Callistrate
12 sep 2009 kl. 15:13
Ja… som rubriken lyder. Jag plockade kantareller igår. Hur länge håller de sig i kylen innan jag måste tillaga dem? Idag hinner jag inte. Klarar de sig till imorgon? Jag har ingen frys för tillfället så jag måste äta upp dem :-)
All svamp är en färskvara och bör konsumeras så snart som möjligt,såvida man inte torkar eller fryser den!.Kantareller är dock lite tåligare än exempelvis soppar.En kompis till mig anser att kantarellerna kan ligga grovrensade i två dygn i kylskåp utan att ta skada.Men som sagt det bästa är att du äter dom helfärska,eller eftersom du inte har tillgång till frys delar dom i mindre bitar och torkar dom!
Om man inte “PILLAR” på dem utan bara plockar dem och skär av foten sedan ner i korgen och sedan upp i en luftig korg/plastlåda, typ sådana de säljer champinjoner i i butiken. Svep en tidning runt inte för tätt bara och in på det svalaste stället i kylskåpet och de håller utan vidare minst en vecka.
Kantarellerna från Litauen som de säljer på Ica, Hur gamla tror ni de är?
Jag har försökt lämna kantareller i kylen för att se hur länge de håller och efter ett par veckor är de fortfarande finare än de som finns på Ica.
Förvarar de i öppen låda med hushållspapper under.
Jag konstaterade i år att hållbarheten 7 dagar på kantareller som hade plockats efter regn,grovrensade förvarad i champinjonlåda i svalen!
Jag la en fuktig handduk över dem och bytte ibland!
Sedan hade jag småkantareller i en plastburk med lock i en veckas tid som jag tog utav då och då,lika fräscha!
Problemet med Livsmedelsdiskarna är att det torkar ut kantarellerna,såg med mina egna ögon hur snabbt mina kantareller förändrades när jaaag sålt dem till en affär!
Om handlarna förvarade dem i en annan kyl eller hanterade dem på annat sätt,då skulle folk köpa,eftersom att jag vet att mina är fräscha hemma i en vecka!