: http://sydsvenskan.se/skane/article178458/Svamparet-kan-bli-det-basta-pa-lange.html och denna hittade jag i dag: http://www.imm.ki.se/riskweb/bedomningar/arsenik.html Eftersom den vare sig doftar eller smakar något speciellt så är det väl bättre att INTE plocka denna svamp, eller? Det finns så mycket annan god svamp i skogen som inte förgiftar dig eller t.o.m kan ge dig cancer…..... Jag ser Ametistskivlingen nästan varje gång jag är i skogen, men beundrar den bara för att den har så fin färg - aldrig skulle jag äta den åtminstone.
RasBohlin har en poäng där, definitivt! Själv snusar jag inte och min man har gått över till nikotinfritt snus. Men det är skadligt för tänderna tydligen. Det innehåller (vad jag hört) sockerarter som fräter. Oavsett vilket så ska man nog vara lite försiktig med denna svamp p.g.a. att den kan innehålla en del arsenik.
M.v.h.//
Hej! 1 torsdagkväll nyligen plockade jag några små skivlingar som var bruna men skimrade i syrenlila här & var. Det låg eklöv på marken. De påminde om de goda små nejlikbroskskivlingarna & bleka nagelskivlingarna, som min pappa & vi barn plockade tillsammans i gräset när jag var liten, fast de här var ju andra färger på. Bilderna på ametistskivling var de som kom upp när jag sökte på lila svamp. Den var inte identisk men ganska lik. Det stod om arsenik men också att det finns ett sätt att laga till den på så att den skulle bli ofarlig, men det stod inte hur. Men jag tänkte att det brukar stå om vissa svampar, t.ex. murklor, i svampböcker att man kan förvälla dem & sen kan man äta dem, så jag förvällde dem, & sen stekte jag dem & åt lite av dem på kvällen på bröd. De var riktigt goda & jag blev inte sjuk, så jag åt upp resten uppdelat på nästa & nästnästa dag. Det kanske finns flera lila skivlingar, men den jag åt blev jag inte sjuk av. Skulle dock dra mig för att äta den utan att förvälla den! Jag hoppas att jag gjorde rätt! Det framgick inte hur man skulle göra för att få bort arseniken, om det var någon i dem.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.