0 1721 visningar

34 svar

Mandelriska

Jan A, Uppsala

7 aug 2012 kl. 22:27

Hustrun hörde och såg Inga-Lill Franzén visa bl.a. mandelriskor i Gomorron Sverige i morse.
Givetvis måste vi kolla om de kanske redan finns här också.
!½ ledig em-timme anslogs för ändamålet…
Det fanns åtminstone två, som hittades av ett gästande barn - tidigare bl.a.  medverkande i tråden ”Stolt 8-åring med rodnande”, nu dock snart 12.  De fanns i en tallskog – med lite gran – som frikostigt skänkt oss många av dessa ljuvliga svampar. Tyvärr vräkte regnet ner, så det blev bara två som nu ligger finskivade i torken, med en första olla rödgul trumpet som sällskap… Vi har aldrig tidigare torkat mandelriska, men det bör gå mycket bra.

0

Malin

7 aug 2012 kl. 23:02

Mandelriskan är utmärkt att torka!! Har du större bitar kan du riva dom på rivjärn sedan, som muskot. God smaksättning i fiskgratäng, vitvinsås, fisksoppor o stuvningar tillsammans med bl a dill. Kul!!

0

Jan A, Uppsala

7 aug 2012 kl. 23:27

Jag vet vad den är bra till, Malin. Vi brukar plocka så där runt 40 kg av den ljuvliga svampen. Har t.o.m. kunnat ge bort nån kartong!

0

buffy

8 aug 2012 kl. 13:51

Jag har torkat i rätt tunna skivor de senaste åren, särskilt förra året när här var gott om dem. Kräver lite längre blötläggningstid (ett par timmar i kallt vatten) än de flesta andra svampar, men sedan funkar de ypperligt till allt man brukar ha dem till =)

Har ännu inte sett några här i Skåne i år, det är mycket torrt så nästan all svamp lyser med sin fullständiga frånvaro. Men skam den som ger sig.

0

Pochahontas

8 aug 2012 kl. 14:31

Jag brukar hyvla med osthyveln och då behövs inte så väldig lång blötläggningstid

0

Mickeleh

8 aug 2012 kl. 14:47

Hehe 40 kilo per säsong , jag såg en förra året och den var inte ens min…:)

0

Jan A, Uppsala

8 aug 2012 kl. 17:17

Det gäller då att hitta ställena - och att vara ensam om dem!
Förresten vet jag inte om det blir ngn mer torkning. Måste nog använda ett särskilt torkhus då. Lukten blev nämligen mycket intensiv, milt uttryckt!
Så det blir nog frysning, mandelriskepastej efter ett modifierat originalrecept av Klas, originalet finns på hans hemsida, och frikostighet mot ett antal andra mandelriskeälskare…

0

Helena

8 aug 2012 kl. 19:05

En av mina drömsvampar! Finns inte i mina trakter (Gävleborg) och om nån säger emot mig nu så får den gärna också tala om i vilken riktning jag ska söka ;-)...

0

Birgitta D

9 aug 2012 kl. 19:26

hm Jan 40 kilo!! Jag har hittat 1 idag och 2 stförra året. Har väldigt svårt att bestämma mig för om jag skall torka eller frysa den.

0

Boman

10 aug 2012 kl. 20:03

Plockade en större korg full här om dagen och mera kommer på samma ställen. Mycket få ex hittades förra året så jag fyller förråden nu.

korgen till vä innehåller bara Mandelriskor

0

Mikaela

15 aug 2012 kl. 13:49

Hej!

Jag är helt novis på svampfältet men sprang på ett helt fält av denna svamp igår och vet nu inte alls vad jag ska göra. Hur torkar ni den? I halvor eller i småbitar? I ugn på tidningspapper? Ett par är bautastora och några lite mindre. Om ni färskfryser, tar man då helt sonika svampen, lägger i en platspåse och stoppar in i frysen?

Tack på förhand!

Vänligen, Mikaela

0

Boman

16 aug 2012 kl. 10:15

Skär i lagoma bitar när du fryser färskt svamp. Torka tunnskuren på nät eller tyg,så de torkar sanbbt, den blir riktigt hård och är då lättare att blötlägga. Jag skivar med mandolin om jag har många.

0

Lars

16 aug 2012 kl. 18:56

Jag har aldrig ens sett en. Svavelriskor, skäggriskor och pepparriskor i stora mängder, men inga mandelriskor. Det kanske får bli höstens uppdrag.

0

Yoshi

16 aug 2012 kl. 20:54

Jag har ingen aning om hur jag skulle veta att det var en mandelriska jag hade hittat. Därav kan jag lätt ha passerat massor. :(

0

Boman

16 aug 2012 kl. 22:59

Om du ser en torr, pepparkaksaktigt brun, kraftig svamp med lätt inrullad kant som liten, som dessutom “blöder” ymning vitt och luktar skaldjur, då har du hittat Mandelriskan.

