0 441 visningar

3 svar

Blodsopp i Hälsingland

Andreas Nilsson

22 feb 2018 kl. 11:01

Hej! Nu är det ju långt till svampsäsongen men jag vill fråga angående blodsopp. Den har enligt en användare på Artportalen hittats i Palmäng i Söderhamn i Hälsingland, Och då undrar jag: visst borde man kunna hitta blodsopp i Hälsingland men kanske den inte är vanlig hos oss? Det har också rapporterats två fynd tror jag norrut i Sundsvallstrakterna, och uppe i Västerbotten enligt svamp.se. Jag tror chansen inte är så stor att se en blodsopp men det skulle vara jätteroligt! Även Finluden stensopp (som huvudsakligen växer söderut) har hittats av mig i Söderhamns parker ihop med lind och under en planterad bok på ett annat ställe.

1

Michael Krikorev

22 feb 2018 kl. 21:31

Ja, blodsopp har sällsynt hittats ända upp i Västerbotten, men det är framförallt kustnära och på skärgårdsöar du i så fall bör leta eftersom närheten till vatten/hav gör vintrarna mildare än i inlandet. Sedan måste det förstås helst finnas planterad ek eller bok, även om blodsopp också är funnen i ren granskog. Blodsopp växer ofta på samma lokaler som finluden stensopp så ett tips är att hålla utkik på dina ställen i Söderhamns parker till sommaren/hösten.

Här är de fynd som finns i Artportalen som inspiration: https://artportalen.se/search/mapgrid/taxon/3128

0

Andreas Nilsson

23 feb 2018 kl. 10:45

Tack, Michael! Skall hålla utkik efter den!

Svara på inlägget ovan (Vill du istället skapa ny fråga klicka här!)

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. Skapa nytt inlägg om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan (vill du istället skapa ny fråga klicka här!) ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Kontaktlinser är praktiskt i skog och mark. Svampguiden rekommenderar www.netlens.se, de har låga priser och levererar snabbt direkt hem i brevlådan
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Arkivera webbplats, intranät och sociala medier
Gillar du SvampGuiden?