Denna Strävsopp=Leccinum roseofractum är ganska ovanlig, men jag hittar den varje år.
Denna gång hittades i en blandskog i Mora trakten under björk häromdag av mig, K.Soop och F.Bellù.
Notera den rosa tonen på hatten och foten.Ätlighet som de andra strävsoppar.
Man kan säga så där.Sopparna som är bittra i smaken, Skönsopp, Rotsopp, Gallsopp och de som är peppriga, Pepparsopp är inte ätliga men de är inte giftiga.
Djävulsopp (giftig) hittas på Gotland.De med mild smak är ätliga men en del har ingen matvärde.(OBS!det gäller bara Norden och inte Gotland och Öland).Jag har sen barnben ätit Blodsopp och Eldsopp som i Italien kallas Järnsvampar p.g.a.de blånar kraftig vid snitt.I svampböckerna står att de sistnämnda är giftiga råa.Detta gäller nästa alla svampar med 3–4 undantag och då i små mängder, också råa kantareller är svag giftiga.Ett fenomen som man har kartlagt är att det finns många personer som är intolleranta mot vissa svampar, så när du äter ett för dig ny art ät små mängder.Intollerans och allergi är 2 olika saker.
Jag såg i en äldre svampbok att Djävulssopp (förr) ansågs ätlig efter ett långt avkok.
Inte för att jag skulle chansa men ändå.
Irene kan det vara så att den sopp jag plockade igår i var den som heter
L. roseofractum? Den blev liksom aldrig blåsvart, utan var röd-rosa i snyttytorna.
Se tråden “Rodnande Tegelsopp”
Robert, det hade underlättat att få se en hel fot också, men min gissning är att det var Leccinum aurantiacum som du hittade (växer med bl.a. ek, asp och björk). Av arterna med röd/orange hatt är det den som brukar bli tydligast röd när man skär i den. Om den inte alls svartnade sedan, kan det vara som Franco föreslog, att den råkade sakna något ämne som gör att den svartnar. Men den borde åtminstone ha gjort det i stekpannan…
L. roseofractum har en mörkt gråbrun hatt.
Robert, jag har kollat din bild närmare och ser att nopporna som suttit på foten ser riktigt svarta ut, så jag instämmer med Francos förslag på tallsopp eller någon närstående variant. Du vet kanske bäst själv vilka träd de växte tillsammans med..?
Dessutom tycker jag faktiskt att en del av svampbitarna på bilden har börjat bli grå i kanten.
Franco- du verkar kunna det här- var på gotland i Helgen och hittade en sopp jag aldrig sett
lik KarlJohan i formen med mycket bullig fot- rödgulaktig hatt samt
ilsket gul fot som avtog mot korall röd med ett korallrött ådringsnät på foten- han tyvärr inte se ordentligt hur rören såg ut men jag uppfattade dem som mörktbruna alt röda- är det blodsopp eller eldsopp eller möjligtvis Djävulssopp?
Tack Irene för din fråga, Vi diskuterade Rodnande strävsopp, Bellù sa att roseofractum och roseotinctum är troligtvis samma art som växer i olika biotoper.Ner i Europa tycker man att den är en holopus varitet.Gruppen strävsoppar är inte helt uträtt, inte ens på MONOGRAPHIE DES LECCINUM D’EUROPE av G.Lannoy & A.Estades gör man saken bättre.Dessutom finns också misstankar att hos alla Leccinum finns albino former.Så svampen i foto kan visst vara roseotinctum ell percandidum.Det regnade under turen och vi var mest ute efter cortinarier, den blev kvar, synd, man kunde ha kollat med FeSO4 och Formol.Till Robert kan jag svara att jg grubblade länge över dina bilder, det var första gången som jag såg den typ av rodnande utan senare skiftnig, det an okså vara att du har hittat en okänt varietet inom strävsoppar släkten, det finns svampar som är inte kända av vetenskapen.
Hej Franco!
Din rodnande strävsopp påminner väldigt mycket om ett av mina fynd. Den vackert rosatonade hatten och det rodnande (eller snarare kanske brunrodnande) köttet. Det mest troliga namnet jag fick fram var just L. roseotinctum. Ser att i Noordeloos nyckel så vill de betrakta både L. percandidum och L. roseotinctum som pigmentavvikande inomartsvariation av tegelsopp:
http://www.entoloma.nl/html/leccinum_eng.html#versipelle
L. percandidum tycker jag överensstämmer bra med tegelsopp förutom på färgen; den svartnar och har samma form, storlek och byggnad. Den skulle jag kunna tänka mig vara en färgvariant, men min kollekt tycker jag avviker lite för mycket från huvudarten. Bifogar bilder på mitt fynd.
Vill samtidigt passa på att tala om för alla forumdeltagare att man nu kan bifoga bilder även till svarsinlägg. Och vill man ändra rubrikrad, t ex för att förtydliga vem man svarar till, så kan man göra det.
Leccinum cf roseotinctum
Dedär känner jag igen!
Det var sådana jag i ett tidigare inlägg benämnde “albinoformer av björksopp”!
Då ska den hädanefter alltså benämnas rodnande strävsopp!
Tack, Michael och Franco!
Man träffar på dem då och då, vill minnas att det blev flera såna fynd förra året. Har inte sett dem i år ännu.
Hej Bo!
Kan det inte ha varit kärrsopp som du menar? Den är betydligt vanligare och växer fuktigt. Den är lite spensligare och har ingen rosafärgad hatt:
http://www.cegep-sept-iles.qc.ca/raymondboyer/champignons/Images/Leccinum_holopus.JPG
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.