Hustrun hörde och såg Inga-Lill Franzén visa bl.a. mandelriskor i Gomorron Sverige i morse.
Givetvis måste vi kolla om de kanske redan finns här också.
!½ ledig em-timme anslogs för ändamålet…
Det fanns åtminstone två, som hittades av ett gästande barn - tidigare bl.a. medverkande i tråden ”Stolt 8-åring med rodnande”, nu dock snart 12. De fanns i en tallskog – med lite gran – som frikostigt skänkt oss många av dessa ljuvliga svampar. Tyvärr vräkte regnet ner, så det blev bara två som nu ligger finskivade i torken, med en första olla rödgul trumpet som sällskap… Vi har aldrig tidigare torkat mandelriska, men det bör gå mycket bra.
Jag har torkat i rätt tunna skivor de senaste åren, särskilt förra året när här var gott om dem. Kräver lite längre blötläggningstid (ett par timmar i kallt vatten) än de flesta andra svampar, men sedan funkar de ypperligt till allt man brukar ha dem till =)
Har ännu inte sett några här i Skåne i år, det är mycket torrt så nästan all svamp lyser med sin fullständiga frånvaro. Men skam den som ger sig.
Det gäller då att hitta ställena - och att vara ensam om dem!
Förresten vet jag inte om det blir ngn mer torkning. Måste nog använda ett särskilt torkhus då. Lukten blev nämligen mycket intensiv, milt uttryckt!
Så det blir nog frysning, mandelriskepastej efter ett modifierat originalrecept av Klas, originalet finns på hans hemsida, och frikostighet mot ett antal andra mandelriskeälskare…
Hej!
Jag är helt novis på svampfältet men sprang på ett helt fält av denna svamp igår och vet nu inte alls vad jag ska göra. Hur torkar ni den? I halvor eller i småbitar? I ugn på tidningspapper? Ett par är bautastora och några lite mindre. Om ni färskfryser, tar man då helt sonika svampen, lägger i en platspåse och stoppar in i frysen?
Tack på förhand!
Vänligen, Mikaela
“Klart förbättrad version av Klas grundrecept”
Jag har lagat Klas recept 2-3 ggr. Nu blir jag förstås nyfiken på hur det förbättrade receptet lyder.
Tyvärr har mitt enda mandelriskeställe, en kalkrik skog med gran, tall och björk, kalhuggits. Så jag får använda det jag har fryst tills jag hittar ett nytt ställe.
Jan A, jag har nu sedan det där mandelriska-torkandet, börjat torka den i svamptork endast när jag har annan svamp också. Dvs, när jag torkar kantareller, trumpet och Karl-Johan. Då blir inte lukten bara uthärdlig, den blir faktiskt riktigt god. Jag har mandelriskan i den nedersta ollan och doftsvamparna på de övre.
Lustigt nog blir det en helt ljuvlig doft. Prova det om du har svamptork.
Vi äter mycket mandelriskor, iss varje dag, frysarna “över"fulla. Idag har jag torkat två torkar med rödgul trumpet och en del svart - 12 ollor i varje sats!
Mandelriskorna hamnar nog nedpressade i frys - eller hos gynnade bekanta.
Smakar det mandelriska om alla dina svampar när du gör so du beskriver? Javisst ja, du äter ju inget…:(
Uppdraget slutfört! Var ute i en skog i Uppsala län för att hämta lite trattkantareller och sprang på ett par kilo mandelriska i en undanskymd backe. Jag har aldrig sett dem i verkligheten förut, men den stora saftmängden och lukten gick inte att ta miste på.
Är det troligt att de kommer tillbaka på samma ställe nästa år?
Grattis!
Var de så många, så är mandelriskan troligen väl etablerad på lokalen, men jag tror inte att man ska våga hoppas på att de återkommer med fruktkroppar på alla de otaliga lokaler den uppträtt på i år. Idag har vi t.ex. hittat enstaka iss “var som helst” och jag tror inte chansen är speciellt stor att mandelriskan ska få lika bra förhållanden också nästa år. Men den som lever får se! Hoppas kan man ju alltid!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.