0 798 visningar

8 svar

Mjuka små öron på hassel

HLilja

31 dec 2020 kl. 14:35

Har hittat massor av denna lilla svampen nu runt jul och nyår. Växer på grova döda stående stammar av hassel. De största är 3-4 cm breda, de är torra trots att det regnat mycket, mycket tunna och väldigt mjuka, känns som musöron. Inte alls sega utan lätta att dra sönder.

0

HLilja

31 dec 2020 kl. 14:37

Fler bilder

0

JanAUppsala

31 dec 2020 kl. 16:58

Har “maskinproblem” just nu och får inte alls bra bilder., men kolla kantarellmussling

0

HLilja

31 dec 2020 kl. 17:13

Tack Jan, det stämmer väldigt bra! Förutom att jag inte håller med om beskrivningen seg som någon bok hade, men det beror ju på vad man jämför med…kremlor eller borstticka:D
Jag läste att den var mycket sällsynt i Sverige, men det var skrivet 2008. Mycket har väl hänt sedan dess. Jag har hittat den på två olika ställen, någon km emellan.

0

HLilja

31 dec 2020 kl. 17:38

Jag svarar mig själv…i samma bok står det att bläckfisksvamp förekommer i södra och mellersta Europa. Den har jag sett med egna ögon, funnen på Orust… Så mycket har hänt under de åren. Det är en bok översatt från tyska vilket gör den intressant, den tar upp många arter som åtminstone då inte var så vanliga här i Norden, men eftersom svampen flyttar hitåt blir den mer och mer aktuell. Och flertalet andra svampböcker kan sakna just dessa arter.

0

JanAUppsala

31 dec 2020 kl. 18:01

Vi hade massor av k-mussling omkring oss när vi var “lantisar” - på såväl våra odlade som på “vilda” plommon - och på allehanda lundlövträd m.m. Så att den skulle vara sällsynt har nog mycket med dess sena växtperiod att göra.

0

HLilja

31 dec 2020 kl. 18:08

Aha, intressant! Översättaren hade väl inte för vana att ta skogspromenader vintertid!

0

Joachim Krumlinde

2 jan 2021 kl. 08:34

Kantarellmussling är en av flera arter som har blivit mycket vanligare de senaste 10 - 20 åren. I Skåne är den nästan en ogrässvamp och finns överallt hela vintern.

0

HLilja

2 jan 2021 kl. 08:47

Okej! Intressant, tack för upplysningen.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad version för iPhone och iPad. Läs mer!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone
Gillar du SvampGuiden?