0

Yoshi

17 aug 2012 kl. 12:19

Hmm…

0

Jan A, Uppsala

17 aug 2012 kl. 12:26

Och/men den ymniga saften smakar milt och riktigt gott, mandel- eller nötliknande.

0

Yoshi

17 aug 2012 kl. 13:13

Låter delikat!

0

Mattias Roos

17 aug 2012 kl. 17:14

Jag hittade några mandelriskor häromdagen. Gjorde en pastasås med mandelriskor (så klart), schalottenlök, vitt vin, grädde och lite dill. Smakade fantastiskt så klart. Prova det!

0

Yoshi

17 aug 2012 kl. 17:15

Jag håller på att torka dem nu. Ska det lukta så oerhört illa?

0

Jan A, Uppsala

17 aug 2012 kl. 17:45

Javisst!!!
Jag torkade mina första - och SISTA - häromdan och gör aldrig om det. Det blir i forts nedsmältning och frysning som tidigare - och pastej enligt en klart förbättrad version av Klas grundrecept (från hans hemsida).

0

Fredrik S.

17 aug 2012 kl. 18:15

Sett många fina tips på vad man kan göra av dem, men jag har bara ätit dem dillstuvade. Ska nog prova Klas recept nån gång!

0

Yoshi

17 aug 2012 kl. 18:53

Vad lustigt. Min sambo höll på att spy när han kom hem.

0

Fredrik S.

17 aug 2012 kl. 19:49

Haha. Så pass illa alltså?

0

Yoshi

17 aug 2012 kl. 20:42

Ja, verkligen vedervärdigt! Han frågade mig om soporna hade fått stå. Jag sa att jag misstänker mandelriskan.
Svårt att tänka sig att något som luktar så illa, kan smaka gott sedan.

0

Boman

17 aug 2012 kl. 22:31

Hur torkar du dem?

0

Yoshi

17 aug 2012 kl. 23:35

svamptork

0

Erik E., Väsby

22 aug 2012 kl. 08:47

“Klart förbättrad version av Klas grundrecept”

Jag har lagat Klas recept 2-3 ggr. Nu blir jag förstås nyfiken på hur det förbättrade receptet lyder.

Tyvärr har mitt enda mandelriskeställe, en kalkrik skog med gran, tall och björk, kalhuggits. Så jag får använda det jag har fryst tills jag hittar ett nytt ställe.

0

Yoshi

6 sep 2012 kl. 20:19

Jan A, jag har nu sedan det där mandelriska-torkandet, börjat torka den i svamptork endast när jag har annan svamp också. Dvs, när jag torkar kantareller, trumpet och Karl-Johan. Då blir inte lukten bara uthärdlig, den blir faktiskt riktigt god. Jag har mandelriskan i den nedersta ollan och doftsvamparna på de övre.

Lustigt nog blir det en helt ljuvlig doft. Prova det om du har svamptork.

0

Jan A, Uppsala

6 sep 2012 kl. 20:33

Vi äter mycket mandelriskor, iss varje dag, frysarna “över"fulla. Idag har jag torkat två torkar med rödgul trumpet och en del svart - 12 ollor i varje sats!
Mandelriskorna hamnar nog nedpressade i frys - eller hos gynnade bekanta.
Smakar det mandelriska om alla dina svampar när du gör so du beskriver? Javisst ja, du äter ju inget…:(

0

Yoshi

6 sep 2012 kl. 20:39

Jag äter visst svamp. KJ, trumpet, kantarell, taggisar, trattisar. Inget har tagit smak.

Ville bara ge råd om något som funkar.

0

Ingrid L

6 sep 2012 kl. 21:18

Verkar vara ett mandelriskeår i år. Vill inte hitta fler nu.
Hoppas snubbla på Blodriskor nu i helgens plock.

0

Lars

10 sep 2012 kl. 17:50

Uppdraget slutfört! Var ute i en skog i Uppsala län för att hämta lite trattkantareller och sprang på ett par kilo mandelriska i en undanskymd backe. Jag har aldrig sett dem i verkligheten förut, men den stora saftmängden och lukten gick inte att ta miste på.

Är det troligt att de kommer tillbaka på samma ställe nästa år?

0

Jan A, Uppsala

10 sep 2012 kl. 19:01

Grattis!
Var de så många, så är mandelriskan troligen väl etablerad på lokalen, men jag tror inte att man ska våga hoppas på att de återkommer med fruktkroppar på alla de otaliga lokaler den uppträtt på i år. Idag har vi t.ex. hittat enstaka iss “var som helst” och jag tror inte chansen är speciellt stor att mandelriskan ska få lika bra förhållanden också nästa år. Men den som lever får se! Hoppas kan man ju alltid!

0

Åke

23 aug 2016 kl. 21:50

Funderade just på det, eftersom jag just nu koncentrar letandet efter KARLJOHAN. Annat svamp som åker med, förvälls och hamnar i frysen som blandsvamp, inte fy skam det heller.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone