0 8627 visningar

11 svar

Varför äter inte djur svamp ?

Zahra

15 aug 2011 kl. 21:21

Jag har en fundering - olika djur äter ju olika saker i naturen - helt naturligt - MEN jag kan inte komma på något djur som äter svamp - om man inte räknar maskar - vilka jag inte vet om dom äter svampen eller vara bygger bo i den . Dessutom förknippas ju inte ovanligt maskar just i saker som inte är så  fräscha… Jag kan inte komma på något annat i naturen   som vi människor äter men inga djur…  egentligen ingen fråga men en fundering - någon som har något att reflektera över detta.

0

Nirak

15 aug 2011 kl. 21:41

Rådjur, älg, hjortar, vildsvin och för all del äter även våra tama kor svamp + några till som jag säkert inte tänkt på. Så jag tror du har fått det om bakfoten, att djur inte skulle äta svamp. :)

0

Svampnörden

15 aug 2011 kl. 22:04

Ja ibland så riktigt ser man hur vildsvinen har varit och gjort rent hus precis innan…svinaktigt, tänker jag då

0

Charlotte B

15 aug 2011 kl. 22:55

Hararna äter också svamp. Ofta kan man se märken efter deras tänder i svamparna :-)

Min katt äter också svamp… rå... så jag får rensa och plocka undan fort annars äter hon upp den. Speciellt om det är mjölskivling :-)

0

Lilla My

15 aug 2011 kl. 23:26

Kor äter gärna Champinjoner. Min katt käkade Trattkantareller, och i en viss del av “min” skog där det är gott om näbbmusrevir ser jag ofta tandmärken på Kantarellerna. Ser också ofta stora markytor uppskrapade i en annan del av skogen, vet dock inte om det är grävling eller rådjur som “skalar” jordytan där den rödgula Trumpetsvampen kommer upp. Så visst äter djur svamp ;)

0

klas jaederfeldt

16 aug 2011 kl. 00:23

på riksmuseet i sthlm, finns en hel del mikroskoppreparat på ekorrmagar och vad de ätit för svampar

0

Zahra

16 aug 2011 kl. 08:14

Tack för alla svar - helt klart har jag helt missat det - då jag aldrig upplevt något av det ni skriver…  !

0

Karl S

16 aug 2011 kl. 14:53

Om du är intresserad av att spinna vidare?
Så har tryfflar utvecklats av naturen för att föda olika djur (vari människor bör räknas). Det är för att locka djuren som dom har sin starka lukt. Potatistryfflar luktar inget vidare tycker vi, men det finns säkert djur som gillar dom.  Det finns hjorttryfflar, hartryfflar, etc. som inriktar sig på sina konsumenter. I Nya Zeeland där det inte finns däggdjur naturligt, inriktar sig tryfflarna på fåglar genom starka färger, så dom ser ut som små bär t ex. (se bild)

Vad svamparna vinner på detta? Sporspridning. Även människor sprider sporer åt dom, vilket kanske är varför vi gillar champinjoner, sommartryfflar etc.

Maskar äter så vitt jag vet inte svampar (åtminstone inte svampar vi kan se med blotta ögat). Tunnlarna du ser i svampen kommer av insektslarver, oxo dom specialiserade på sina arter.

Paurocotylus pila

0

Frida T

16 aug 2011 kl. 19:22

Mina får älskar svamp . Tyvärr mumsar de ibland även i sig svampar som jag vill kolla upp lite mer. :)

0

Anne

16 aug 2011 kl. 21:06

Mina hästar äter också svamp och främst kremlor.

0

Gnällkärring

9 sep 2011 kl. 08:24

Aha, googlade på om djur äter svamp.

Jag har problem med att jag i min skog aldrig kan plocka svampar när de är klara, utan folk kommer dit och tar små trattispinnar o.s.v. Så jag blev JÄTTEGLAD när jag hittade världens största gul kantarellställe. Lika mycket gula som vid stora trattisställen.

Jag tog de största, 15 stycken handflatsstora, och lät resten vara. Dagen efter skulle jag kolla till dem. Inte en enda svamp kvar. Det konstiga var att trattisar i mängder stod kvar, inte nedtrampade.

Jag såg några konstiga uppsparkade/uppbökade gropar.

Jag förbannade allemansrätten lite (har haft grannar som haft kommersiell verksamhet bl.a. och det snos granar, kubbar, samt då länsas på sådant som folk får ta) och sörjde alla dessa horder av gula kantareller som är min favoritsvamp.

Men jag funderade över varför det inte syntes ett enda spår av avskuren svampbit. De var som uppsugna alltså. Och det faktum att alla trattisar (inte jättestora, men större än de brukar vara när de försvinner här omkring) stod kvar och att de ej var nedtrampade alls (förutom lite av mig och min hund). Konstigt var det förstås också att om folk känner till stället (jag har aldrig sett en människa där, och det ligger lite väl nära mitt och grannens tomter - INGEN går där. Dessutom svårt att ta sig dit) så borde de ju tagit dessa svampar innan nu när de varit ute och plockat så mycket. Inte borde där ha stått så mycket och stora svampar där. Och så förstås var det inte särskilt människolikt att sparka upp gropar lite här och var (syntes inga skoavtryck).

Kan detta ha varit vildsvin då? Eller har ni förslag på annat djur? Bara gula borta, trattisarna kvar.

I så fall är det inte bara skogsbesökare man ska förbanna och skynda sig att plocka för? ;-)

Häromkvällen blev min hund (jaktsetter) väldigt intresserad på ett jaktigt sätt av något i ett buskage. Han kastade sig i kopplets längd in i busken. Jag hörde något ljud som kan ha kommit av vilket djur som helst av hund, björn, gris (men inte hjortdjur) och hörde hur ett djur stort som en stor hund GICK iväg (inga snabba steg). Det kan inte ha varit en hund, märktes på min hunds beteende. Kan detta ha varit vildsvin också då? Funderade på grävling. Det var när det var mörkt så jag såg inte. Och jag kan inget direkt om vildsvin.

0

Karin

9 sep 2011 kl. 23:54

När jag var liten ledde jag en brunstig ko (Majros) genom skogen till granngårdens tjur. Det växte massor av blodriska längs vägen. Tänkte plocka dem senare, men Majros åt upp varenda en.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone