0 711 visningar

7 svar

Vårmusseron?

Mulan

16 maj 2021 kl. 11:03

Hej,
Återkommande fråga om denna svamp. Jag tror att det är en vårmusseron, men är inte riktigt säker. Växer i trädgård (har varit skogsmark), tätt i klungor och bildar ringar. Mkt fast i köttet, har en väldigt kraftig doft. Unga exemplar på bild. Förväxling med bolmörtskivling ska tydligen inte kunna ske då den kommer senare mot hösten? Den är snabbväxande, men snabb är också valpen som tuggar i sig…
Tack för svar!
Lotta

0

Jan A Uppsala

16 maj 2021 kl. 12:47

Beskrivningen passar bra - men det vore fint med en bild också...

0

MULAN

17 maj 2021 kl. 14:56

Bilden kom tyvärr inte med i mitt inlägg, försöker komplettera här!

0

Jan A Uppsala

18 maj 2021 kl. 20:05

Bilden passar bra - visar fina vårmusseroner. Kolla andra, färska vårmusserontrådar!

0

HLilja

19 maj 2021 kl. 08:15

Jag har ingen egen erfarenhet av bolmörtsskivling, den finns knappt i våra kalkfattiga marker, knappt vårmusseron heller utom i år, på flitigt kalkade ställen i trädgården:)  Men jag har läst någonstans, minns ej var, att vårmusseron och bolmörtsskivling delvis kan förekomma samtidigt, överlappa varandra i tid. Vet ej om det stämmer. Man bör oavsett vara hundra procent säker på ”en ny svampart”  innan man bestämmer sig för att äta den, inte minst de helvita sådana.

0

Jan A Uppsala

19 maj 2021 kl. 10:45

Vi som vadar i vårmusseroner har måhända lättare för att känna igen dem. Och större intresse för detta.

0

HLilja

19 maj 2021 kl. 13:35

Jag menade inte att jag tror att frågeställaren har hittat bolmörtsskivling, det finns ingen anledning att ifrågasätta Jans svar. Jag syftade bara på vad frågeställaren skrev att vårmusseron ”tydligen inte ska kunna förväxlas med bolmörtsskivling”.

0

Jan A Uppsala

19 maj 2021 kl. 18:19

Ätlig vårsvamp! heter tråden!
Det finns svampskördare som klarar av att förväxla även till utseendet synnerligen skilda arter, så det finns verkligen anledning att varna för bolmörtsskivlingen! Minns att jag för länge sen rapporterade om höstfynd vid en svamputställning ett annorlunda år, då vissa vårsvampar “torkade in” och istället uppträdde framemot hösten. Den tråden “återbesåg” jag för en tid sedan. Den finns kvar och heter ”Ätlig vårsvamp”!  Att jag mest rapporterat om vårmussefynd i granskog, oftast sådan planterad på betes- eller odlingsmark, beror främst på att jag velat informera om detta “fenomen”, som kan ge stora, fina, “mask”-fattigare skördar under betydligt längre tid än de kortvarigare betesmarks-utbrotten!

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone