0 4367 visningar

9 svar

behandling/förvaring?

Ewald

30 aug 2011 kl. 11:34

Hej!
Som skaplig novis på detta med svamp, med tillhörande rädsla/föriktighet ställer jag mig frågan hur ni behandlar era svampar när ni kommer hem? Torka, förstår jag verkar vara ett bra alternativ vilket vi gjort massor med andra livsmedel. Hur gör ni innan torkningen? Ser ju även dom som plockar oerhörda mängdet t ex kantareller o 50 liter torkar man ju inte på en eftermiddag? Kan man frysa in dom färska? Nu förstår jag att det kanske är beroende på art o s v men lite generella tips skulle uppskattas mycket? Ska upp till Dalarna/Härjedalen/Jämtland nästa vecka o hoppas finn lite fina matsvampar, främst kantarell och soppor. Så mkt annat vet jag inte om jag vågar mig på, än?? Dock måste jag ju veta vad jag ska göra med dom OM jag nu skulle lyckas hitta något?

0

Boman

30 aug 2011 kl. 12:47

Jag torkar all tunnare svamp och soppar. I tunna skivor, skurna med mandolin eller osthyvel, om man inte orkar göra det med en vass kniv, på ramar av trä med myggnät. Då måste svampen vara plockad i torrt väder, annars ruttnar den. Yttorka annars utspritt. Snabbt in i täta burkar eller påsar ej papper och förvaras torrt, då håller de i flera år.

Kokar in vätskan i kantareller,,soppar och annan saftigare svamp och fryser dem i lite vätska. Lägger svampen torr i torr stekpanna bara. Har provat att frysa kantareller och små fina soppar rakt av som de är och tycker det funkar, men tar plats. Att torka kantareller är inte en bra metod, de blir gärna beska, men har torkat små exemplar som jag sen använder i grytor. Började med en missad mini kantarell bland trattisarna:-)
Riskor kokar jag av i mycket vatten och lite salt, saltar sen in enligt gammal tradition.Förvaras i matkällaren där också det torkade har sin plats. Saltas av före tillagning. En matkällare är guld värt i svamptider!

Sök äldre trådar på forumet om torkning av svamp, finns mycket att läsa!

0

Ewald

30 aug 2011 kl. 18:01

Tack för ditt utförliga svar, Boman!

Torkning är nog inga problem då vi gjort detta med det mesta förut. Tänkte mer på hur ni gör medans svampen ligger o väntar på ev “efterbehandling” för att inte bli försrörd? Läste nånstans att på ett hushållspapper i kylen? Kan ju ta lite tid om det är stora mängder, menar jag? Du menar alltså att du “kokar in” svampen i sin egen vätska, om jag förstår det rätt? Hur länge kokar dom där? Fryser in i påsar med vätskan?  Hur brådis är det att få dom i tork/frys elr stekpanna??

Riskor, Kremlor o dyl tror jag inte att jag är kapabel att våga plocka än… Men tar gärna emot tips ang dessa med:)

Ber om ursäkt för “dumma” frågor men vad gör man när man inget vet??:)

Mvh

0

buffy

30 aug 2011 kl. 19:15

Kantareller kan hålla sig i kylen en vecka minst om de är fina och inte blöta, fina trattisar kan också hålla sig i kyl ungefär så länge.

Men soppar ska man i af ta bort rörlagren på direkt (helst redan i skogen) så man inte får larver med hem, och sen försöka göra vid så snart man har möjlighet. De blir snabbt sunkiga.

0

Ewald

1 sep 2011 kl. 17:06

Tack byffy!

Även soppornas hatthud ska väl bort, eller?
Kanske kan man skiva o steka direkt?
Får väl prova mig lite fram om det nu skulle bli ngn svamp? Kommer inte att ha torkmöjlighet närmaste tiden så det får bli vad som skall avnjutas för dagen.

0

Boman

1 sep 2011 kl. 21:08

Inga frågor är dumma utom de man inte ställde. Speciellt när det gäller svamp som man ska vara absolut säker på innan man äter en ny sort.
Nej då, sopparnas hatthud ska inte bort. Mycket smak sitter ju där.  Bara om de är slemmiga som lärksopp och smörsopp. På Citronslemskivlingen tar jag bort allt slem direkt också. Jag plockar inte så stora soppar att rörlagret är mjukt, då behöver det inte tas bort. Delar all svamp, utom trattisar och trumpetsvamp i skogen för att slippa bära hem larviga svampar.Och tar bort rotänden så jord och sånt stannar i skogen.
Jag brukar förvara fina svampar i kylen vid behov i ett par dagar men de klarar uppåt en vecka om de är torra från början.
Jag kokar in svampen i sin egen vätska, ja. Enkelt då man bara lägger svampen i torr, varm stekpanna/gryta och låter den vätska sig och sen rör om tills det kokat nästan torrt.Torr svamp kan behöva en liten skvätt vatten att komma igång med.  Spara lite vätska i svampen så håller den sig bättre, och tinar lättare, tycker jag. Jag packar in svampen i plastpåsar som tar minst plats, eller i lagom stora platsburkar med lock . Etikett på, in i kylen först och sen i frysen. Håller sig länge om man inte använt fett.

0

"JAS" Helsingborg

1 sep 2011 kl. 21:25

Jag tar med mig både svamptork och konserveringskastrull & burkar när jag far iväg på några dagars svampplockningsturne:)

0

zingo

2 sep 2011 kl. 00:42

När jag plockat och inte orkar ta vara på det direkt så brukar jag lägga svampen i en tygpåse eller badhanduk i skugga ute på verandan. Lägger en stolsdyna över eller några dagstidningar för att skydda mot dagstemperaturen.
Funkar utmärkt nu när det blivit svalare på kvällar o nätter.
Är svampen lite blöt (typ rödgul trumpet,kantareller osv.) så drar handduken ur lite fukt samtidigt som de inte torkar. Har haft liggande så 2-3 dagar utan minsta problem. Efter att de kokat ur har det hänt att jag glömt att frysa dem och haft dem liggande i kylskåp 2-3 dagar utan problem.
Märker ingen skillnad på smak eller konsistens

0

Ewald

2 sep 2011 kl. 06:08

Tusen tack för alla svar!
Nu har jag ju lite koll på läget i alla fall och hoppas verkligen att vi lyckas hitta något smakfullt och trevligt?
Litet frysfack har vi ju i husvagnen så kanske kan man steka upp o frysa lite enl Bomans recept, om det skulle bli mer än vad vi äter för stunden.
Det lär säkert dyka upp fler frågor allt eftersom, inte minst ang artbestämning?
Ska försöka återkomma med lite bilder i veckan.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad version för iPhone och iPad. Läs mer!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone
Gillar du SvampGuiden?