Hej på er
Champinjonerna man köper i affären kan man ju mumsa i sig råa utan problem. Men kan man göra det även med de champinjoner man plockar ute inaturen?
Jag ÄLSKAR champinjoner och det är en av de få svampar jag tål att äta :-)
jag tycker att de vilda (snöbolls- och kungschampinjonerna) är bra mycket godare än de odlade.
möjligen att de mer neutralt smakande, som ängschampinjoner, kan jämföras med odlade.
Undvik att äta de som växer i stadsdammig miljö och skölj alltid ordentligt så tycker jag det ska vara ok…
men nu kommer säkert nån o tar upp diskussionen om farliga parasitmaskar o rävbajs igen…
så bra att google finns
fattade att undersökningar hittills bara gjorts på odlade champinjoner och att möss som (?tvångsmatas???) med extrema mängder lättare får cancer än möss med normal kosthållning…
så brukar det ju vara när det gäller extremintag av det mesta…
“På samma sätt som med många andra livsmedel bör man undvika extrem konsumtion. Som ett riktmärke för en konsumtion som innebär en mycket liten risk kan man ta medelintaget av champinjoner i Sverige som ligger mellan 2 och 2,5 kilo per person och år. Detta motsvarar ett par hekto per månad. Konsumerar man i stället denna mängd varje vecka under lång tid kan det finnas anledning att tänka över sitt intag”
tja…den här sommaren har ju haft en lång champinjonsäsong så snart bör man väl passa sig då...men champinjoner är ju knappast nån direkt basföda och det ska väl mycket till att komma upp i 2 kilo per vecka om det är tillagad vikt som gäller…annars kan ju t ex kungschampinjonen vara en tung rackare…
man kanske ska börja torka dem istället?
Asså, Livsmedelsverket skriver ba massa hypoteser. Ris är tydligen livsfarligt i stora mängder eftersom det innehåller arsenik, vi ska inte äta salt, inte fett… Vad jag vet så är asiater generellt ganska långlivade, det ände de lever på är ris så ät du din svamp hur du vill om den är ätlig, vissa svampar måste tillagas champinjoner ska du nu käka ett par kg i veckan innan kroppen inte pallar rensa ut gifterna. Föröverigt innehåller svamp mycket nyttigheter! Jag gick på Livsmedelsverket rekommendationer i några år och fick massa problem med hud och magen, nu äter jag tvärt emot deras rekommendationer, huden är näst intill återställd magen krånglar bara de ggr jag fuskar så jag ger ganska lite för deras rekomendationer.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.