0 588 visningar

3 svar

Fjäderlik svamp

JvB

7 jan 2018 kl. 19:53

Hej
I Skåne (Sjöbo) en kall januaridag (-8 C) hittade jag en pinne på vilken det växte något som såg ut att vara mellanting mellan fjädrar och frost. Då jag rörde vid den så snarast pulvriserades svampen. Tacksam om någon kan upplysa mig om vad jag kom över. Aldrig sett något liknande.

0

JanAUppsala

7 jan 2018 kl. 21:23

Det är svamp inblandad, och fenomenet kan du läsa mycket om på Nätet. Googla på “håris” så hittar du mycket!

1

Dag Ekholm

8 jan 2018 kl. 10:19

Hår-is. Det måste vara genomblöta murkna grenar o.dyl. + lufttemperatur på någon minusgrad och hög luftfuktighet. Jag ser det inte sällan i Skåne. Det är en svamp inblandad, troligen Exidiopsis effusa. “Hårstråna” bildas då vatten fryser i träets porer, och lösta ämnen från trä och svamp gör att isen kan behålla denna form och inte faller sönder. Här är en intressant artikel om fenomenet: http://www.sci-news.com/biology/science-hair-ice-exidiopsis-effusa-03051.html

Svara på inlägget ovan (Vill du istället skapa ny fråga klicka här!)

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. Skapa nytt inlägg om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan (vill du istället skapa ny fråga klicka här!) ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Kontaktlinser är praktiskt i skog och mark. Svampguiden rekommenderar www.netlens.se, de har låga priser och levererar snabbt direkt hem i brevlådan
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Arkivera webbplats, intranät och sociala medier
Gillar du SvampGuiden?