0 366 visningar

2 svar

Svart Gotlandstryffel?

Emma J

13 aug 2019 kl. 19:12

Hej! Är det en svart tryffel vi har hittat när vi grävde för odling på vår gård på Gotland? Om det är, hur rensar man dem?
Tack på förhand!

1

bra svar

Christina Wedén

14 aug 2019 kl. 13:37

Hej! Ja, det är en så kallad svart tryffel (finns flera arter) och på bilderna ser det ut som Tuber aestivum. Tryffeln kan ätas färsk efter noggrann rengörning (vatten och rotborste) så att man får bort all jord och därefter får man skära bort eventuella dåliga partier. Det exemplar du visar på bilden kan inte ätas, eftersom det är mycket angripet med områden där det börjat ruttna. Det är ännu tidigt på säsongen, så förhoppningsvis hittar ni fina exemplar längre fram i höst. Bäst är att få hjälp av en tränad tryffelhund, vilket tryffelföreningen på Gotland säkert kan hjälpa till att förmedla kontakt till. Jag är tyvärr ganska sällan på Svampguiden, men det går alltid bra att kontakta mig per e-post (Uppsala universitet) om ni har mer frågor. Lycka till!

0

Emma J

15 aug 2019 kl. 18:41

Stort tack Christina för ditt utförliga svar! Vad roligt att det är en svart tryffel! Okej, vi tyckte att den verkade vara angripen, då kan vi slänga den med ”gott samvete”. Tack igen!

Svara på inlägget ovan (Vill du istället skapa ny fråga klicka här!)

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. Skapa nytt inlägg om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan (vill du istället skapa ny fråga klicka här!) ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Kontaktlinser är praktiskt i skog och mark. Svampguiden rekommenderar www.netlens.se, de har låga priser och levererar snabbt direkt hem i brevlådan
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad version för iPhone och iPad. Läs mer!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Arkivera webbplats, intranät och sociala medier
Gillar du SvampGuiden?