Vit sprödskivling
För en väldig massa år sen ymnade den vita sprödskivlingen helt kolossalt i de dåvarande hemmamarkerna och gav mycket fina kulinariska upplevelser - med skilda tillagningssätt.
I går hittade jag årets första vitsprödingar, tyvärr bara några få, men det kanske kommer fler. Dessa växte i Stabby kan jag meddela, och även att jag egentligen inte tycker om ” namnavkortningsmodet”!
I detta fall är det dock tolerabelt! Svampen är iaf lättidentifierad, riktigt god och kan rekommenderas!
Har aldrig funderat på att plocka den vita sprödingen eftersom den står som oätlig eller endast
“ätlig” i de flesta svamppublikationer. Hur tillagar du den?
Redan som ung, under sent 40-tal, testade jag ovanliga matsvampar - och modiga föräldrar och småsyskon ställde upp och provåt. Vi åt t.ex. såväl rodnande som ringlösa - alla tyckte båda smakade bra och ingen fick några men - hoppas jag. Vissa medverkande är dock av helt naturliga skäl nu döda.
Men vitspröding skulle det handla om nu…
Vid all provsmakning/-ätning gäller det att inte förvanska egensmaken. Därför börjar jag oftast med att bara ”koka” resp steka provet, smaka - och salta/krydda först småningom.
Vitsprödingarna blir speciellt goda som stuvade – tycker jag – något liknande fjällig bläcksvamp – och inte alls oätliga!
Själv har jag genom åren också ätit mycket svamp-pyttipanna, gjord på intressant svamp - ett sätt att smaktesta.
Tack för intressant information, Jan. Jag är nog lite harigare än du då det
gäller att testa svampar men jag ska göra ett försök med sprödingen. Av någon anledning bär det mig emot att testa rodnande flugsvamp - inte på grund av förväxlingsrisk men . . . . nej, jag kan bara inte!!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.