Varför skall man förvälla kantareller? De är ju ätliga som de är efter rensning varför jag tycker att det skulle vara ok att frysa in dom som dom är. Är hållbarheten längre i frysen om man förväller dom?
Är en nybörjare på det här med svamp varför jag är lite osäker på vissa saker som just detta med förvällning.
Blöt svamp har en tendens att frysa sönder och bli mosig. Förväller man den så får man ut den ur frysen mer eller mindre i det skick som man stoppade in den i.
Svart trumpet fryser jag in direkt. Har gjort lite mer experiment med direktinfryst svamp som jag får återkomma om.
Använd inget fett vid förvällningen. Låg medeltemp och något drag med saltkvarnen så att vätskandet kommer igång.
Jag för min del, utan att ha vetenskapliga belägg för det, fryser in små fina exemplar som de är, steker dem sedan i smör på rätt hög värme direkt ur frysen. Blir jättefina! De större och inte så vackra får koka ned i sin egen vätska,alltså inte förvällas som ju är att koka av i vatten, så tar de mindre plats i en överfylld frys. Packar dem i mostråg(avsedda för korvmojjen) och sedan i fryspåse. Det blir finfina block, lätta att stapla.
Inte för att vara messersmith utan för att undvika missförstånd, se nedan.
Ur Matordlistan:
Blanchera - förvälla. Att koka upp exempelvis grönsaker i lättsaltat vatten och därefter spola dem med kallt vatten. Uttrycket används också när man enbart häller kokande vatten över råvaror. När det gäller svamp talar man ofta om att förvälla. Då är det viktigt att vattnet slås bort, eftersom det kan innehålla starka smaker och gifter.
Jag skall göra som du, testa att styckefrysa kantareller på plåt först. Anledningen till att jag inte gjorde det förra året var att jag knappt hittade några, de gick åt innan jag ens kom på tanken att frysa in dem.
KJ funkar bra att frysa in direkt, men konsistensen bevaras inte.
Nu är det gjort. Små, friska exemplar fick ligga i kylskåpet några dagar för att torka ut lite, sedan styckefrös jag dem på plåt några timmar innan de åkte ner i frysförpackning.
Det skall bli spännande att se hur det blir framöver.
Kanske skulle de tjäna på glasering med vatten innan infrysning? Så som man gör med grönsaker.
Man lägger svampen i en kastrull, slår i en bottenskyla vatten (så att det inte bränns), och låter sedan svampen “koka ner” i sitt eget spad som bildas vid upphettningen.
Ta gärna en slev och ta av skummet som bildas i början, då får Du med det skräp som eventuellt finns.
Lycka till!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.