0 1107 visningar
7 svar

Kastanje- eller skogschampinjoner?

Svampsmurfen

28 maj 2009 kl. 15:14

Jag har odlat upp kastanjechampinjoner, men nu undrar jag… de bruna champinjonerna man köper i affären, är det kastanje-, skogs- eller andra champinjoner?

0

Bo E

28 maj 2009 kl. 15:48

På ICA där jag handlar heter de bruna champinjonerna skogschampinjon i varuhyllan men kastanjechampinjon i kassapersonalens nummerregister.
Kunde lika gärna bara kallas brun champinjon då för att skilja från vit. De har ett högre kilopris och därför måste det väl finnas två beteckningar.

0

Irene A

28 maj 2009 kl. 16:34

Håller med Bo, de kunde lika gärna kalla dem brun champinjon istället.

Den odlade formen av champinjon heter Agaricus bisporus, trädgårdschampinjon. Den finns i vita och bruna varianter. Handelns beteckningar varierar med färgen och hur mycket de är utväxta.
Den vita säljs oftast i ett stadium då den inte är utslagen och skivorna nätt och jämnt börjat svartna. Då heter den bara “champinjon”
Den bruna kallas ibland kastanjechampinjon när den är i samma stadium, och portabello (eller portabella?) när den har fått växa ut mer.

Namnet skogschampinjon används också, men är vilseledande eftersom det är ett vedertaget svenskt namn på en helt annan art, Agaricus sylvaticus.

0

Bo E

28 maj 2009 kl. 16:45

Tack Irene!
Fick lust att googla lite på detta ämne och det var intressant läsning.
Riktig skogschampinjon skall vara rodnande och portobello är det korrekta namnet på den utvuxna varianten av Agaricus bisporus!

Jag har aldrig testat portobello, för jag tycker de ser så vissna ut i handeln.
Sanningen är ju då att några unga fräscha exemplar av portobello helt enkelt inte finns för då kallas de nåt annat!

Inte mycket smak på några odlade champinjoner i jämförelse med vildplockade, tycker jag, även om de bruna kan vara ok om man hittar fräscha ex.

Gjorde häromveckan en fin svampblandning på dessa och vårmusseroner, helt ok som tillbehör till stekt kycckling.
Ävenså till stekt fisk.

0

Svampsmurfen

29 maj 2009 kl. 12:46

Då tycker jag att den kastanjechampinjon jag har odlat i min frigolitbox är betydligt godare än både portabello och de mindre bruna champinjonerna jag köpt i matbutiken!

0

Helena i Lund

30 maj 2009 kl. 11:55

Jag tycker Portabellan är en goding! Stor och platt hatt gör att den är användbar till mycket, favoriten är dubbelpanerad som schnitzel, eller vitlöksgratinerad som falska sniglar!

0

Svampsmurfen

31 maj 2009 kl. 13:24

På sidan http://www.minichamp.nl
stod det inte det vetenskapliga
namnet på kastanjechampinjonerna
jag odlade. Är det A.bisporus eller A.sylvaticus som är det rätta i sådana fall?

På internet står båda namnen, och det är så förvirrande.

0

Jan A, Uppsala

31 maj 2009 kl. 16:32

...bisporus.
Läs har i stället.
http://www.mushroomexpert.com/agaricus.html
bl.a. om arter
och om smak
http://www.mushroomexpert.com/hallock_01.html

Svara på inlägg

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. Skapa nytt inlägg om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägg ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Kontaktlinser är praktiskt i skog och mark. Svampguiden rekommenderar www.netlens.se, de har låga priser och levererar snabbt direkt hem i brevlådan
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Bli medlem i Sveriges Mykologiska Förening
Gillar du SvampGuiden?