att svamp har en del potenta antioxidanter har man ju hört. Men vissa arter inbillar jag mig tar upp elände också, som man sedan får i sig, inte bra.
VIlka svampar tar upp mest skräp, och vad är det för kemikalier, tungmettaler etc. de ansamlar?
De jag känner till som man bara ska äta ett par gånger om året är alla gulnande champinjoner, ex vis snöbolls- och kungschampinjoner. De tar upp kadmium.
Andra som har dåligt rykte är sandsopp (cesium, mest i rörlagren) och ametistskivling (arsenik).
Givetvis beror upptaget av tungmetaller på var svampen växer. Det är alltså “värre” att äta sandsopp från Gävletrakten än från Simrishamn osv.
Fast är det mest i rören kanske det inte är så farligt.
Här hittade jag lite mer.
http://www.stuk.fi/sateily-ymparistossa/elintarvikkeet/cesium137/sv_FI/sienet/_print/
_______________________________
Minst cesium upptas i arterna i grupp 1 och mest i arterna i grupp 3
1. stenmurkla, fårticka, honungsskivling, toppmurkla, tegelsopp, smörsopp, stensopp, kantarell, goliatmusseron
2. kremlor, trattkantarell, rödgul och svart trumpetsvamp
3. riskor, taggsvampar, sandsopp, rynkad tofsskivling, sotvaxskivling
_____________________________
Riskor och taggsvamp, attans igen.
Jag kan berätta att eftersom jag är uppvuxen vid Barsebäcks kärnkraftverk så fick jag och min familj gå på halvårskontroller på radiofysiska institutionen i Lund för att kolla om vi fysiskt påverkades av kärnkraftverket. Vi brukade plocka champinjoner och äta och efter en säsong med väldigt mkt champinjonätande, uppmättes rejält förhöjda halter av kadmium hos oss. Vi slutade därför plocka och äta champinjoner, snöbollschampinjoner var våra favoriter. Obs att kadmiumet inte kom från kärnkraftverket utan från konstgödsel (fosfor m kadmium i).
Det är därför jag inte tror att kadmium i champinjoner passerar gm kroppen utan att tas upp.
Ängschampinjoner ska man däremot kunna äta. De är väldigt goda de också. Det är de gulnande man ska undvika.
faber, svarta trattisar ska inte ätas eftersom det svarta kommer av förruttnelse.
Men ibland blir de svarta trots att de smakar och luktar bra, faktiskt, så det är lite svårt. Luktar de illa ska de givetvis kastas, men själva förruttnelsen avstannar vid torkning och bakterierna dör (de måste ha fuktighet), dessutom tillagar man ju svamp på rätt hög värme, så det är kanske därför man brukar överleva intag av svartnade trattisar.
Men det är alltså inget särskilt för trattisar eller svamp, det mesta som svartnat av föruttnelse är olämpligt att äta.
Jan. Detta har jag oxå läst och tagit del av men det är ju intressant att läsa vad Buffy påstår och det vore lika intressant om detta fans dokumenterat och lika så påståendet att Kadmium lagras i lever och njurar i så fall borde Buffy fortfarande ha höga halter i sin kropp. Hur mycket vet vi egentligen och vem i hela världen kan man lita på?
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.