Jan A. lärde mig Vitsprödingen i våras, han rekommenderade mig inte att torka den vilket jag i det läget redan gjort. Nu har den avsmakats och wauw!! viken smak, mild fin smak som påminde om bläcksvamp, champ, stoltfjällskivling, en höjdare som jag kommer att plocka betydligt mer av kommande säsong, om den inte är bra som torkad så undrar jag hur den är som färsk :) Nu är ju smaken som baken men ni som inte har provat den, - prova, det är den absolut värd.
Vitsprödingen är hygrofan; i “väta” gråbrun, i torka mlm rent vit. Skivorna mörknar - sporpulvret svart. Jag plockar de flesta, ofta i stora grupper, runt/nära/på asp- och Salixstubbar och -“avfall”, ofta vid fuktiga, röjda dikes-, skogsvägs- och stigkanter.
Jag tycker att den är mycket god. Prova!
Här är mina bilder från en tidigare tråd!
http://svampguiden.com/forum/visa/99255
Dom växte (i massor!) vid en ask-stubbe där vi eldat lite kvistar och annat! Dom växte också runt aspar där rötterna är synliga. Tyvärr hann jag inte plocka och smaka men i år ska jag göra det om dom visar sig! :-)
Jag har plockat dem i fuktig ädellövskog, på gräsmattan på Råå camping under stora ekar på skogskyrkogården under stora murkna boklågpor i naturpark, lita var sanna alltså. Men man får inte vänta tills nästa dag om man ser några, då är det för sent.
Jag har letat igenom mina bilder på Vitsprödingen och de första bilderna som jag tog förra året är från 080407 om en vecka alltså men det är betydligt senare i år. Den senaste bilden på Vitsprödingen är från 080814. Alltså gick den att hitta i över 4 månaders tid!!!!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.