Hej!
Jag får magont utav Karl Johan trots att jag stekt dem ordentligt,hittade några för ett par dagar sedan och stekte dem ordentligt,med magknip som följd dagen därpå. Förr hade jag inga problem,Utav kantareller blir jag puttrig i magen men inget ont.
Svamp är svårsmält för magen därför ska svampen vara ordentligt stekt,och inte bara brynad,då fungerar det bättre.
Det har ju talats en hel del om problem med strävsoppar, och att besvären skulle minska om man tillagar ordentligt. Uppenbarligen reagerar i alla fall olika personer på olika svampar, soppar verkar orsaka störst problem. Om inte annat så kan det ju vara en anledning att lära sig fler svampar som man kan prova med! Dessutom kan man ju experimentera med torkning och andra tillagningssätt.
Nja, jag brukar i alla fall kunna bli lite risig i magen av svamp, men ont i magen kan jag inte minnas att jag fått. Inte heller av sparsamt tillagade soppar/strävsoppar. Kanske finns det nån svamp där ute som jag inte tål, som jag inte känner till än. Pudrad trattskivling misstänker jag skulle kunna vara en kandidat!
Tja, Pelle Holmberg avråder visserligen från att äta den, och anser inte heller att den är särskilt god, men Klas Jaederfeldt rekommenderar den i alla fall i Svampboken (fast med förbehåll: upplyser om att vissa inte tål den). Bo Nylén anser också att det är en god matsvamp, men att den bör kokas av eftersom den annars kan orsaka illamående hos vissa personer.
Ja, det är nog från Pelle H. jag hört det. Minns att en granne kom med en hel korg förra hösten och frågade mig vad det var och vad de skulle göra med den och jag gav de rådet den bör kokas av ordentligt och ätas på egen risk…de tyckte om den. Själv tycker jag att det finns godare svampar
Jag som varit borta länge från svamparna noterar hur många arter som ansågs som bra matsvamp förr nu har blivit klassade som giftiga eller misstänkta. Och här sitter ni och pratar om ont i magen av kantareller.
Tänk om det är så att alla svampar innehåller gifter, men en del så svaga att bara speciellt känsliga personer reagerar på dem?
Precis så är det, alla svampar innehåller gifter i varierande koncentration och olika stadier.
Svampar är fantastiska kemiska fabriker…
Doserna vi får i oss, och våra varierande förmågor att bryta ner dem, avgör om vi får förgiftningssymptom eller inte.
Ämnen som är oskadliga eller rentav nyttiga i små/måttliga doser, blir giftiga i större mängder.
Ja det låter rimligt. Skulle ju även kunna vara lite olika protein i olika svampfamiljer tänker jag. Det är ett mysterium detta magont. Ibland går det nämligen bra att äta dem, ibland får jag katastrofont. I början av säsongen kan jag inte låta bli att chansa för då har man längtat :)
Känns som tvärtom kanske skulle vara bättre. Verkar ju som många “ämnen” i svamp är vattenlösliga. Dvd du kanske skulle prova att förvälla svampen och slå bort vattnet innan du gör sås.
Den här tråden gör mig så tacksam över att jag INTE är känslig för svamp. Enda gången jag fått besvär var efter en murkelmiddag jag blev bjuden på. Det var visst fler än jag som fick ont i magen har jag fått reda på långt efterråt. Vi var väl för unga och dumma för att inse allvaret så ingen åkte till sjukhus. Idag tackar jag min lyckliga stjärna att en natts magsmärtor var det enda jag behövde genomlida.
Beträffande detta att en del får gaser och blir bubbliga i magen, undrar om det inte kan vara trehalosen. Tänker på effekterna av mjölk hos lindrigt laktosintoleranta.
Jag får vansinnigt ont i magen av kantareller. Har just genomlidigt en hemsk natt och vridit mig i plågor. Blev bjuden på middag igår som innehöll trattisar. En gång för många år sedan fick jag så hemskt ont att jag var en hårsmån från att åka till akuten efter att ha ätit dåligt tillagade trattisar.
När jag själv tillagar kantareller är jag noga med att förvälla dem ordentligt i tre omgångar, och då går det bra. Men gårdagens bjudmiddag var nog inte tillagad så.
Tillägger att jag inte grejar t ex paprika, majs, äpplen, starka kryddor mm, så det är nog min mage som är extra känslig.