Jag har en liten fråga om Ametistskivlingen som ju ofta finns i rikliga mängder.
Ametistskivlingen är så vitt jag vet ganska enkel att känna igen, med dess klara lila färg och kantarelliknande utseende.
Min fråga är: Är Ametistskivlingen en god matsvamp och finns det några förväxlingsarter som gör att man bör undvika den ?
Jag har fått indikationer både från svampböcker och “folk i skogen” om att det är en god matsvamp. Jag har även fått motstridiga uppgifter från olika håll.
Snälla, hjälp mig att reda ut begreppen.
Tackar på förhand
Hej!
Jag kan varken ge dig rådet att äta eller avstå. Har själv aldrig smakat den.
Den betraktas i allmänhet som ätlig i många länder, jag brukar dock inte rekommendera den som matsvamp. De enda två motargument jag känner till är att den lätt kan förväxlas med rättikhätta som betraktas som giftig, och att den i en undersökning visat sig innehålla jämförelsevis höga halter av arsenik. Men om arsenikmängderna är en potent hälsofara vet jag inte.
Läs mer på följande länkar. Några är tyvärr betaltjänster, men man kan iallafall läsa summeringen:
http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/abstract/2724/ABSTRACT
http://www.springerlink.com/index/DDYPDAQ3FT7VTYKG.pdf
http://www.scilet.com/Papers/csb/csb114/CSBSlekovec.pdf
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.