Min dotter har på sin biologilektion fått höra att djur inte äter kantareller.
Kan detta vara sant eller?
Läraren sade att det kan vara något i kantarellen som djuren inte tål och därför tycker många att människan inte heller ska äta dem???
Under årens lopp har man väl observerat att kantareller sällan är angripna av larver och oftast får stå kvar för djuren, men det händer ju att de är angripna och jag har då hittat kantareller med gnagspår och stumpar efter kantareller så helt förskonade från djur är de nog inte.
Har läst många böcker och uppsatser om svamp, men jag har inte läst någonstans att kantareller innehåller nåt som är giftigt för djur. Undrar vars den läraren fått det ifrån?
Du får gärna fråga läraren efter källa till det påståendet.
det här är alltid lika intressant…när min son gick i andra klass hade de “läran om svampar” och då visade läraren bla en vit flugsvamp som barnen skulle undersöka…min son vägrade “för min mamma har sagt att jag inte ska ta i den” sen hade hon med sig narrkantareller och sa att detta är vår godaste matsvamp…sonen sa att det var narrkantarell…då åkte han ut ur klassrummet…:)hade ett långt samtal med den läraren på kvällen och åkte dit med tio olika matsvampar dagen efter samt hade en liten lektion om vita och bruna svampar :)
Hehe så cool Annette.
Hur som helst så kan jag avslöja att kantareller innehåller faktiskt gift…för insekter. Ett polskt forskarlag tog reda på vad det fanns i kantarellen som gjorde att den inte angreps av insekter. De både isolerade och analyserade vad det var. Däremot tror jag inte att kantareller uppfattas eller ens är giftiga för högre stående djur.
Många gånger så tror jag att det är svamparnas “knep” att bli uppätna av högre stående djur. Ett av mina ställen är en utfodringsplats för vilda djur….ni anar inte hur mycket svamp det finns där, den nedtrampade jorden är fullkomligt täkt av svamp. Vanligtvis är det all sköns kremlor men det finns även både kantarell och trumpetsvamp där om än lite mer i utkanten.
jägmästaren, vi har kanske gått på skilda marker, vet att rådjur ratar röda vaxskivlingar, älgar m.fl. äter gärna rödgul trumpetsvamp, men jag har ännu inte sett några spår av att djur äter kantareller, på riksmuseet finns det en insamling av ekorrmagars innehåll, de har ätit massor av olika svamp, men inte kantareller
På småkrypsfronten: tockna däringa hornkvalster äter väl åtminstone nån del av kantareller, möjligen sporerna?
http://www.bioresurs.uu.se/myller/skog/kvalster.htm
(bilden längst ner)
Det verkar vara väldigt olika åsikter om detta! Kanske är det så att vissa djur äter och vissa inte. Och att det verkligen finns ett gift som de polackerna kom fram till?
Nej, jag lutar åt att dotterns lärare i viss mån (liiiten) har rätt men att det inte behöver betyda att vi ska sluta med kantarellplockning. Det kan ju eventuellt kanske möjligtvis vara någon som startat detta rykte så att han/hon får alla kantareller för sig själv haha….
Det finns en spridd uppfattning om att om en svamp är larvangripen så är den ogiftig. Kanske ett tips för den där lärarens nästa lektion i svampkunskap? Ut och mumsa, barn. Vill djuren äta det så är det nyttigt. Undviker djuren det så är det skadligt. Kor kan äta vit flugsvamp utan att bli sjuka.
Nej,man kan väl inte säga att vill djuren äta så är det ok för människan!! Om vi tar mina tackor som ett fortsatt exempel så äter de massor av saker som inte jag kan vare sig smälta eller ta upp näring ifrån. Och när det kommer till svamp så äter de det mesta dock inte alla svampar som tex bläcksvamp.. men annars slinker det mesta ner. Och att rekomendera alla svampar om det finns ett djur som äter det är rent farligt!
I grundskolans kursplan står inget om svampar överhuvudtaget, det står om djur och växter i närmiljön och att man ska kunna känna igen några vanliga arter. Där kan väl kunskapen om svampar kanske kvalas in. Men lärarutbildningen innehåller ingen specifik kunskap om svampar och därför blir nog undervisningen om svampar väldigt olika beroende på lärarens egna grundkunskaper och intresse. Därför är jag inte alls förvånad över att det kommer in en narrkantarell i klassrummet, den stackars läraren trodde väl helt enkelt att det var en finfin kantarell hon visade.
Trots att man inte behöver undervisa om svampar alls så ligger det en tradition i att man tar med en del om svampar i lågstadiet, när man läser och djur och växter och årstidernas växlingar. Mina egna elever fick det till livs sju år gamla och kunskapen måste då bli på en mycket grundläggande nivå: Skivor, rör och taggar, några av de vanligaste ätliga och så några av de farligaste. Jag tog också med mycel och fruktkroppar, men det är nog överkurs för många på en sån grundläggande nivå. Denna undervisning är på intet sätt syftande till att undervisa små svampplockare som sen ska kunna ge sig ut i skogen och plocka matsvamp, utan att barnen ska lära sig känna igen en svamp, kanske identifiera om den har rör eller skivor under och kanske till och med känna igen en kantarell eller en sopp. Mer än så är det inte, så att tro att alla lärare undervisar på nån högre nivå än så är nog en övertro på svampens betydelse i läroplan och undervisning.
Så summa summarum; jag är inte förvånad över att det kommer felaktigheter från en lärare. Vi är inga vandrande uppslagsverk som kan allt om alla ämnen. Vi kan lite om mycket och i många fall undervisar vi om något som vi själva inte fått någon undervisning om sedan vår egen skoltid. Ibland läser vi något i tidningen (typ djur äter inte kantareller) och så tar vi det som en sanning och för det vidare. Sånt händer.
Varför inte? T.ex. choklat och xylitol (björksocker) ska ju vara giftigt för hundar, men det hindrar ju inte oss från att äta det.
Undrar dock HUR giftigt choklad är. Hade en liten hund när jag växte upp som fick en chokladkaka i stort sett varje lördag och verkade inte må dåligt alls. Hade senare en stor hund som snodde mat nar han var ensam hemma om han kom åt. En gång rök en hel Aladdin-ask. Inte blev han sjuk.
Mumrik, det går bra att googla på hur giftigt teobromin är för hundar och hur mycket de tål. Det räknar man ut mha kakaohalten i chokladen och hundens vikt. Ljus choklad innehåller inte mkt kakao, halten i Aladdinaskarna har höjts eftersom det annars inte fick kallas choklad enl EUs regler. “Fettglasyr” skulle det annars fått heta =) Ingen storsäljare förmodligen.
Hundar tål heller inte russin eller lök. Det betyder inte att människor inte heller tål russin och lök.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.