Jag häller på varmt vatten från vattenkokaren, sen får det stå och dra minst nån timme, helst längre. Hinner jag inte så smular jag svampen i soppan/grytan/såsen och så får det puttra så länge som möjligt.
Kokar in vätskan i svampen igen men så äter ju inte jag tex murklor som är farliga felbehandlade.Andra gör säkert på annat vis.
Om jag skall göra soppa eller gryta så tar jag lite mindre vatten än vad som skall räcka till soppan/grytan, kokar upp vattnet kryddar det med buljong, eller vad man nu vill och så får svampen dra i detta. Jag använder alltså även dragvattnet till soppan eller grytan. Jag brukar även krydda vattnet om jag skall steka svampen. Hur länge svampen skall dra tycker jag har med vilken sorts svamp det är som skall användas, ex. Golitmusseron minst 3-4 tim. trattisar 15 min. så man får prova sig fram.