Hej! Ja, det är en så kallad svart tryffel (finns flera arter) och på bilderna ser det ut som Tuber aestivum. Tryffeln kan ätas färsk efter noggrann rengörning (vatten och rotborste) så att man får bort all jord och därefter får man skära bort eventuella dåliga partier. Det exemplar du visar på bilden kan inte ätas, eftersom det är mycket angripet med områden där det börjat ruttna. Det är ännu tidigt på säsongen, så förhoppningsvis hittar ni fina exemplar längre fram i höst. Bäst är att få hjälp av en tränad tryffelhund, vilket tryffelföreningen på Gotland säkert kan hjälpa till att förmedla kontakt till. Jag är tyvärr ganska sällan på Svampguiden, men det går alltid bra att kontakta mig per e-post (Uppsala universitet) om ni har mer frågor. Lycka till!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.